ANL-urile fără acte, sursă de complicaţii la Timişoara

Consilieri locali spun că nimeni nu a răspuns pentru ilegalităţi

Blocuri ANLSituaţia incredibilă de la Timişoara, unde au fost construite blocuri ANL fără autorizaţiile necesare, tinde să se complice, chiriaşii din aceste imobile ameninţând cu proteste, în varianta în care situaţia lor nu se reglementează.

 

Blocuri fără intabulare

Revoltaţi de situaţia în care se găsesc de ani buni, chiriaşii blocurilor ANL ANL B8-B12 din zona Ioachim Miloia, din Timişoara, construite fără autorizaţiile necesare, doresc reglementarea situaţiei lor şi a blocurilor în care locuiesc, şi, în caz contrar, ameninţă cu proteste.

Chiriaşii atrag atenţia asupra mai multor ilegalităţi, cum ar fi refuzul de a da curs cererilor de cumpărare, stabilirea unor chirii nejustificat de mari pentru tinerii peste 35 ani şi modul de administrare al blocurilor.

Chiriaşii din blocurile ANL B8-B12 (peste 200 de persoane, dintre care aproape 80 copii) au ajuns la limita disperării pentru că plătesc chirii între 500 şi 650 de lei pe lună şi cheltuieli de întreţinere considerate “umflate artificial, în loc să plătească rate la bănci pentru achiziţionare şi să controleze singuri modul de administrare al blocurilor.”

Locuitorii acestor ANL-uri au solicitat din 2010 Primăriei vânzarea acestor apartamente către chiriaşi, aşa cum le dă dreptul Legea ANL, aşa cum s-a întâmplat cu blocurile ANL B1-B7. Marea problemă este însă că blocurile B8-B12 au fost construite fără autorizaţie, motiv pentru care până în prezent nu au fost intabulate.

“Ultimele 80 de apartamente în regim de închiriere, construite prin Agenţia Naţională de Locuinţe în Timişoara, au fost date în folosinţă în 2009, fără autorizaţie de construcţie şi neintabulate. Chiriaşii au primit locuinţele atunci fără a fi racordate la utilităţi şi mulţi au fost nevoiţi să se mute cu copiii, chiar dacă nu aveau curent, apă sau gaz. Dacă racordarea la utilităţi s-a făcut după câteva luni, doar după câţiva ani s-a început lent intrarea în legalitate (autorizaţii de construcţie), iar demersurile pentru intabularea s-au făcut abia la finele anului 2015, începutul anului 2016”, spun locatarii din blocurile fără acte.

Chiriaşii nu înţeleg de ce apartamentele nu sunt nici azi scoase la vânzare, iar în Timişoara nu se construiesc alte apartamente (ultimele fiind chiar acestea, inaugurate acum şapte ani) din lipsă de fonduri. “Dacă aceste apartamente ar fi vândute, s-ar strânge sume importante şi la bugetul local (Primăria beneficiază de 1%), dar ar fi şi un argument în plus ca ANL să construiască altele noi”, consideră reprezentanţi ai Asociaţiei locatarilor din imobilele ANL.

Chiriaşii ANL sunt de părere că miza acestui blocaj o reprezintă cei aproximativ 10.000 de euro încasaţi lunar din aceste chirii, adică 120.000 de euro an pentru cinci blocuri pentru care Primăria Timişoara nu a investit nici măcar un leu. “În loc să îşi îndeplinească misiunea socială pentru care au fost construite, blocurile ANL au devenit, din păcate, o vacă bună de muls, pe spatele unor familii de tineri, cu mulţi copii, căror abia dacă le mai ajung banii până la sfârşitul lunii”, susţin chiriaşii ANL.

Locatarii nu uită să precizeze în acest context că sunt cel puţin doi ani de zile de când oficialii Primăriei promit că se lucrează la rezolvarea problemei cu celeritate şi că în scurt timp se va rezolva situaţia.

“Ce vină au chiriaşii ANL că Primăria Timişoara a permis construcţia acestor blocuri fără autorizaţie de construcţie? Este oare o coincidenţă că  şeful Direcţiei patrimoniului la data inaugurării acestor blocuri construite fără autorizaţie şi cel care s-a ocupat de aceste blocuri la acea dată, este astăzi condamnat în primă instanţă la patru ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu?”, întreabă câţiva titular de contracte ANL.

Consilier local: “Nimeni nu a răspuns pentru ce s-a întâmplat”

Stefan-SanduConsilierul local PNL Ştefan Sandu spune că situaţia incertă a acestor imobile trenează din mandatul fostei administraţii, şi că i se pare anormal faptul că până în prezent nu s-a iniţiat o anchetă şi nu s-au găsit vinovaţii pentru această situaţie şocantă a blocurilor ANL fără acte. “Trebuia să se deruleze procedura autorizării complete pentru aducerea în legalitate. Problema este că eu nu am auzit să răspundă cineva pentru ce s-a întâmplat acolo. Este o neglijenţă crasă, pentru că nu cred că e vorba de corupţie în acest caz. Însă ca autoritate a statului, să construieşti imobile fără să ai autorizaţiile necesare reprezintă o situaţie la limita înţelegerii”, crede Ştefan Sandu.

Print Friendly, PDF & Email