Senatorul liberal Petru Ehegartner impută P.S.D. nerespectarea promisiunilor asumate în campania electorală

“Aducerea U.D.M.R. la guvernare, o distorsionare a proiectului politic iniţial şi o soluţie de compromis impusă electoratului U.S.L.”

Petru EhegartnerO pledoarie pentru structurarea unei strategii politice menite să urmărească interesul naţional şi pentru abordarea politicii în termenii responsabilităţii, atât în plan intern, cât şi prin raportarea la actualul context politic global generat de situaţia din Ucraina – acestea sunt reperele declaraţiei politice care poartă semnătura senatorului P.N.L. de Timiş Petru Ehegartner.

 

“Apartenenţa la U.E. şi N.A.T.O., repere esenţiale pentru identitatea românească”

Senatorul P.N.L. de Timiş, Petru Ehegartner, şi-a exprimat vineri dezamăgirea faţă de situaţia generată de ruperea alianţei electorale U.S.L. şi a precizat că regretă profund faptul că obiectivul major asumat la alegerile parlamentare din decembrie 2012 a fost pus în umbră de calcule meschine, prin reconsiderarea angajamentului iniţial de colaborare, situaţie mascată acum prin ceea ce senatorul liberal cataloghează a fi “o retorică ieftină”.

În faţa actualei situaţii extrem de grave din Ucraina, care impune României să îşi asume şi să îşi trateze cu seriozitate rolul semnificativ ocupat pe harta lumii, apare ca fiind infinit mai important să ne gândim înzecit la noi ca întreg, ca ţară, ca şi cetăţeni.

Într-un moment în care ne uităm tot mai mult dincolo de graniţe, în care atenţia migrează către dezbateri globale, ni se aduce aminte că totuşi politica statelor prevalează, că gândirea pragmatică şi calculele reci sunt cele care domină filosofia internaţională”, menţionează în declaraţia sa politică senatorul Ehegartner.

Acesta mai spune că apartenenţa la U.E. şi la N.A.T.O. sunt repere esenţiale pentru identitatea românească în acest moment, oferind “o certitudine pe care România nu a avut-o până foarte recent în istoria sa”. Petru Ehegartner adaugă şi faptul că tocmai apartenenţa la U.E. şi la N.A.T.O. ar trebui să impună Statului român să funcţioneze din punct de vedere politic în deplin acord cu strategia interesului naţional. “Efortul partidelor şi liderilor politici de toate orientările trebuie să contribuie la construirea şi protejarea acestui interes în mod cooperativ, nu ca adversari. (…) Statul nu trebuie să fie acaparat de interese minoritare, ci să răspundă unei direcţii în care să se poată regăsi toţi românii, de toate felurile. Pragmatic înseamnă ca politica publică să privească la pieţe în termeni generali, la reguli şi legi în termeni imparţiali, la beneficii care să se distribuie natural către cei care au iniţiativă, muncesc şi luptă corect pentru viitorul lor”, opinează senatorul liberal.

U.S.D., o deturnare a proiectului politic U.S.L.

Petru Ehegartner apreciază că, dimpotrivă, retorica politică a momentului, focusată pe interese mărunte, specifice mai degrabă unei maniere dâmboviţene de a face politică, au adus în prim-plan în ultima perioadă preocupări legate în mod preponderent de schimbarea compenenţei Guvernului, decât cele legate de interesul naţional. Acesta semnalează o anume retorică a propagandei momentului, menită, potrivit propriilor aprecieri, “să îndulcească efectul aducerii U.D.M.R. la guvernare”, şi aceasta în pofida voinţei exprimate de electorat în decembrie 2012, concretizată în opţiunea pentru partidele care făceau parte atunci din componenţa U.S.L.     

Interesul naţional nu este o definiţie olimpiană, imuabilă şi intangibilă, ci un concept de lucru, adaptabil permanent, o luptă de zi cu zi de a înţelege care e parcursul României, unde are nevoie să se întărească, unde are nevoie să îşi găsească parteneri sau să deschidă pieţe”, opinează Petru Ehegartner. Care apreciază retroactiv că guvernul din care P.N.L. a făcut parte până la momentul ruperii U.S.L. nu a asumat componenta liberală a măsurilor promise în campania electorală. Măsuri care, “chiar dacă ar fi fost iniţial mai impopulare, puteau să îşi arate roadele în câţiva ani”.

Senatorul liberal s-a referit în context la propunerea P.N.L, rămasă nematerializată, de scutire de impozit pentru profitul reinvestit, “o măsură economică de sorginte liberală”, a cărei aplicare ar putea reprezenta una dintre cheile succesului revigorării economiei naţionale, alături de crearea de noi locuri de muncă.

U.S.L. şi-a propus atunci (la alegerile din decembrie 2012 – n.red.) să obţină o majoritate confortabilă, care să nu aducă la guvernare partide care să distorsioneze programul asumat”, declară senatorul Petru Ehegartner. Care consideră că aducerea U.D.M.R. la guvernare reprezintă o deturnare a proiectelor asumate iniţial şi o soluţie de compromis impusă electoratului U.S.L. Soluţie despre care spune că aduce elemente noi, care nu mai reprezintă electoratul de atunci al U.S.L., motiv pentru care apreciază că “U.S.D. nu este o continuare a proiectului U.S.L. aşa cum se încearcă să se acrediteze, ci deformarea unei realităţi, derivată din postura ipocrită în care se află actuala guvernare, de a face promisiuni care, din punct de vedere tehnic şi social, sunt imposibile”, spune senatorul liberal.

Acesta afirmă că România trebuie să fie o naţiune de oameni liberi cu aspiraţii ridicate şi cu un stat puternic care să stea alături de ei. “Interesul naţional e apărat dacă orice român va ajunge să simtă în statul român nu un taxator ineficient şi ignorant, ci o instituţie aflată în slujba sa. Interesul naţional există doar dacă are legătură directă cu oamenii, dacă are o contribuţie directă la vieţile românilor. Interesul naţional nu poate fi doar un steag al ipocriziei politice care să folosească adormirii vigilenţei publice”, apreciază Petru Ehegartner, opinând şi că efectele benefice ale utilizării banului public trebuie să se reflecte în creşterea nivelului de trai al cetăţenilor, aspect care este dependent implicit de crearea de noi locuri de muncă.

În acest context, declară, invocând drept eşecuri rectificările bugetare negative şi rata mai scăzută decât în anii anteriori a colectărilor de fonduri la bugetul de stat, o izbândă a actualei guvernări ar fi reprezentată de ducerea la îndeplinire a promisiunii asumate, de creştere a numărului de locuri de muncă, de la 4,5 milioane, cât existau în decembrie 2012, până la peste 5,5 milioane, la finalul mandatului, în 2016.

Print Friendly, PDF & Email