Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman, la slujba de pomenire a martirilor Revoluției de la Timișoara

Foto: U.S. Embassy Bucharest

La Catedrala Mitropolitană din Timișoara a fost oficiată, în 17 decembrie, zi de doliu la Timişoara, slujba de pomenire a eroilor Revoluției din Decembrie 1989, care au luptat în urmă cu peste trei decenii, pentru demnitatea, dreptatea și libertatea poporului român. La slujbă au participat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, oficialități centrale, locale și județene, revoluționari, membri ai familiilor celor uciși în decembrie 1989.

 

Manifestările comemorative au debutat la miezul nopții, cu slujba de Priveghere și Sfânta Liturghie oficiate la Biserica Martirilor din Timișoara, în subsolul căreia se află urna cu o parte din cenușa eroilor martiri timișoreni arși la crematoriul de la Popești-Leordeni, în urmă cu 31 de ani, anunţă, într-un comunicat de presă, Mitropolia Banatului.

La Sfânta Liturghie din noaptea de 16 spre 17 decembrie, au participat Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, mitropolitul Banatului, preoți din administrația eparhială și preoți care au luptat în decembrie 1989: pr. conf. dr. Constantin Jinga, de la Facultatea de Teologie din Timișoara, care a fost împuşcat, și pr. Ioan Mura, de la Parohia Calacea.

Foto: Mitropolia Banatului

„În urmă cu 31 de ani, în noaptea de 16 spre 17 decembrie 1989 s-a strigat pentru prima dată: «Veniți la catedrală!» adică «Veniți la Dumnezeu!». Noaptea aceasta poate fi numită, cu adevărat, «Paștile Timișoarei», pentru că prin jertfa eroilor martiri au înviat demnitatea, dreptatea și credința încătușată a românilor și a fost ruptă prima verigă din lanțul care înconjura întreaga țară”, spune mitropolitul Banatului, ÎPS Ioan.

Ca de fiecare dată, ziua de doliu a Timișoarei a fost marcată prin slujba de pomenire a eroilor martiri la Catedrala Mitropolitană din Timișoara, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La această slujbă au participat ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, oficialități centrale, locale și județene, numeroși revoluționari, membri ai familiilor celor uciși în Revoluție, asociații și fundații ale revoluționarilor care, prin activitatea lor, permanetizează memoria celor care și-au jertfit viața în decembrie 1989.

ÎPS Ioan şi ambasadorul Adrian Zuckerman. Foto: Mitropolia Banatului

 

După slujba Parastasului au fost depuse coroane la Monumentul Crucificării din fața Catedralei Mitropolitane. La ceasul amiezii, în Cimitirul Eroilor din Calea Lipovei și în Cimitirul Săracilor din Calea Lipovei, reprezentanți ai Municipalității, ai asociațiilor și fundațiilor de revoluționari au participat la o slujbă de pomenire, depus coroane și au păstrat momente de reculegere în memoria acelorași eroi martiri timișoreni.

 

Print Friendly, PDF & Email