Dominic Fritz: „Proiectul Timișoara – Capitală Culturală Europeană nu este pe persoană fizică”

Foto: Constantin Duma

Dominic Fritz, candidatul Alianței USR-PLUS la Primăria Timișoara, consdideră că impasul în care se află acum proiectul „Timișoara – Capitală Culturală Europeană” este consecința modului defectuos în care primarul Nicolae Robu și-ar fi exercitat atribuțiile.

 

Dominic Fritz susţine că primarul Nicolae Robu a forțat modificarea Statutului asociaţiei, pentru a dobândi mai multă putere, obiectivul urmărit fiind, printre altele, să îl numească sau demită pe directorul executiv după propriul plac. „A spus că Primăria se va retrage din această asociație și că își va face propriul proiect de capitală culturală. Acum domnul Robu, după ce a distrus fotbalul Timișoarei, vrea să distrugă și cultura Timișoarei și vrea să își facă cumva capitala culturală pe persoană fizică. Acest proiect e al timişorenilor şi al României. În loc să dezbine și mai departe și în loc să închidă asociația, ar trebui să o deschidă. Noi am făcut mai multe propuneri să democratizăm asociația, să includem sectorul cultural în decizie, pentru că, în mod absurd, sectorul cultural în Timișoara nu are nimic de spus în această asociație. Dar el face opusul, el privatizează totul și vrea să fie, și în domeniul acesta, singurul șef”, a declarat Dominic Fritz, într-un interviu pentru Adevărul.

Acesta susţine că edilul ar trebui „să își facă temele, să meargă la București, să vorbească cu Guvernul, care ar trebui să numească un secretar de stat pentru capitală culturală, să își plătească partea de finanțare, să investească în Muzeul Revoluției din Timișoara, pentru că de 30 de ani nu există acest muzeu, ceea ce este o rușine.”

Candidatul Alianței USR PLUS la Primăria Timișoara a transmis în urmă cu aproximativ două săptămâni, o scrisoare deschisă adresată președintelui Consiliului Director și directorului executiv al Asociației Timişoara 2021, prin care solicita o cât mai largă deschidere a Asociației către mediul cultural și către cetățeni, precum și transparență în procesul de modificare a Statutului.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a anunat ieri că a luat decizia ca de aplicarea proiectului „Capitală Culturală Europeană” să se ocupe Municipalitatea, întrucât  Asociaţia Timişoara 2021, implicată în scandaluri interne interminabile care au făcut-o ineficientă și au decredibilizat-o, „este acaparată pe o direcție pe care nu are ce căuta”.

Acesta a chemat să se alăture Municipalităţii, ca parteneri în proiect, nu doar Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii și Guvernul României, ci şi instituțiile culturale și ale administrației publice locale, sectorul cultural independent / ong-urile culturale, asociațiile profesionale ale artiștilor, oamenii de cultură exponențiali, artiștii locali emblematici, universitățile şi pe oricine este interesat de subiect şi poate face ceva pentru acesta.

Print Friendly, PDF & Email