Banii pentru merele nedistribuite în şcolile din Timiş, incluşi la rectificare bugetară

Aproape 2.000.000 de lei au rămas nefolosiţi

Copil cu marConsiliul Judeţean Timiş şi-a inclus în proiectul de rectificare bugetară făcut public recent şi banii pentru programul de distribuţie de fructe în şcoli. În anul şcolar care se încheie, acest program a eşuat lamentabil în Timiş, deşi funcţionează bine în judeţele vecine.

 

Merele subvenţionate din bugetul UE nu au mai ajuns în şcoli

La şedinţa de plen din luna iunie consilierii judeţeni vor trebui să aprobe o nouă rectificare de buget a Consiliului Judeţean Timiş, care prevede, printre altele, la capitolul de alocări bugetare, şi suma 1.175.000 de lei pentru acordarea de mere în şcoli şi pentru cheltuieli adiacente acestui program.

În mod normal, suma respectivă ar fi trebuit cheltuită în Timiş în anul şcolar 2013 – 2014, însă, deşi suma era acoperită din bugetul UE, nu a fost folosită.

După ce, ani în şir, programul a fost derulat doar prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, s-a considerat că este nevoie de eficientizarea acestui program, cu o implementare foarte slabă, prin trecerea acestuia în coordonarea directă a CJ Timiş. Astfel, s-a venit cu iniţiativa ca solicitările să fie centralizate la administraţia judeţeană, sperându-se că se va reuşi o mai bună mobilizare a instituţiilor şcolare şi, în speţă, a Primăriilor, care ar fi trebuit să se implice şi ele în derularea acestui program. Lucru care nu s-a întâmplat.

Aşa se face că, în anul şcolar care se încheie, nu a existat, conform informaţiilor de la APIA, nicio şcoală care să mai deruleze acest program. Spre deosebire de programul „Cornul cu lapte”, implementat în 536 de şcoli, la fructe nu există cereri de finanţare depuse.

Surse din CJ Timiş spun că au fost organizate mai multe licitaţii pentru distribuţie, licitaţii la care nu s-a prezentat niciun producător ori au fost prezentate doar oferte de neacceptat. Lucru de natură să ridice semne de întrebare, ştiindu-se că Timişul este o zonă în care sectorul de distribuţie şi comercializare de fructe este foarte bine reprezentat. De altfel, o mostră de organizare a acestui program s-a văzut şi acum un an, când se publica în portalul de achiziţii electronice publice SEAP anunţul pentru atribuirea “Contractului care are ca scop furnizarea şi distribuţia fructelor proaspete (mere) pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat autorizat din judeţul Timiş, pentru anul şcolar 2012 – 2013”. Acest anunţ era publicat în data de… 19 martie 2013. Or, se ştie că este nevoie de timp pentru strângerea ofertelor şi derularea licitaţiei. În plus, mai puteau apărea şi contestaţii şi, în aceste condiţii, până se termina atribuirea contractului, se termina şi şcoala.

Nici în anul şcolar 2013 – 2014 CJ Timiş nu a avut mai mult succes cu organizarea licitaţiilor. Aşa se face că suma alocată pentru implementarea acestui program a rămas necheltuită. Aşa că se va organiza o nouă licitaţie, pentru ca acest program să fie derulat din anul şcolar 2014 – 2015.

„E un program care nu implica niciun fel de costuri pentru stat”

Consilierul judeţean PDL Tiberiu Lelescu, fost director al Direcţiei Agricole Timiş, spune că e greu de înţeles de ce nu s-a putut implementa acest program, în condiţiile în care nu implica costuri pentru Statul român, fiind subvenţionat din bugetul UE. În plus, mai spune acesta, este ciudat că programul nu poate funcţiona în Timiş, deşi este aplicat cu succes în judeţele vecine – Caraş-Severin, Hunedoara şi Arad.

Conform calculelor Camerei Agricole Judeţene Timiş, în judeţ, la 50.588 de elevi, ar fi fost necesare  5.058 de kilograme de mere zilnic, pentru elevii de la clasele I – VIII. Iar pentru Timişoara, la aproximativ 30.000 de elevi, ar fi fost necesare circa 3.000 de kilograme mere pe zi.

Print Friendly, PDF & Email