Funcţionarii publici se pregătesc de pichetări şi nu exclud greva generală

În paralel, pregătesc plângeri penale pentru oficiali ai Curţii de Conturi

sindicat functionari publiciDupă o perioadă de scrisori deschise, apeluri şi atenţionări la nivel de parlamentari şi miniştri, sindicaliştii din administraţia publică au decis să treacă la fapte. Acum, anunţă pichetări ale Prefecturilor, la începutul lunii aprilie. Însă nu exclud nici greva generală. În paralel, pregătesc plângeri penale pentru oficiali ai Curţii de Conturi.

 

Prefectura Timiş, pichetată săptămâna viitoare

Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, în componenţa căreia intră sindicatele din Primării şi Consilii Judeţene, organizează săptămâna viitoare o serie de acţiuni de protest împotriva Guvernului României, pentru nesoluţionarea revendicărilor transmise de săptămâni bune Executivului.

Tiberiu Negrei portret“Va fi o hotărâre care se va lua la nivelul Federaţiei. Probabil că se va ajunge şi aici dacă multele răspunsuri pe care le aşteptăm de la guvernanţi nu vor veni în urma acţiunilor noastre”.

Tiberiu Negrei, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara

Timişul este şi el pe harta protestelor, pe 2 aprilie fiind stabilită o pichetare a Prefecturii, protest la care vor participa sindicate ale administraţiei publice din cinci judeţe din vestul ţării – Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Mehedinţi şi Timiş. Dacă nu se va da curs solicitărilor sindicaliştilor, protestatarii nu exclud posibilitatea declanşării unei greve generale. “Va fi o hotărâre care se va lua la nivelul Federaţiei. Probabil că se va ajunge şi aici dacă multele răspunsuri pe care le aşteptăm de la guvernanţi nu vor veni în urma acţiunilor noastre”, declară Tiberiu Negrei, preşedintele Sindicatului Funcţionarilor Publici din Primăria Timişoara.

Sindicaliştii doresc reîntregirea veniturilor salariale avute înainte de diminuarea salariilor cu 25%, acordarea primei de vacanţă tuturor salariaţilor din administraţia publică, acordarea celui de al 13-lea salariu şi acordarea de tichete de masă sau alocaţie de hrană. Aceştia mai spun că autorităţile administraţiei publice locale au preluat o serie de activităţi, datorită modificărilor legislative, aşa cum a fost cazul Poliţiei Locale, Evidenţei Populaţiei, Direcţiilor de Asistenţă Socială, administrării creşelor, spitalelor municipale, judeţene şi orăşeneşti şi, în acelaşi timp, din decembrie 2008, posturile din administraţie au fost blocate. Prin urmare, există compartimente cu lipsă mare de personal, ceea ce conduce la  o diminuare a eficienţei, a calităţii serviciilor publice prestate, precum şi la efectuarea multor ore suplimentare care nu sunt plătite şi nici nu pot fi recuperate fără să creezi un dezechilibru uriaş în activitatea curentă.

Ca atare, se cere plata orelor suplimentare şi deblocarea posturilor vacante. Pe lista de revendicări se mai regăseşte posibilitatea constituirii fondului de premiere în limita a 10% din fondul de salarii, acordarea de premii anuale din economiile la fondul de salarii şi acordarea sporurilor de până la 15% pentru personalul care participă în comisiile de specialitate, cum ar fi: comisia de disciplină, comisia paritară, comisia de concurs, comisia de soluţionare a contestaţiilor.

Nu în ultimul rând, sindicaliştii din administraţie spun că există sentinţe judecătoreşti definitive care obligă angajatorii să plătească unele despăgubiri salariaţilor din diferite motive, iar aceştia eşalonează plata acestor despăgubiri interpretând greşit prevederile legii. Ca atare, solicită “promovarea unui act normativ prin care să se reglementeze plata despăgubirilor stabilite prin hotărâri judecătoreşti irevocabile de îndată şi integral, în mod special pentru drepturile de natură salarială.”  Rămâne de văzut, însă, dincolo de promovarea şi adoptarea unui astfel de act normativ, dacă se vor găsi şi resursele pentru plata integrală şi rapidă a acestor sume.

“Război” cu Curtea de Conturi

Sindicaliştii mai vor să se tranşeze şi diferendele cu Curtea de Conturi, precizând că, în general, Camerele de Conturi nu iau în considerare prevederile legii şi sentinţele judecătoreşti rămase definitive, cu referire la sporurile specifice care trebuie cuprinse în salariul de bază, reţinând în actele de control că acestea ar fi încasate ilegal, obligând  astfel  angajatorii să emită acte de imputare salariaţilor. Ca atare, au decis să notifice Curtea de Conturi despre abuzurile făcute de către controlorii financiari ai Camerelor de Conturi judeţene şi să strângă materiale şi probe pentru iniţierea de acţiuni penale împotriva acestora şi a preşedintelui Curţii de Conturi. “Strângem şi noi dovezi la nivel local, şi să ştiţi că avem suficiente. În acest sens, se intenţionează promovarea de acţiuni penale împotriva unor reprezentanţi ai Curţii de Conturi care se fac vinovaţi de aceste măsuri abuzive, inclusiv împotriva preşedintelui instituţiei, Nicolae Văcăroiu”, anunţă Tiberiu Negrei.

Print Friendly, PDF & Email