“Abordarea în termeni ambigui a realităţii din Ucraina este o formă de încurajare a comportamentului iresponsabil al Rusiei”

Avertizează preşedintele F.C. Timiş, Dan Lazea

Dan Lazea - 3Gravitatea situaţiei din Crimeea impune o reacţie tranşantă şi lipsită de echivoc din partea Ministerului Afacerilor Externe din România, apreciază preşedintele interimar al Forţei Civice Timiş, Dan Lazea. F.C. solicită formularea unei poziţii ferme a oficialilor români în raport cu invazia militară rusă din Ucraina şi în raport cu încălcarea suveranităţii Ucrainei de către Federaţia Rusă.

Situaţia din Ucraina, o ameninţare la adresa libertăţii şi securităţii din regiune

Dan Lazea, preşedinte interimar al F.C. Timiş şi vicepreşedinte al Departamentului de Politică Externă al F.C., reclamă poziţionarea inadecvată a Ministerului român al Afacerilor Externe, faţă de situaţia din Ucraina, oficialii români menţionând doar că apreciază drept “necesară respectarea întocmai a regimului juridic în vigoare, acceptat de către statul gazdă, cu privire la staţionarea trupelor străine care se află pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea”.

Or, într-un context de gravitatea celui existent acum în Ucraina –Zbigniew Brzezinski, consultantul pe probleme de securitate al preşedintelui SUA, declara, azi, Washington Post, că “dacă Ucraina e zdrobită în timp ce Occidentul e spectator, libertatea şi securitatea României, Poloniei şi ţărilor baltice vor fi ameninţate” –, este importantă o poziționare clară a României, care trebuie să descrie intervenția Rusiei în Crimeea în termenii unei invazii militare și a încălcării suveranității Ucrainei. Orice alt limbaj este “o formă de încurajare a comportamentului complet iresponsabil al Rusiei”, apreciază Dan Lazea, semnalând faptul că atenuarea gravităţii situaţiei, prin utilizarea unor formulări de genul “deterioarea situației din Crimeea”, pentru a descrie realitatea din acest moment din Ucraina, denotă lipsă de fermitate şi reprezintă o perpetuare a situaţiei de defazaj al diplomaţiei române în raport cu acţiunile coordonate ale principalilor parteneri politici externi ai României. Situaţie pe care F.C. a sancţionat-o, prin intermediul unei rezoluţii oficiale, emise la începutul lunii februarie, atunci când semnala faptul că omologii premierului român din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Republica Cehă au adoptat, încă din data de 29 ianuarie, o declaraţie comună cu privire la situaţia din Ucraina, în vreme ce lideri importanţi din regiune şi-au manifestat direct susţinerea faţă de aspiraţiile europene ale societăţii civile din Ucraina.

Pledoaria reprezentanţilor F.C. în favoarea unei poziţionări ferme şi coerente a reprezentanţilor diplomaţiei române în raport cu situaţia din Ucraina este cu atât mai necesară cu cât, spun ei, România are datoria să se asigure că destinul românilor care trăiesc în Ucraina nu este pus în pericol şi că vocea acestora şi opţiunea lor pentru o integrare europeană cât mai rapidă va fi auzită şi respectată.

Guvernul U.S.L. trebuie să dea dovadă de coerenţă şi de determinare în politica externă în atingerea unui obiectiv de maxim interes strategic pentru România: stabilitatea la graniţa estică a ţării şi integrarea europeană cât mai rapidă a statelor din Parteneriatul Estic. Orice ezitare în această situaţie trădează lipsa de responsabilitate şi dovedeşte incapacitatea actualului guvern de a asuma obiectivele majore de politică externă ale României”, spun reprezentanţii F.C.

Mihai Razvan Ungureanu FCM.R.U.: “Rusia trebuie plasată fără întârziere în carantină internațională”

Agresiunea continuată a Federației Ruse în Peninsula Crimeea a fost condamnată, de altfel, prin intermediul unui comunicat, şi de către preşedintele F.C., Mihai Răzvan Ungureanu: “Rusia trebuie plasată fără întârziere în carantină internațională”. Acesta apreciază că acţiunile de acum ale Rusiei constituie o violare a normelor dreptului internațional. Mihai Răzvan Ungureanu subliniază că “Moscova încalcă în acest moment, cu bună știință, principiile Cartei Națiunilor Unite, care stipulează fără echivoc interdicția de a comite acte de amenințare sau agresiune împotriva unor state suverane. Acțiunile de acum ale Moscovei sunt cu atât mai regretabile cu cât Federația Rusă a fost, de-a lungul timpului, unul dintre principalii promotori ai principiului inviolabilității suveranității naționale, principiu pe care acum îl calcă în picioare”.

Acesta mai spune că Executivul de la Bucureşti trebuie să înțeleagă că politica struțului nu mai este acceptabilă: “Ignorând conflictul din Ucraina, domnii Ponta și Corlățean aleg să promoveze o altă agendă decât cea dictată de interesul național”.

Mihai Răzvan Ungureanu solicită convocarea într-o sesiune extraordinară comună a celor două Camere ale Parlamentului, pentru a formula o poziție oficială a Guvernului față de evenimentele din Ucraina.

Print Friendly, PDF & Email