Spor anticorupţie pentru poliţiştii de la “Crimă Organizată”

Timişul este printre puţinele judeţe unde se acordă acest spor

Acordarea personalizată de sporuri diferitelor categorii de angajaţi publici reprezintă o sursă de nemulţumire şi în Poliţie. Astfel, poliţiştii de la Birourile de Combatere a Crimei Organizată nu primesc sporul anticorupţie de 30% pe care îl primesc colegii lor de la D.G.A. şi D.N.A., deşi, spun mai multe sindicate din Poliţie, munca are acelaşi specific, iar dosarele instrumentate de poliţiştii din structurile de combatere a crimei organizate sunt, de multe ori, mult mai dificile şi mai importante decât cele de la D.G.A. De aceea, Sindicatul Vameşilor şi Poliţiştilor “Pro Lex” s-a oferit să iniţieze acţiuni în instanţă pentru membri de la Birourile de Combatere a Crimei Organizate care nu primesc sporul anticorupţie.

 

Un spor acordat diferenţiat

Politisti Crima OrganizataSindicatul Vameşilor şi Poliţiştilor “Pro Lex” şi-a anunţat, zilele trecute, disponibilitatea de a iniţia acţiuni în instanţă în numele poliţiştilor din cadrul Birourilor Zonale de Combatere a Crimei Organizate, pentru obţinerea sporului anticorupţie de 30% care se acorda de câţiva ani buni poliţiştilor detaşaţi la D.G.A. si D.N.A. Astfel, toţi poliţiştii din cadrul structurilor B.C.­C.O. zonale au fost rugaţi să contac­teze liderii “Pro Lex” pentru reprezen­tarea gratuită în instanţă.

Modalitatea de acordare a acestui spor este de multă vreme o sursă de nemulţumire pentru mai multe catego­rii de poliţişti care instrumentează do­sare dificile, ce vizează cazuri, inclusi­v de corupţie, cu implicaţii foarte gra­ve. Aceşti poliţiştii consideră că sunt discriminaţi, pentru că, deşi întoc­mesc, zi de zi, dosare penale nu primesc acest spor de 30% precum colegii detaşaţi la D.N.A. sau D.G.A. De aceea, liderii de sindicat au decis că se vor adresa in­stanţelor de judecată, solicitând aces­te drepturi. Aceştia spun că poliţiştii detaşaţi la D.G.A. şi D.N.A. primesc acest spor pentru că lucrează în do­sare penale şi sunt expuşi la a lua mită. Dar şi poliţiştii lucrează cu dosare penale, ei sunt cei care le întocmesc, fac toată urmărirea penală, toate ac­te­le, după care le înmânează procuro­rilor şi ulterior judecătorilor. De aceea, liderii de sindicat consideră că este normal ca mai multe categorii de po­liţişti să primească acest spor conside­rabil, nu doar judecătorii şi poliţiştii detaşaţi la structurile anticorupţie.

Vasile_Lincu“Dacă se face comparaţii între atribuţii, se poate constata că ele sunt cam aceleaşi. În plus, la D.G.A., de regulă, se instrumentează dosare privind fapte mici de corupţie – un poliţist care a luat mită câteva sute de lei şi aşa mai departe. În timp ce, la structurile de combatere a crimei organizate se instrumentează doar faptele mari de corupţie, aceşti poliţişti fiind cei care lucrează cu procurorii D.I.I.C.O.T. pe nişte dosare foarte grele. Nu este corect să nu primească acest spor”.

Vasile Lincu

De altfel, o parte din aceste pro­ce­se au fost iniţiate şi judecate în pri­mă instanţă în judecătorii şi tribunale din mai multe judeţe, iar dacă unele procese au fost pierdute, în altele li s-a dat câştig de cauză poliţiştilor care au acţionat în instanţă Ministerul Aface­rilor Interne.

Timişoara, model pentru alte judeţe

Vasile Lincu, liderul Sindicatului “Pro Lex”, spune că nu este normal ca în unele judeţe să se acorde acest spor, iar în altele, nu: “În Timiş, de exem­plu, poliţiştii de la Biroul de Combatere a Crimei Organizate primesc acest spor, şi e normal să se întâmple la fel la toate structurile de acest fel din toată ţara”.

Liderul “Pro Lex” precizează că în acest caz trebuie aplicate directivele europene din domeniul muncii, care prevăd că pentru condiţii asemănă­toa­re de muncă trebuie acordate ace­leaşi drepturi. “Dacă se face compa­raţii între atribuţii, se poate constata că ele sunt cam aceleaşi. În plus, la D.G.A., de regulă, se instrumentează dosare privind fapte mici de corupţie – un poliţist care a luat mită câteva sute de lei şi aşa mai departe. În timp ce, la structurile de combatere a crimei organizate se instrumentează doar faptele mari de corupţie, aceşti poliţişti fiind cei care lucrează cu procurorii D.I.I.C.O.T. pe nişte dosare foarte grele. Nu este corect să nu primească acest spor”, mai afirmă Vasile Lincu.

Print Friendly, PDF & Email