Peste 20 de proiecte finanţate de la bugetul local, asumate pentru 2015 de către edilul Nicolae Robu

primaria-timisoaraO listă cuprinzând peste 20 de proiecte de interes local a fost făcută publică de către primarul Timişoarei. Acesta nu a putut, însă, preciza care este valoarea lor cumulată, informând că o estimare în acest sens se află în lucru. Dar dă asigurări că Municipalitatea va asuma realizarea tuturor acestor proiecte din bugetul local.

 

Proiectelor noi lise adaugă proiecte vechi, rămase nefinanţate

Edilul Timişoarei, Nicolae Robu, a prezentat, la începutul acestei săptămâni, o listă conţinând cele mai importante proiecte care vor beneficia, în decursul lui 2015, de finanţare de la bugetul local. Sunt evocate, printre altele, proiectul vizând construirea pasajului din Piaţa Victoriei, realizarea unei parcări subterane în zona Brătianu şi reorganizarea inelului 1 de circulaţie, precum şi lărgirea pasajului Popa Şapcă şi extinderea la patru benzi a b-dului Antenei şi a străzii Popa Şapcă.

Nicolae RobuPe aceeaşi listă a proiectelor finanţabile în 2015 din bugetul Primăriei edilul a inclus o serie de alte proiecte la care a mai făcut în trecut referire, în mai multe rânduri: construirea unui pod peste Canalul Bega în prelungirea străzii Jiul, lărgirea străzii Jiul la patru benzi de circulaţie, realizarea unei parcări supraterane în spatele magazinului Bega, lărgirea la patru benzi a străzii Mareşal Constantin Prezan, cu amenajarea acesteia în mod similar străzii Orion, asfaltarea străzii Muzicescu, reabilitarea străzilor Versului şi Uranus, cu amenajarea acestora după un model similar străzii Orion, construirea a 20 de terenuri de sport multivalente, destinate practicării minifotbalului, baschetului şi handbalului, realizarea unui sistem de spectacole de jocuri de apă, lumini şi muzică pe Canalul Bega, reabilitarea sau realizarea a 100 de kilometri de trotuare, construirea noului campus şcolar al Liceului “Nikolaus Lenau”, realizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic pentru patru bazine de înot semiolimpice şi construirea propriu-zisă a unui bazin de înot semiolimpic, reabilitarea Parcului Pădurice, realizarea unui spaţiu verde în Cartierul Calea Lipovei, un proiect de amenajare pilot, într-un nou concept urbanistic, a spaţiului dintre blocurile din perimetrul străzilor Vasile Balmuş şi Mareşal Constantin Prezan, construirea unui stadion cu o capacitate de 5000 de locuri în Campusul Sportiv CFR, dar şi reconstrucţia ecologică a Bălţii Lămâiţa, din cartierul timişorean Freidorf, proiect despre care edilul a precizat că se află acum în faza finală a procedurii de licitaţie electronică, precum şi proiectul care vizează realizarea unui skate-park în Timişoara, despre care edilul a precizat că se află în acest moment în stadiul de întocmire a caietului de sarcini şi de pregătire a documentaţiei, pentru demararea licitaţiei pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice.

Spitalul de Copii, şi pe lista proiectelor din 2015

Acestora li se adăugă şi proiectul, aflat deja în faza de execuţie, care vizează construirea noului corp de clădire a Spitalului Clinic de Copii “Louis Ţurcanu”, care va avea opt niveluri (demisol, parter şi şase etaje). Pentru acest proiect, spune edilul, Primăriei Timişoara i-au fost recent alocaţi cinci milioane de lei de la bugetul de stat, de către Guvern, care a asumat, la rândul său, co-finanţarea proiectului chiar dacă nu se cunoaşte până acum, în mod oficial, care va fi cota de contribuţie a Executivului la acest proiect.

În plus, a mai anunţat Nicolae Robu, acestor proiecte li se vor adăuga şi altele, unele care vor fi finanţate din fonduri proprii ale Municipalităţii, iar altele, din fonduri europene.

Primarul nu a putut preciza, însă, care este valoarea totală a acestor investiţii, adăugând că, la nivelul instituţiei, se lucrează încă la estimarea de costuri care va permite avansarea sumei pe care Primăria va trebui să o mobilizeze, în decursul lui 2015, pentru demararea şi executarea proiectelor cu finanţare de la bugetul local. Dar, a asigurat edilul, instituţia pe care o conduce va identifica resursele financiare necesare pentru materializarea proiectelor enunţate.

Vom continua şi anul acesta modernizarea în forţă a Timişoarei, pentru recuperarea tuturor rămânerilor în urmă”, a declarat edilul. Acesta a adăugat că Municipalitatea va face şi preparativele pentru a putea valorifica la maximum toate oportunităţile de finanţare a unor proiecte din fonduri europene aferente exerciţiului financiar 2014 – 2020. Fonduri pentru care, din pricina prelungirii termenului de implementare a proiectelor realizate din pe exerciţiul financiar 2007 – 2013, se va putea aplica abia în cursul acestui an, ele urmând să poată fi utilizate efectiv cel mai devreme începând cu anul viitor.

Stadiul licitaţiilor

În ce priveşte licitaţiile aflate în curs de desfăşurare, Nicolae Robu spune că în doar câteva zile vor fi deschise ofertele pentru achiziţionarea echipamentelor aferente proiectului de reabilitare a infrastructurii urbane a malurilor Canalului Bega. Aproape de stadiul final al achiziţiei se află şi cele câteva vaporetto destinate transportului public şi de agrement de-a lungul Canalului Bega, despre care edilul a anunţat că ar putea deveni funcţional în a doua jumătate a acestui an.

De asemenea, a mai anunţat primarul, în 8 ianuarie va fi finalizată procedura de achiziţie a bicicletelor  cu care se va putea circula pe malurile Canalului Bega şi a echipamentelor destinate gestionării cu ajutorul unui sistem informatic a acestora.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis