Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat la Timişoara, că vrea să găsească o soluţie legislativă eficientă pentru autorităţile locale care au nevoie de proiecte cu finanţare europeană şi de cofinanţarea acestora de la nivel naţional.
Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a declarat la Timișoara, unde s-a întâlnit cu autorităţile locale şi judeţene, că, în prezent, caută o soluţie de sprijinire a autorităţilor locale pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene: „Am discutat cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Timiş despre posibilitatea de a oferi sprijin autorităţilor locale pentru cofinanţarea proiectelor cu fonduri europene. Această cofinanţare, de multe ori, a fost şi este dificilă şi de multe ori a fost o piedică în calea accesării rapide şi eficiente de fonduri europene. Vreau să schimbăm acest lucru şi să găsim o soluţie eficientă prin care autorităţile locale să beneficieze de sprijin.”
Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, a invitat-o pe Anca Dragu să-i arate centrul orașului, la pas. „Președinta Senatului a avut ocazia să vadă cu ochii ei potențialul enorm pe care îl are orașul, mai ales în contextul celui mai important proiect al orașului în acest secol, cel al Capitalei Culturale Europene. Noi, aici, în Timișoara, am pornit într-o nouă direcție pentru a debloca proiectul, dar avem nevoie de susținerea întregii administrații centrale, inclusiv a Parlamentului, pentru ca acest titlu să aibă impactul pe care ni-l dorim cu toții”, declară edilul Timişoarei.
Acesta spune că, pe lângă aspectele tehnice, au discutat și despre deblocarea finanțării multianuale, care presupune o modificare legislativă și care să permită autorităţilor locale să angajeze încă din acest an evenimente care vor marca anul în care Timișoara va deține titlul de Capitală Culturală Europeană.
În privinţa finanţării proiectelor culturale pentru proiectul Timişoara – Capitală Culturală Europeană 2023, Anca Dragu confirmă că sunt necesare modificări legislative la nivelul Guvernului şi al Parlamentului „pentru a ne asigura că resursele financiare sunt disponibile, iar regulile după care se folosesc aceste resurse pentru finanţarea investiţiilor sau a proiectelor culturale din cadrul Programului Timişoara 2023 au un circuit foarte clar şi simplu.”
Aceasta mai spune căTimișoara este plasată pe locul 1 în topul administrațiilor locale care și-au comunicat bugetele transparent și într-un format accesibil pentru cetățeni, amintind că săptămâna trecută a fost lansat primul portal de date despre calitatea mediului, rata de vaccinare, demografie, proiecte de infrastructură, educație și sănătate.
„Timișoara are toate atributele pentru a deveni Capitală Culturală Europeană. Dar pentru acest lucru e nevoie de deblocarea finanțării multianuale și de susținerea întregii administrații centrale, inclusiv a Parlamentului”, a menţionat preşedintele Senatului, Anca Dragu.
Ultimele comentarii