Amnistie pentru datoriile mai mici de 40 de lei la bugetul local

Cheltuielile de executare ar fi mai mari decât cuantumul datoriei, spun reprezentanţii Direcţiei Fiscale Timişoara

BaniTimişorenii care înregistrau la sfârşitul anului trecut creanţe către bugetul local mai mici de 40 de lei vor scăpa de aceste datorii, în urma aplicării pe plan local a unei prevederi din noul Cod de Procedură Fiscală.

 

Se şterg datorii de peste 170.000 de lei

Conform unui proiect de hotărâre ce urmează să fie aprobat în următoarea şedinţă de plen, în baza prevederilor noului Cod de Procedură Fiscală, Primăria Timişoara a decis să şteargă datoriile mici către bugetul local înregistrate la sfârşitul anului trecut. Noul act normativ stipulează că se anulează obligaţiile fiscale restante mai mici de 40 de lei aflate în sold la 31 decembrie 2014. Valoarea totală a acestor datorii care se anulează ajunge la 172 â.380,64 lei.

“În cazul acestor obligaţii restante de până în 40 de lei cheltuielile aferente măsurilor de executare ar fi fost mai mari decât suma datorată”, explică Adrian Bodo, director executiv al Direcţiei Fiscale a Municipiului Timişoara.

Ca în fiecare an, Direcţia Fiscală a recurs şi în 2014 la toate măsurile posibile de recuperare şi în cazul firmelor, şi a persoanelor fizice. Serviciul Colectare şi Executare Silită a Persoanelor Juridice a emis anul trecut peste 2.600 de somaţii, reprezentând impozite şi taxe locale şi amenzi contravenţionale, în baza titlurilor executorii emise de compartimentele de specialitate şi a proceselor verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor. De asemenea, a întocmit 68 de procese-verbale de insolvabilitate, iar pentru 411 de societăţi a făcut adrese pentru înscrierea sumelor la masa credală. Totodată, a emis 696 adrese către alte instituţii, în vederea înscrierii obligaţiilor fiscale la distribuirea sumelor realizate în urma licitaţiilor, s-au făcut 744 de popriri bancare şi s-au instituit 16 sechestre asupra bunurilor mobile şi imobile şi s-au desfăşurat 13 licitaţii în vederea valorificării bunurilor pentru creanţele datorate bugetului local.

Deşi există percepţia că persoanele fizice sunt mai bune platnice decât firmele, raportat la bugetul local, şi în cazul lor, anual Direcţia Fiscală Timişoara trebuie să desfăşoare o activitate complexă pentru a recupera banii la bugetul local, sume aferente taxelor, impozitelor şi amenzilor neplătite. Anul trecut, au fost emise 510 somaţii care cuprind obligaţii fiscale neachitate, reprezentând impozite şi 8.079 de somaţii pentru amenzi contravenţionale. S-au emis 38 de somaţii în baza dispoziţiilor primarului Timişoarei, pentru recuperarea sumelor cu titlul de ajutor social şi ajutor de încălzire beneficiat in mod nejustificat, şapte somaţii care cuprind obligaţii reprezentând taxă judiciară de timbre, şi cinci somaţii, în baza sentinţelor civile, în urma cărora s-a hotărât antrenarea răspunderii personale patrimoniale a administratorilor societăţilor comerciale debitoare, pentru recuperarea sumelor reprezentând impozite şi amenzi. S-au creat, de asemenea, 3.673 de popriri asupra sumelor urmăribile, reprezentând venituri pentru recuperarea creanţelor fiscale. 

Direcţia Fiscală Timişoara a trebuit să facă muncă de detectiv în unele cazuri, astfel că a solicitat informaţii de la instituţiile publice care pot furniza date despre debitori: Primăria Timişoara – Serviciul Evidenţă Informatizată a Persoanei, Serviciul pentru Imigrări al Judeţului Timiş, Casa Judeţeană de Pensii, Inspectoratul Teritorial de Muncă şi Administraţia Finanţelor Publice. Şi cum o parte din datornici nu sunt timişoreni, s-au trimis spre executare anul trecut către alte Primării 892 de dosare de executare ale debitorilor care nu mai figurează cu domiciliu în municipiu.

Impozitele locale rămân la acelaşi nivel

Pe lângă ştergerea creanţelor sub 40 de lei, o veste bună pentru contribuabilii timişoreni, fie că sunt la zi cu plata dărilor locale, fie că sunt datornici cronici, este că deocamdată taxele şi impozitele locale nu vor creşte în perioada următoare.

“Se va menţine acelaşi nivel de impozitare ca şi anul trecut. Va apărea o taxă nouă pe acele deponeuri clandestine de deşeuri de pe raza municipiului Timişoara, şi se renunţă la taxa de mediu pentru firme”, ne-a mai declarat şeful Direcţiei Fiscale Timişoara, Adrian Bodo.

Print Friendly, PDF & Email