Nu doar în unele localităţi izolate din judeţ, ci şi în unele zone ale Timişoarei branşarea la o reţea de curent electric poate fi o problemă… Disperaţi din acest motiv, mai mulţi timişoreni au apelat la sprijinul unor parlamentari, solicitând un ajutor pe care nu-l primesc de nicăieri.
Vid de reglementare pentru electrificare, la marginea Timişoarei
În disperare de cauză, mai mulţi timişoreni din zone mărginaşe ale Timişoarei au ajuns să ceară ajutor unor parlamentari, o parte din ei ajungând şi la deputaţi sau senatori care nu sunt din Timiş, cum e deputatul sucevean Ion Marocico, de la Uniunea Ucrainenilor din România.
Într-una din aceste interpelări se precizează că, de exemplu, în zona Plopi, nicio instituţie de pe plan local nu pare capabilă să rezolve problema unor branşamente. Deputatul arată că petiţionarii s-au adresat atât Enel, cât şi Primăriei Timişoara, dar, că în răspunsurile primite se făceau trimiteri de la o instituţie la cealaltă, fără a se oferi o soluţie certă: „Astfel, Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei Timişoara îi îndrumă către Enel Distribuţie Banat SA, invocând lipsa de fonduri pentru investiţii în extinderea reţelei de alimentare în zona respectivă, iar Enel Distribuţie Banat SA precizează în răspunsul său că extinderea reţelei electrice de distribuţie se realizează la solicitarea autorităţilor publice, cărora petiţionarii ar trebui să se adreseze în vederea efectuării demersurilor necesare pentru promovarea lucrării”. Se ajunge astfel la un cerc vicios, în condiţiile în care, după cum menţionează deputatul sucevean, pe baza PUZ-ului aprobat în zona Plopi Sud s-au construit sau se află în construcţie 85 de case, care sunt parţial racordate la utilităţi.
Interpelat pe această problemă, Ministerul Energiei şi IMM-urilor este a treia structură care pare să dea din umeri, menţionând prin vocea ministrului Andrei Gerea, că ministerul nu are atribuţii privind lucrările de electrificări sau extinderi de reţele electrice şi nici nu are în buget alocate fonduri pentru finanţarea unor astfel de lucrări.
Aşa stând lucrurile, e greu de estimat care ar trebui să fie următorul demers al timişorenilor aflaţi în beznă şi într-un cerc vicios. În plus, situaţia nu este nici pe departe izolată, şi este una semnificativă pentru problemele pe care le au simplii cetăţeni în chestiunile legate de asigurarea de utilităţi.
Probleme vechi legate de ANRE
În situaţii de acest gen există aşteptări de intervenţie de la Agenţia Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, structură cu care, însă, susţin reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Locatari Timişoara, comunicarea a fost în mod constant una dificilă, trebuind intermediată la rândul ei de parlamentari, care au făcut interpelări.
„Constatăm că, din păcate, situaţia nu s-a schimbat prea mult nici în prezent. Sunt probleme mari inclusiv cu timişoreni care trebuie să facă un branşament şi trebuie să dea o grămadă de bani, de regulă unei anumite firme, după cum există suspiciuni legate de faptul că unele investiţii de acest gen, făcute pe banii cetăţenilor, sunt raportate ca investiţii realizate de societatea care se ocupă de reţea”, declară Petru Olariu, preşedintele FALT Timişoara. Care mai spune că ANRE ar trebui să fie mai vigilentă, şi să intervină ori de câte ori sunt suspiciuni, blocaje sau situaţii care necesită mediere ori control.
Petru Olariu consideră că modul de a interacţiona pe o piaţă pe care ar trebui să o reglementeze, ca unică autoritate de control, nu s-a schimbat de-a lungul ultimilor ani la ANRE. „A fost acel scandal, anul trecut, legat de modul în care se întocmesc facturile la energie electrică. Între timp discuţiile au fost uitate, şi facturile se trimit şi acum aproximativ în acelaşi mod, din care consumatorul obişnuit nu înţelege mare lucru. ANRE a promis că intervine, şi reglementează situaţia, dar până la urmă nu s-a mai făcut nimic”, mai adaugă reprezentantul FALT.
Ultimele comentarii