Nicolae Robu: „Proiectul «Capitală Culturală Europeană» va fi implementat de Primăria Timișoara”

Foto: Constantin Duma

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, anunţă că a luat decizia ca de aplicarea proiectului „Timişoara Capitală Culturală Europeană” să se ocupe Primăria Timișoara, întrucât Asociaţia Timişoara 2021, implicată în scandaluri interne interminabile care au făcut-o ineficientă și au decredibilizat-o, „este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta”.

 

După cum se cunoaște, deja de multă vreme Asociația Timișoara 2021 -Capitală Culturală Europeană funcționează necorespunzător. Scandaluri interne interminabile au făcut-o total ineficientă și au decredibilizat-o în ochii comunității, atât în componenta culturală a acesteia – am în vedere atât instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale, cât și sectorul cultural independent, ong-urile culturale, asociațiile profesionale ale artiștilor, oamenii de cultură exponențiali, artiștii locali emblematici –, cât și componenta economică și cea civică, pur și simplu”, declară, pe pagina sa de Facebook, primarul Nicolae Robu. Acesta menţionează că instituțiile culturale cele mai puternice ale orașului Opera Română, Teatrul Național și Filarmonica Banatul, nu mai doresc să facă parte din Asociația Timiuşoara 2021, care gestionează proiectul „Capitală Culturală Europeană”, iar mediul economic refuză susținerea sa, sumele obținute din partea acestuia în ultimii ani fiind derizorii, de ordinul doar al zecilor de mii pe an.

Am atras atenția, în toți acești ani, că lucrurile nu merg cum trebuie. Concluzia desprinsă în ultimul timp a fost că însuși statutul asociației facilitează tot ce se întâmplă rău, el fiind în contradicție flagrantă cu principiile organizaţionale fundamentale. Am cerut insistent corectarea statutului şi, în Comitetul Director, în care subsemnatul sunt preşedinte de onoare, am avut impresia că se agreează acest lucru. Ei bine, tergiversarea acestui demers între timp și atitudinea de ieri, de refuz clar al noilor prevederi statutare, a colegilor de Comitet Director alții decât viceprimarul Dan Diaconu, în bloc, mi-au devoalat indubitabil că Asociația este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta, fără nicio șansă de a face față misiunii pe care o are, iar eu, ca reprezentant legitim al cetățenilor Timișoarei și al orașului însuşi, în plus ca ordonator de credite al de departe principalului finanțator – Primăria Timișoara – nu pot sta pasiv. A fi capitală culturală europeană este o şansă o dată-n viaţă. Timișoara nu o poate irosi, nu are voie să o irosească! Orașul are potențialități imense, și culturale și economice și de orice natură și numai dacă acestea continuă să fie ignorate se poate eșua în acest proiect. Iar de un eventual eșec, în percepția publică, responsabil ar fi considerat, evident, nimeni altul decât primarul”, adaugă Nicolae Robu.

Edilul precizează că acestea sunt motivele pentru care a decis să demareze demersurile pentru ca, începând de acum, proiectul „Capitală Culturală Europeană”, așa cum este el angajat prin dosarul de candidatură, „completat cu tot ce vom considera că ar fi binevenit să i se adauge”, să fie implementat de Primăria Timișoara, principalul actant în cadrul lui. Primarul spune că, în zilele următoare, va anunţa măsurile concrete.

Nicolae Robu cheamă să se alăture Municipalităţii, ca parteneri cu sarcinile deja asumate și cu deschidere spre altele, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Guvernul Românie. De asemenea, invită la să se implice instituțiile culturale ale statului și administrației publice locale, sectorul cultural independent / ong-urile culturale, asociațiile profesionale ale artiștilor, oamenii de cultură exponențiali, artiștii locali emblematici, universitățile – cu un apel special către Facultatea de Muzică și Teatru și Facultatea de Arte Plastice și Design, ambele ale UVT –, actanții industriilor creative, instituțiile economice (bănci, societăți de producție, agenții de turism, societăți prestatoare de servicii diverse), școlile timișorene, de la nivelul primar până la cel liceal – cu un apel special către Liceul de Muzică și Teatru „Ion Vidu” și Liceul de Arte Plastice –, orașele înfrățite și prietene din străinătate și din România, presa, dar şi pe toţi timişoreni. În plus, afrmă că toate persoanele care au făcut parte din echipa de proiect în lungul timpului au ușa larg deschisă.

Edilul face un apel către mediul politic, pentru a se abține de la a face din proiectul „Timișoara Capitală Culturală Europeană” subiect de dispute politice, politicianiste, „de jocuri de interese altele decât interesele Timișoarei, interesele României”, chiar într-un an electoral fiind.

„Fac un angajament solemn în fața dumneavoastră: proiectul va fi gestionat cu transparență totală, cinstit, corect, legal, numai și numai în interesul orașului și al României! Și al Europei, haideți să ne obișnuim să o spunem, lăsând sfiala la o parte”, mai transmite primarul Timişoarei,

Print Friendly, PDF & Email