Pădurile de zero lei ale Timişoarei

Suprafaţa împădurită este evidenţiată scriptic fără valoare la Primăria Timişoara

Padurea VerdeDespre suprafaţa împădurită care aparţine Timişoarei s-a vorbit mult în ultima vreme, pe subiectul spaţiului verde minim care ar trebui asigurat pentru fiecare locuitor al oraşului. Nu s-a menţionat, în context, că, în momentul de faţă, pădurea proprietate privată a municipiului are, în inventar, valoarea de zero lei, ceea ce pune Primăria într-o situaţie delicată în varianta unor eventuale defrişări ilegale.

 

Sinceritate totală

Analizându patrimoniul municipiului, reprezentanţii Primăriei Timişoara au ajuns la o concluzie deloc liniştitoare: în momentul de faţă toată suprafaţa împădurită care aparţine oraşului este trecută în inventar cu valoare zero. Adică, în momentul unei eventuale defrişări, Primăria Timişoara ar avea mari probleme în a-şi aproxima prejudiciul şi a se constitui parte civilă. „Pădurile care fac parte din domeniul privat al municipiului Timişoara sunt evidenţiate scriptic fără valoare, Comisia de inventariere propunând atribuirea de valori”, spun chiar reprezentanţii Municipalităţii.

Pentru pădurile din proprietatea Primăriei Timişoara sunt încheiate în momentul de faţă două contracte de administrare, unul pentru suprafaţa de 683,5 hectare, administrată de Ocolul Silvic „Ana Lugojana”, şi unul pentru o suprafaţă de 50,70 hectare, administrată de Ocolul Silvic Timişoara.

„Comisia Centrală de Inventariere propune ca primă măsură evaluarea pădurilor, prin Direcţia de Mesiu, care gestionează contractele cu Direcţia Silvică. Aceasta va evalua împreună cu administratorul valoarea tuturor pădurilor din contractele deţinute şi o va prezenta Direcţiei Clădiri, Terenuri şi Dotări Diverse pentru înregistrarea pădurilor în evidenţa scriptică a municipiului Timişoara”, promit funcţionarii Primăriei. Nu se ştie însă termenul concret la care acest angajament se va concretiza.

„În mod normal orice Primărie trebuie să ştie valoarea pădurilor pe care le are în proprietate, şi să înregistreze această valoare în evidenţele instituţiei”, ne-a declarat inginerul Valer Bercea, de la Direcţia Silvică Timiş.

„Scamatorii” cu Pădurea Verde

În momentul de faţă la Timişoara există aproximativ 17 metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de locuitor există în Timişoara, deşi ar trebui să existe 26 de metri pătraţi. S-a venit, în cest context, cu soluţia să se includă Pădurea Verde în aceste spaţii verzi, cu o suprafaţă de peste 500 de hectare. Astfel, din pix, s-a ajuns la 38 de metri pătraţi de spaţii verzi pe cap de locuitor.

În acest an, într-una dintre şedinţele de plen ale Consiliului Local, s-a luat în discuţie o hotărâre care oficializează obligaţia Primăriei Timişoara, impusă de către instanţă, de a vinde un teren cu o suprafaţă destul de mare în zona Pădurii Verzi, cu un preţ care, spun mai mulţi aleşi locali, este cu mult sub cel al pieţei. Suprafaţa respectivă, însumând 43.480 de metri pătraţi, este cu atât mai importantă cu cât este împădurită, Timişoara fiind în deficit de spaţii verzi. Printr-o sentinţă a Judecătoriei Timişoara din 2008, definitivă şi irevocabilă, Primăria a fost obligată să vândă acest teren unei societăţi comerciale. În urma negocierilor s-a stabilit un preţ iniţial de 150 de euro pe metrul pătrat, plus valoarea masei lemnoase. Preţul a fost atacat însă din nou în instanţă de societatea cumpărătoare şi, printr-o sentinţă a Tribunalului Timiş, s-a stabilit obligativitatea Primăriei Timişoara de a vinde terenul la un preţ fixat prin evaluare de 1.760.940 lei, considerat de mai mulţi consilieri locali extrem de mic.

“Am dori să se verifice dacă există o cale de atac pentru această hotărâre definitivă şi irevocabilă şi dacă Primăria şi-a exercitat toate drepturile. Am vrea o informare mai clară. Cum s-a pierdut acest proces şi de cine?”, au solicitat mai mulţi consilieri locali la ultima şedinţă de plen. Solicitarea lor a rămas fără răspuns.

Print Friendly, PDF & Email