Eduard Hellvig: „Cooperarea euroatlanică este esențială în fața amenințărilor revizioniste ale Rusiei, terorismului și migrației spre Marea Neagră”

Cooperarea euroatlantică este, din perspectiva Serviciului Român de Informații, esențială în fața amenințărilor revizioniste ale Rusiei, pentru a contracara pericolul terorist, dar și pentru a gestiona eficient tentativa de reorientare a migrației spre Marea Neagră, a declarat azi, la Timişoara, directorul SRI, Eduard Hellvig.

 

Ne bazăm pe parteneriatele externe consolidate în timp și pe schimburile de informații, de expertize cu aliații noștri strategici. Cooperarea euroatlantică este esențială în fața amenințărilor revizioniste ale Rusiei, pentru a contracara pericolul terorist, dar și pentru a gestiona eficient tentativa de reorientare a migrației spre Marea Neagră. Într-un moment îngrijorător, în care spiritul euroatlantic este pus sub semnul întrebării și câștigă teren ideea unei Europe cu geometrie variabilă, România devine parte proactivă a nucleului angajat în relansarea proiectului continental”, afirmat directorul SRI, Eduard Hellvig, într-un discurs susținut la Universitatea de Vest din Timișoara, anunţă Agerpres. Directorul SRI a participat la UVT, la deschiderea Masterului Studii de Securitate Globală. La eveniment, presa nu a avut acces, discursul fiind transmis în direct pe pagina de Facebook a SRI.

Eduard Hellvig a adăugat că zona în care se află România este spațiul de manifestare a multor presiuni. „Au loc repoziționări, inclusiv de granițe, iar România reprezintă un pilon de stabilitate cu resurse semnificative și începem să avem un cuvânt de spus în dezbaterea privind arhitectura europeană a viitorului. Există însă o puternică propagandă antioccidentală și antieuropeană, în forme mai mult sau mai puțin vizibile. Informația devine astfel un instrument utilizat în scopuri subversive, inclusiv prin campania de diseminare cu bună știință de date false sau trunchiate.”

Directorul SRI a punctat că încercările de denigrare a instituțiilor și valorilor democratice se manifestă la nivel european și, prin potențialul lor intrinsec de contagiune, creează un teren fertil pentru manifestări extremiste, terorism sau anarhism.

Așa cum subliniază și ultimul raport despre tendințele privind amenințările teroriste, actorii izolați pot fi inspirați de ideologii și pot recurge la acțiuni violente, deși nu au legături cu grupările extremiste. Din păcate, Europa va rămâne ținta preferată a terorismului, pentru că Europa simbolizează societatea deschisă și liberă. Din perspectiva SRI, soluția este una singură: în fața amenințărilor teroriste și a unor grave provocări atipice suntem obligați să strângem rândurile pentru apărarea valorilor democratice, pentru a asigura securitatea cetățeanului și a statului de drept, stat de drept care este baza oricărei democrații reale și consolidate”, a conchis directorul SRI.

Print Friendly, PDF & Email