Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice acuză unele instituţii ale statului că sunt părtaşe la încredinţarea ilegală a unui teren din proprietatea Episcopiei în proprietatea unei firme de construcţii. La rândul său, noul proprietar se prevalează de informaţiile consemnate în C.F. la momentul achiziţionării terenului şi solicită să îi fie respectat dreptul la proprietate.
Episcopia acuză ilegalităţi comise cu complicitatea instituţiilor statului
Episcopia Romano-Catolică, din Timişoara, acuză, în baza unor ilegalităţi despre care apreciază că au fost îngăduite de către reprezentanţii unor instituţii ale statulu, o parcelă de teren proprietatea Episcopiei a ajuns în proprietatea unei firme de construcţii care, beneficiind de o autorizaţie de construcţie îndoielnic, intenţionează să construiască o grădiniţă şi o creşă, desfăşurând lucrări într-un ritm alert, pe un teren care se află în acest moment în litigiu.
Terenul, situat în Timişoara, pe strada Aurora, nr. 6 – 8, reprezintă o pătrime din totalul suprafeţei pe care Biserica Romano-Catolică o deţinea în zonă la naţionalizarea din 1948, şi are o istorie complicată, el figurând de-a lungul timpului ca aparţinând mai multor proprietari. Şi aceasta după ce, spun reprezentanţii Bisericii Romano-Catolice, în 1949, în baza Decretului 176/1948, toate bunurile bisericeşti romano-catolice au fost naţionalizate. La acel moment, terenul de la adresa indicată, pe care era amplasată şi Mănăstirea Marienheim, a trecut în proprietatea Statului Român, de unde, în 2005, trei pătrimi au fost deja recuperate de către Episcopia Romano-Catolică.
Singura parcelă de teren rămasă nerecuperată este cea care făcea şi face încă obiectul unui litigiu, a cărui muşamalizare tacită, semnalează reprezentanţii Episcopiei, s-ar încerca acum. Căci, din proprietatea Statului român, terenul ar fi trecut, ilegal, după Revoluţie, în proprietatea societăţii Servagromec Timişoara, iar ulterior, în baza unui şir controversat de contracte de vânzare-cumpărare, a ajuns în proprietatea unor membri ai familiei administratorului societăţii Servagromec, Vasile Dan Cristureanu. Pentru întocmirea acestui şir de contracte, prin care o parte din terenul aparţinând complexului mănăstiresc Marienheim a ajuns în proprietatea socrilor săi, administratorul societăţii a fost condamnat penal, în 2003, iar contractele au fost declarate nule.
Servagromec a fost ulterior desfiinţată, în 2008. Cu toate acestea, în 2012, socrii fostului administrator au încheiat un contract de ipotecă imobiliară, în faţa notarului Ana Claici, pentru datoriile acumulate de către o altă societate ce aparţinea lui Vasile Dan Cristureanu. În baza acestei ipoteci, familia garanta, în faţa Administraţiei Finanţelor Publice Timişoara, acoperirea creanţelor societăţii Profal Internaţional, înfiinţate de Vasile Dan Cristureanu, chiar cu terenul aflat acum în litigiu. Cum creanţele nu au fost recuperate de către A.N.A.F., s-a procedat la executarea silită a Profal Internaţional, prin scoaterea la licitaţie a terenului litigios.
Puşi în faţa situaţiei împlinite?
Despre întreg acest parcurs sinuos, însă, reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice spun că nu au fost înştiinţaţi de către niciuna dintre părţi. Şi aceasta până în toamna lui 2013, când utilaje ale Constructim Imobiliare, devenită între timp proprietar al terenului, prin adjudecarea acestuia la licitaţie de la A.N.A.F., au fost aduse pe teren, iar o parte din gardurile ce împrejmuiau proprietatea au fost dărâmate, pentru a putea permite începerea unor lucrări de construcţie la o grădiniţă şi o creşă privată.
