Ca în fiecare an, Primăria Timișoara actualizează lista solicitanților de locuințe sociale, un demers care s-a dovedit a fi în ultimii ani unul mai degrabă formal, onorific, raportat la numărul mare de solicitanți și numărul mic, sau chiar inexistența unor spații disponibile. Unii dintre solicitanți, înscriși în 1990, au îmbătrânit pe liste, așteptând o locuință socială. Nici acum nu este anunțată inițierea vreunei construcții A.N.L. pentru închiriere. Cât despre planul de anul trecut, cu construcția de locuințe modulare, nu se mai știe nimic.
Liste cu vechime
Printre proiectele care vor fi aprobate la următoarea ședință de plen a Consiliului Local se numără și unul privind aprobarea listelor de priorități pentru anul 2014, întocmite pe categorii de persoane, care au solicitat atribuirea unei locuințe din fondul locativ de stat al orașului Timișoara.
„Liste cu priorități” pare însă un termen mai degrabă eufemistic, ținând cont de realitatea ce transpare din aceste liste și perspectivele extrem de slabe ale solicitanților de a primi în viitorul apropiat locuința pe care unii, în unele cazuri, o așteaptă de zeci de ani de la Primărie. Astfel, pe lista de tineri căsătoriți se regăsesc 1859 de persoane sau familii, pe lista celor crescuți la casa copilului, după cum se exprimă Primăria. Adică, foști rezidenți din centre de plasament evacuați odată cu împlinirea vârstei de 18 ani sunt 338 de persoane sau familii, la care se adaugă și pensionari – 230 de persoane sau familii, evacuați – 842 de persoane sau familii și cazuri sociale – 2.809 de persoane sau familii.
Primăria a reînnoit, ca în fiecare an, lista, de pe care unii au ieșit prin deces. „Anual listele de priorități se reînnoiesc în vederea includerii pe acestea a persoanelor care au depus cereri în anul anterior și sunt îndreptățite în vederea atribuirii unei locuințe din fondul locativ de stat al orașului Timișoara, păstrându-se pe aceste liste persoanele înscrise în anii anteriori și care până în prezent nu au beneficiat de o locuință”, precizează reprezentanții Municipalității.
Analizând listele, se poate constata că, de pildă, că pe lista de evacuați se regăsesc persoane care din 1992 au fost scoase în stradă și de atunci tot așteaptă o locuință socială de la Primărie. Pe lista de cazuri sociale există un solicitant care are o vechime și mai mare, depunând o cerere la Primărie imediat după Revoluție, în anul 1990. Și mai spectaculoasă e lista de tineri căsătoriți, în care sunt zeci de cazuri de solicitanți care au depus prima cerere în anul 1994, adică acum 20 de ani, și acum sunt oricum, numai nu tineri căsătoriți.
Mulți probabil că vor mai aștepta pentru că, potrivit conducerii Direcției de Patrimoniu a Timișoarei, singura speranță de rezolvare a câtorva cazuri de pe lista de priorități e aducerea în stare locuibilă a blocului de pe strada Polonă cumpărat anul trecut de Primăria cu aproximativ un milion de euro, și în cazul căruia, deși s-a spus că locuințele sunt „impecabile”, realitatea de la fața locului, post-vânzare, a dovedit contrariul. Niciunul dintre cele 129 de locuințe din bloc nu a costat mai mult de 7.300 de euro. 25 de apartamente au fost achiziționate la prețul de 7.095 de euro, 78 de apartamente la 7.244 de euro, iar 26 de apartamente la prețul de 6.870 de euro bucata. În total, primăria plătește pe întregul imobil 921.009 euro. Locuințele au între 15 și 16 metri pătrați, primăria anunțându-și intenția de a le oferi cazurilor sociale. Nu se știe însă când și în ce condiții.
În ceea ce privește proiectele A.N.L. pentru închiriere la prețuri modice acelorași cazuri sociale, anul acesta sunt slabe șanse să se concretizeze ceva în municipiu. „Singura posibilitatea de demarare a vreunui proiect ANL în Timișoara în acest an ar fi doar dacă s-ar face contracte pentru achiziționare prin credit ipotecar. Altfel, cu finanțare de la buget nu cred că e posibil”, declară Martin Staia, șeful Direcției de Patrimoniu a Primăriei Timișoara.
„Modularele” lui Mazăre – uitate deocamdată
O soluție alternativă pentru rezolvarea problemei locuințelor sociale, importată de la Constanța, de la primarul Radu Mazăre, era, în viziunea Primăriei Timișoara, construirea de locuințe modulare. În 2012 se vorbea prima oară de aceste locuințe, și atunci se făcea un preț local de construcție foarte mare: aproape 500 de euro pe metrul pătrat. Ignorând acele calcule, anul trecut Primăria a părut dispusă să inițieze construcția acestor locuințe, dând deja comandă pentru studiul de fezabilitate aferent.
Însă rămâne de văzut dacă prețul de pornire, rezultat în urma studiului de fezabilitate, va fi de natură să justifice realizarea acestor locuințe. Altfel, Primăria va avea doar încă un studiu de fezabilitate imposibil de pus în aplicare.
Zonele vehiculate până acum pentru construcția acestor locuințe sunt Freidorf, Ronaț și Calea Aradului. În ultimele luni, nu s-a mai discutat însă nimic despre posibilitatea concretizării acestui proiect. „Nu s-a mai realizat nimic concret legat de acel proiect, cu locuințele sociale modulare”, spune Martin Staia.
Ultimele comentarii