Expoziție dedicată suprarealismului românesc, organizată la Timişoara de Art Encounters şi Centrul Pompidou din Paris

Lucrare de Gherasim Luca din colecția Centrului Pompidou

Organizată de Fundația Art Encounters din Timișoara, în colaborare cu Centrul Pompidou din Paris, expoziţia Infra-Noir va explora impactul mișcării suprarealiste în România, reunind lucrări din colecția Centrului Pompidou, precum și opere din colecții particulare.

 

Expoziția Infra-Noir: anatomii ale dorinței, metamorfoze ale imaginii va fi vernisată vineri, 12 noiembrie, de la ora 17.

Curatoriată de Mica Gherghescu, curator al Centrului Pompidou, expoziția are ca punct de reper gruparea suprarealistă formată din Ghérasim Luca, Gellu Naum, Paul Păun, D. Trost și Virgil Teodorescu. Între anii 1945 și 1947, prin activitatea lor în București, artiștii au asimilat și dezvoltat moștenirea suprarealistă internațională, producând o serie de lucrări și publicații experimentale admirate de personalități centrale ale suprarealismului, printre care André Breton, reamintesc organizatorii expoziţiei.

Infra-Noir va examina şi momente-cheie în peisajul suprarealismului românesc prin lucrări semnate Victor Brauner, Théodore Brauner, Jacques Hérold, Benjamin Fondane, Jean David sau Hedda Sterne. Vizitatorii se vor putea bucura de fotomontaje, cadavres exquis, desene-talisman, cubomanii și albume-obiect, precum și de ineditul unor publicații avangardiste.

Prezentând ansambluri importante din creația suprearealistă înscrisă într-un context global care nuanțează dinamica internațională la nivel local, expoziția revine asupra întâlnirilor cataclismice din mediul artistic românesc, prin prezența câtorva lucrări exemplare din colecția Centrului Pompidou din Paris cât și din colecții private din România. Și devine, în cuvintele lui Ghérasim Luca, un laborator al unor puteri latente considerate ca posibilități”, explică Mica Gherghescu.

Directorul artistic al Fundației Art Encounters, Diana Marincu, spune că expoziția Infra-Noir continuă misiunea Fundației Art Encounters de a construi rețele instituționale și de a susține cercetarea istorică prin organizarea de expoziții și prin programul editorial: „Colecția Centrului Pompidou este o resursă importantă și bogată, și suntem foarte mândri să putem aduce o parte din aceasta la Timișoara, să o prezentăm vizitatorilor locali și să dezvoltăm un program de mediere puternic în jurul acesteia.”

Expoziția va fi organizată la sediul permanent al Fundației Art Encounters, de pe b-dul Take Ionescu nr. 46C, Timișoara, în perioada 12 noiembrie 2021 – 3 ianuarie 2022 şi poate fi vizitată de marți până sâmbătă, între orele 12 şi 18.

Pentru a asigura publicul că se poate bucura de expoziție în condiții de siguranță sanitară, organizatorii anunţă că accesul va fi permis până la 30% din capacitatea maximă a spațiului, doar persoanelor vaccinate împotriva covid-19 sau celor care au trecut prin boală, în baza certificatului verde și cu purtarea măștii de protecție.

Expoziția Infra-Noir face parte din programul cultural Mentorate, Artiști, Parteneriate, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara., fiind organizată cu sprijinul Muzeului Național de Artă Timișoara.

 

Print Friendly, PDF & Email