Poliţiştii timişeni au înregistrat în primele şapte luni ale anului 81 de cazuri de tâlhărie, cele mai vulnerabile victime fiind femeile. În acest sens, zilele trecute au avut loc mai multe acţiuni de prevenire şi informare asupra pericolului de a fi tâlhărit. Agenţii de poliţie din cadrul I.P.J. Timiş recomandă neafişarea ostentativă a bijuteriilor şi obiectelor de valoare în spaţiile publice, dar şi evitarea deplasării pe timpul nopţii în zonele mai puţin circulate.
Femeile, victimele preferate ale tâlharilor
Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţiei Judeţean Timiş au desfăşurat zilele trecute diverse acţiuni de prevenire şi combatere a infracţiunilor de tâlhărie, dar şi a altor fapte săvârşite cu violenţă şi comise în stradă. În acest sens, agenţii de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au mers prin mai multe zone ale Timişoarei, cu precădere în cele aglomerate, cum ar fi pieţele sau parcările supermarketurilor, unde au distribuit cetăţenilor materiale informative-preventive, cu scopul de a-i instrui asupra măsurilor ce trebuie luate în calcul pentru a nu deveni victime ale infractorilor.
În Timiş, în primele şapte luni ale anului curent au fost săvârşite 81 de tâlhării, în 36 de cazuri autorii fiind identificaţi, iar în alte 45 de situaţii încă se fac cercetări pentru identificarea infractorilor, ne-a declarat Ancuţa Morariu, purtător de cuvânt al I.P.J. Timiş. Pedeapsa pentru tâlhărie pleacă de la trei ani, ajungând până la 18 ani de închisoare.
Pe de altă parte, deşi au existat constant acţiuni de prevenire şi informare a cetăţenilor despre modul în care se pot feri de tâlhari, anul acesta infracţiunile pe această speţă s-au înmulţit, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost 71 de tâlhării. Cele mai vulnerabile victime ale tâlharilor, explică Ancuţa Morariu, sunt femeile, iar obiectele care se sustrag cel mai frecvent sunt poşetele, bijuteriile şi telefoanele mobile.
Prudenţa – cea mai bună prevenţie
Zonele în care poliţiştii au desfăşurat activitatea de prevenire au fost cartierele Soarelui şi Girocului, strada Cerna, cartierul Plopi şi cartierul Ciarda Roşie, unde oamenii legii au purtat discuţii cu cetăţenii pentru adoptarea unei atitudini antiinfracţionale şi antivictimale corecte. Astfel că poliţiştii au recomandat cetăţenilor să nu afişeze ostentativ, pe stradă, obiecte de valoare, în special bijuterii, bani, telefoane mobile sau alte tipuri de aparatură electronică. De asemenea, trebuie evitate aglomeraţiile, şi oamenii trebuie să evite să fie înghesuiţi, atât în mijloacele de transport în comun, în staţiile acestora, cât şi în oricare alt spaţiu public, cum ar fi pieţele sau magazinele. Poliţiştii timişoreni ne avertizează să evităm deplasările, în special în timpul nopţii, mai ales pe străzi unde nu există iluminat public sau sunt mai puţin circulate. Pe de altă parte, la intrarea în locuinţe, oamenii trebuie să fie atenţi ca nu cumva în jurul lor, în zonele întunecate să se afle persoane străine sau care au un comportament suspect. Iar când observăm un hoţ furând dintr-un buzunar sau dintr-o poşetă, poliţiştii ne sfătuiesc să atragem atenţia cu voce puternică.
Ultimele comentarii