Câteva minute de aşteptare pot salva vieţi

În Timiş, zone cu risc crescut de accidente feroviare sunt în Chevereş, Dudeştii Noi şi Giarmata Vii

Poliţia Rutieră şi Poliţia Transporturi au derulat, zilele trecute, o campanie de conştientizare a riscurilor la care se expun conducătorii auto atunci când ignoră prezenţa barierei şi a semnalelor acustice sau luminoase la trecerile peste nivel de cale ferată, dat fiind că cele mai frecvente cauze ale accidentelor feroviare sunt neatenţia şi ignoranţa şoferilor. În Timiş, zonele cu risc crescut de accidente feroviare sunt punctele de trecere de cale ferată din localităţile Chevereş, Dudeştii Noi şi Giarmata Vii.

În Timişoara, risc crescut de accidente pe strada Baader

DCF 1.0Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş şi Poliţia Transporturi Timişoara au desfăşurat zilele trecute acţiuni de prevenire şi reducere a numărului de accidente de circulaţie care au loc la trecerile la nivel cu calea ferată.

În urma acestor acţiuni – spune Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al I.P.J. Timiş – au fost acordate 88 de sancţiuni, dintre care, în şapte cazuri, a fost vorba de nerespectarea regimului de circulaţie la trecerea cu calea ferată, restul de 81 fiind date pentru alte încălcări ale regulilor de circulaţie. De asemenea, au fost reţinute şase permise de conducere, tot pentru nerespectarea regulilor rutiere de trecere la nivel cu calea ferată: ignorarea semnalelor acustice şi luminoase, a barierei sau a indicatorului rutier.

dan peteri foto diana (3)Comisarul-şef Dan Peteri, de la Poliţia Transporturi Timişoara, spune că cele mai multe încălcări ale legii au loc acolo unde trecerea la nivel de cale ferată nu e semnalizată decât printr-un indicator rutier. În Timişoara, una dintre zonele periculoase – care, în timp, a înregistrat o frecvenţă crescută a nerespectării regulilor de circulaţie pe această speţă – este bariera pe de strada Baader, din apropierea Gării de Est. În judeţ, mai spune reprezentantul Poliţiei Tranporturi Timişoara, zonele cu risc crescut de accidente feroviare sunt punctele de trecere de cale ferată din localităţile Chevereş, Dudeştii Noi şi Giarmata Vii.

Cele mai frecvente cauze care conduc la producerea acestor accidente, declară comisarul-şef Dan Peteri, sunt neatenţia, oboseala şi ignoranţa şoferilor: „Totul ţine de atenţia şi modul în care şoferul alege să respecte regulile. O mică neglijenţă poate duce la o tragedie, cu consecinţe devastatoare. Scopul acestor acţiuni ale noastre este tocmai conştientizarea de către şoferi a riscurilor la care se expun”.

Aceste acţiuni desfăşurate de poliţiştii timişeni fac parte dintr-o campanie naţională de prevenire a accidentelor de circulaţie soldate cu victime omeneşti şi pagube materiale, ce au loc la trecerile la nivel cu calea ferată, pe fondul nerespectării de către participanţii la trafic a regulilor rutiere instituite în aceste zone. În aceste acţiuni au fost angrenaţi peste 1.000 de poliţişti ai structurilor de Poliţie Rutieră şi Poliţie Transporturi. Potrivit Direcţiei de Informare şi Relaţii publice, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, în ţară, poliţiştii au aplicat, într-o singură zi, 4.000 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 371 au fost date pentru nerespectarea regulilor de trecere la nivel cu calea ferată. De asemenea, au reţinut permisele de conducere a 215 de conducători auto, dintre care 73 nu au respectat regulile de trecere la nivel cu calea ferată, iar 42 de şoferi au intrat în depăşire pe platforma căii ferate. Totodată, au retras 99 de certificate de înmatriculare.

Trei victime, anul acesta

Potrivit reprezentanţilor I.P.J. Timiş, din ianuarie şi până în prezent, în judeţ a avut loc un singur accident provocat de nerespectarea regimului de circulaţie la nivel de trecere cu ca-lea ferată, soldat cu trei morţi. Un accident similar a avut loc şi anul trecut, însă numărul de victime a fost mai mic, fiind vorba despre o singură persoană decedată. Un număr de accidente în scădere faţă de anul precedent. În 2011, avuseseră loc 19 astfel de accidente, în urma cărora trei oameni au fost răniţi, iar alţi trei şi-au pierdut viaţa.

„Asigurarea temeinică face diferenţa dintre un drum liniştit şi o tragedie”

Pe lângă sancţiunile acordate după acţiunea de zilele trecute, poliţiştii au făcut şi recomandări participanţilor la trafic. În primul rând, i-au informat că semnalele luminoase şi acustice şi barierele sunt foarte importante, rolul lor fiind de a proteja viaţa conducăto-rilor auto şi de a evita producerea unor grave accidente rutiere. Au fost atenţionaţi că în zonele neprevăzute cu astfel de semnale conducătorul auto trebuie să se asigure temeinic înainte de a traversa o trecere la nivel cu calea ferată. „Stimaţi conducători auto, acele câteva minute în care trebuie să aşteptaţi la barieră, precum şi o asigurare temeinică la traversarea trecerii la nivel cu calea ferată pot face diferenţa dintre un drum liniştit şi o tragedie”, transmit reprezentanţii Poliţiei Române.

 

Print Friendly, PDF & Email