Cea mai amplă expoziție dedicată Suzanei Fântânariu, organizată de Muzeul de Artă Timișoara

Suzana Fântânariu. Foto: Arhivă personală

Catharsis la o margine de lume. Suzana Fântânariu, o retrospectivă / Catharsis at the end of a world. Suzana Fântânariu, a retrospective, care se va deschide în 7 decembrie, la Muzeul de Artă Timișoara, reprezintă cel mai amplu eveniment expozițional dedicat acestei artistei.

 

Muzeul Național de Artă Timișoara continuă seria de expoziții retrospective prin prezentarea Suzanei Fântânariu, una dintre cele mai importante artiste contemporane din România, într-un context de o anvergură muzeală fără precedent, care prezintă, tematic și contextual, peste 130 de lucrări în tehnici diverse (grafică, desen, obiect, carte-obiect, instalație, gravură, performance) împreună cu un vast fond documentar alcătuit din fotografii, materiale multimedia, cataloage, broșuri, texte de autor etc.

Motivat de dinamica cercetării, înțelegerii, contextualizării și recuperării integrității și integralității operei femeii-artist Suzana Fântânariu, Muzeul Național de Artă Timișoara va expune lucrări din perioadele cele mai importante ale creației acesteia, începând cu etapa studiilor Suzanei Fântânariu la Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca până în prezent.

Retrospectiva dedicată Suzanei Fântânariu va fi alcătuită în Galeria Paul Neagu din cadrul Palatului Baroc din Timișoara, iar deschiderea oficială a expoziției va avea loc în 7 decembrie, ora 16. Intrarea publicului în expoziție la vernisaj este gratuită.

Prima câștigătoare a bursei de creație „Constantin Brâncuși” la Cité International des Arts din Paris, în 2006, printr-o selecție a 120 de dosare artistice cu proiectul Atelier deschis, prin intermediul Institutului Cultural Român, Suzana Fântânariu își va dezvolta opera într-o modalitate complexă, aureolară, multidirecțională, abordând stiluri și tehnici tradiționale și moderne, pe care le inovează perpetuu, până astăzi.

Afiș expoziție: MNArT

„Într-o călătorie inițiatică dinspre influențele stampei japoneze (1975-1990) suprapuse expresiilor tematice specifice lirismului ancestral, caracteristic unor autori precum Lucian Blaga sau Mihai Eminescu, prin conlucrarea ideatică alături de Ion Desideriu Sîrbu, către spațializarea experimentală a bidimensionalului în volum și mișcare, cultivată de teoreticieni de artă precum Ileana Pintilie, Alexandra Titu (1990- 2010), Suzana Fântânariu descoperă, cercetează, redescoperă și metamorfozează obiecte, compoziții și suprafețe, evoluând spre un nou tip de limbaj, în care totemizarea formelor devine parte a unui algoritm ce transcede limitele sistemelor de scriere sau reprezentare. În această a treia perioadă vizuală dedicată obiectului ca semn, (2010- 2023), colaborările cu critici de artă, curatori sau colecționari precum: Alexandru Chituță, Alexandru Gerdanovits, Grigore Ilisei, Călin Petcana, George Șerban, Cristina Simion sau Dan Adrian Bandea îi aduc o etapă de expunere și vizibilitate națională și internațională fără precedent în muzee și galerii, prin alcătuirea a multiple expoziții tematice”, spune curatoarea expoziției Andreea Foanene.

Dialogurile și colaborările Suzanei Fântânariu cu scriitori români importanți, precum Ovidiu Pecican, Marin Sorescu, Florin Toma, Nicolae Tzone, Rodica Drăghicescu etc. îi consolidează apetitul pentru tema cărților obiect, pentru grafica de carte, pentru natura lirică a discursului vizual, care se manifestă în plastica și în opera scrisă a autoarei.

Creația Suzanei Fântânariu, mai spune Andreea Foanene, se alcătuiește organic, incluziv și sistemic, asemenea straturilor succesive specifice structurilor naturii și istoriei antropologice, diversificându-se exponențial, conectându-se cu realități diverse în modalități atipice, care se transformă în potențiale direcții autonome, caracterizând un timp și un spațiu pe care îl umple de inovație și conținut.

Născută în 15 septembrie 1947, la Baia, județul Suceava, Suzana Fântânariu este absolventă a Institutului de Arte Plastice “Ion Andreescu”, din Cluj-Napoca. În 1985 a obţinut o bursă de studii la Academia di Romania, Roma/Italia, iar în 2005 – Bursa “Constantin Brâncuşi”, la Cité Internationale des Arts, Paris. A fost profesor universitar şi coordonator de doctorate la Facultatea de Arte și Design din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.

Este o artistă multipremiată atât în țară, cât și în străinătate, având peste 60 de expoziţii personale în ţară, la: Bucureşti, Timișoara, Iași, Craiova, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Lugoj, Fălticeni, dar şi în străinătate, la: Roma/Italia, Mödling, Klagenfurt/Austria, Wassenaar, Utrecht/Olanda, Paris/Franţa, Sharjah/E.A.U, Budapesta, Sopron/Ungaria, Saitama/Japonia etc. De asemenea, a participat la bienale şi trienale internaţionale de gravură, în Cehoslovacia, Germania, Elveţia, India, Franţa, Polonia, Bulgaria, Italia, Olanda, Slovenia, Japonia, Spania, Koreea, Emiratele Arabe, Ungaria, Malaezia, Canada, Egipt, China, Austria, Serbia, Macedonia, Suedia, Turcia.

Expoziția rămâne deschisă la Muzeul de Artă Timișoara în perioada 7 decembrie 2023 – 30 mai 2024.

 

Print Friendly, PDF & Email