Asistenţii maternali din Timiş se pregătesc de executarea silită a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, aflată în subordinea Consiliului Judeţean. Prin acest demers extrem aceştia vor să-şi recupereze o serie de drepturi salariale restante, pe o perioadă care se întinde în unele cazuri, spun reprezentanţii Sindicatului, chiar şi până în 2004.
Executare silită organizată
Filialele judeţene Timiş şi Bihor ale Sindicatului Pro Asistenţă Socială fac apel către asistenţii maternali, care trebuie să se organizeze, pentru a executa silit Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din cele două judeţe. „Având în vedere faptul că prin sentinţe definitive şi irevocabile asistenţilor maternali – membri ai Sindicatului PRO A.S. din judeţele Timiş şi Bihor, angajatorii – D.G.A.S.P.C. Timiş şi D.G.A.S.P.C. Bihor ar fi trebuit să le plătească banii pentru concediu de odihnă neefectuat pentru perioada 2004 – prezent, în vederea cunoaşterii exacte a cuantumului sumei de bani pe care membrii de sindicat trebuie să o încaseze şi care trebuie executată silit, rugăm membrii de sindicat să contacteze urgent conducerea Pro A.S.”, este apelul pe care-l fac reprezentanţii sindicatului care se ocupă de organizarea acestei acţiuni.
Aceştia spun că, prin executarea silită, se doreşte recuperarea atât a sumelor restante aferente concediului de odihnă neefectuat, cât şi plata orelor suplimentare lucrate în zilele de weekend şi de sărbătoare. „În această situaţie, de a recupera nişte sume datorate de ani de zile se află peste 300 de angajaţi. Nu este primul demers de iniţiere a executării silite, până acum am avut trei sau patru acţiuni care au fost contestate. Vrem să vedem exact suma care trebuie recuperată, şi de această dată suntem hotărâţi să mergem până la capăt cu demersurile de recuperare”, spune liderul Pro A.S. Adrian Marcu.
Disponibilizări nejustificate
La sfârşitul anului trecut, în plenul Consiliului Judeţean Timiş a fost avansat un proiect de hotărâre care viza reorganizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, reorganizare în cadrul căreia se dorea inclusiv disponibilizarea a 50 de asistenţi maternali. Sindicatul Pro Asistenţă Socială a considerat măsura ca fiind una nejustificată, în condiţiile în care numărul copiilor abandonaţi în Timiş rămâne unul destul de mare.
Potrivit Proiectului de Hotărâre privind reorganizarea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, înaintat de C.J. Timiş, Direcţia aflată în subordinea acestuia trebuia să se restructureze inclusiv prin realizarea de reduceri de posturi.
Dintre categoriile profesionale cele mai afectate de acest plan de restructurare s-au numărat asistenţii maternali profesionişti. În cadrul noii scheme de organizare numărul de posturi al acestora s-a redus de la 700 la 650.
Reprezentanţii Sindicatului Pro Asistenţă Socială au considerat această restructurare ca fiind aberantă, în condiţiile în care este nevoie de asistenţi maternali pentru că Timişul continuă să aibă un număr destul de mare de copii abandonaţi în maternităţi, iar mulţi asistenţi ar fi plecat din sistem tocmai din cauza responsabilităţilor uriaşe şi a salariilor mici.
Sindicaliştii mai spun că s-a dovedit că soluţia cea mai bună pentru copiii abandonaţi este creşterea de către asistenţi maternali, şi nu integrarea în centre rezidenţiale. „Este ciudată această decizie de restructurare inclusiv din prisma faptului că sunt mulţi asistenţi maternali care au renunţat la îngrijirea copiilor tocmai din cauza salariilor mici şi a responsabilităţilor foarte mari în raport cu beneficiile materiale”, precizau reprezentanţii Sindicatului Pro Asistenţă Socială.
Ultimele comentarii