450 de kilograme de articole pirotehnice deţinute ilegal au fost confiscate de poliţiştii timişeni, în urma controalelor efectuate în Timiş pentru prevenirea evenimentelor nedorite pe perioada sărbătorilor de iarnă.
Petarde la mega-ofertă
Poliţiştii timişeni au fost angrenaţi, în perioada 20 noiembrie – 20 decembrie, ca în fiecare an, în activităţi ce au vizat prevenirea, identificarea şi combaterea evenimentelor nedorite legate de deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice în perioada sărbătorilor de iarnă.
Poliţiştii au efectuat, în Timiş, 18 acţiuni şi controale în mai multe centre comerciale, societăţi autorizate să desfăşoare operaţiuni cu articole pirotehnice, pieţe şi târguri. Cu această ocazie, au întocmit 11 dosare penale, persoanelor depistate desfăşurând operaţiuni cu articole pirotehnice fără a respecta prevederile Legii privind regimul materiilor explozive. De asemenea, au confiscat 450 de kilograme de obiecte pirotehnice deţinute ilegal.
Activităţile fac parte din acţiunea desfăşurată la nivel naţional de Poliţia Română, „Foc de artificii”, pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu articole pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice, în perioada sărbătorilor de iarnă 2013/2014.
Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, Poliţia Română atrage atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise, precizând că în categoria 1, cea a obiectelor a căror utilizare este legală, sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (de exemplu: steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc şi sateliţi).
Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an.
Mai trebuie menţionat faptul că, articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.
Capturi mai mari anul trecut
Anul trecut poliţiştii timişeni au reuşit să depisteze şi să confişte o cantitate mult mai mare de petarde. În perioada 1 noiembrie – 24 decembrie 2012, poliţiştii au găsit 3.134 de kilograme de materiale pirotehnice din categoriile I şi IV. O mare parte din cele 3.134 de kilograme de articole pirotehnice au fost găsite într-un depozit din Timişoara, iar restul, în Lugoj.
La acestea s-au adăugat capturile făcute între Crăciun şi Anul Nou, când într-un tir şi un microbuz oprite la ieşirea din Timişoara spre Lugoj au fost depistate aproximativ 40 de tone de materiale pirotehnice. Marfa, care a fost confiscată, nu avea acte şi provenea din Polonia, fiind destinată nu populaţiei, ci unor persoane juridice.
Din fericire, anul acesta, ca şi anul trecut, nu s-au înregistrat nici o rănire, niciun incendiu şi nicio explozie, cauzate de folosirea inadecvată a materialelor pirotehnice. Din datele Poliţiei Române reiese că anul în care au existat cele mai multe răniri în urma folosirii articolelor pirotehnice a fost anul 2005, când s-au produs peste 350 de răniri şi un deces. Un an mai târziu, legislaţia în acest sens a suferit modificări, în sensul înăspririi pedepselor pentru cei care folosesc ilegal materialele pirotehnice şi, odată cu aceste modificări, s-a putut observa o diminuare a numărului accidentelor. În perioada 2006 – 2011, de când s-a restricţionat vânzarea acestor articole periculoase, media de răniţi, în fiecare an, este de circa 25, fără, însă, să se mai înregistreze decese.
Ultimele comentarii