Din momentul în care Episcopia Romano-Catolică a aflat că există un nou proprietar al terenului aflat în litigiu, a întreprins, spune preotul Nicolae Lauş, director al Cancelariei episcopale,demersurile legale pentru a semnala instituţiilor statului şi noului proprietar că terenul respectiv i-a aparținut, înainte de naționalizare, şi că este, în acest moment, obiectul unui proces aflat pe rol. Reprezentanţii Episcopiei Romano-Catolice spun că au fost şi în audiență la primarul Nicolae Robu, cerându-i să intervină pentru a bloca autorizația de construcție obținută de firma S.C. Constructim Imobiliare S.R.L., până la clarificarea proprietății asupra terenului.
Reprezentanții Episcopiei spun că a fost deschis proces și au fost depuse plângeri penale împotriva noului proprietar, de a cărui bună-credință, afirmă avocatul Episcopiei Roman-Catolice, Dagmar Boss, sunt motive să se îndoiască. Motivul? Utilizând ca pretext pentru a obține avizele necesare în cel mai scurt timp posibil argumentul că investesc într-un obiectiv de interes pentru comunitate, aceştia procedează la construirea intempestivă a obiectivului propus, ignorând faptul că terenul pe care construiesc se află în litigiu și că au fost utilizate, în antecedente, documente întocmite ilegal.
“Am constatat încă o dată, cu indignare, că, după toate eforturile legale depuse de către instituția noastră, pentru acest teren, nu am fost luați în considerare într-un stat de drept în care ar trebui respectate legile de către toate instituțiile”, reclamă reprezentanții Episcopiei, adăugând că, în 25 martie, Primăria Timișoara a eliberat o autorizație de construire Constructim Imobiliare. Această autorizație de construire are însă la bază o carte funciară falsificată, susţine avocatul Dagmar Boss: „Cartea funciară utilizată avea însă o vechime mai mare de 30 de zile şi ea a fost actualizată prin aplicarea unei ștampile, în data de 20 februarie 2014”.
Extrasul de carte funciară falsificat nu cuprindea consemnarea procesului intentat de Episcopia Romano-Catolică, chestiune pe care reprezentanții Episcopiei o cataloghează a fi o tentativă de a păgubi și înșela Biserica. “Acest fapt este de o gravitate mare, un fals în baza căruia s-a emis această autorizație de construire și care a scăpat neobservat de vigilența unora din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara”, acuză reprezentanții Episcopiei.
Primarul Nicolae Robu: “Responsabilitatea pentru verificarea legalitãþii unor documente nu aparþine Primãriei”
Edilul Timişoarei a admis că documentul în baza căruia s-a eliberat autorizaţia de construcţie pare a fi întocmit ilegal, dar a precizat că responsabilitatea pentru verificarea legalităţii unor astfel de documente nu aparţine Primăriei. Nicolae Robu a precizat că, până la momentul în care se va lămuri situaţia legală a terenului, va solicita Direcţiei de Urbanism să ceară executantului sistarea lucrărilor de construcţie: “Dacă cineva a făcut falsul, atunci trebuie identificată persoana respectivă și trebuie sancționată conform legii, indiferent cine este și din ce instituție provine”.
Constructim: “La momentul achiziţionării, C.F.-ul era liber de sarcini”
Managerul Constructim Imobiliare, Lucian Perescu, spune că a achiziţionat terenul, cu o suprafaţă de 2.890 mp, în iulie 2013, în urma licitaţiei organizate de A.N.A.F., după ce anterior mai fuseseră organizate, pentru aceeaşi suprafaţă de teren, opt licitaţii succesive.
“La momentul când am cumpărat noi terenul nu era înscrisă în Cartea Funciară nicio informaţie referitoare la vreun proces aflat pe rol, C.F.-ul era liber de sarcini. Nici impozitul pentru teren nu era plătit, de mai bine de cinci ani, noi l-am plătit. (…) Noi am cumpărat cu 39 de euro/mp, acum preţul în zonă (în spatele complexului de hipermarket-uri de pe Calea Aradului, în proximitatea Centrului de Azilanţi – n.red.) e undeva la 25 de euro/mp, dar atunci am apreciat că preţul de achiziţie era unul bun”, a declarat Lucian Perescu, adăugând că, dacă ar fi existat consemnări în extrasul de C.F. legate de existenţa vreunui litigiu, atunci A.N.A.F.-ul nu ar fi vândut terenul.
Directorul Constructim Imobiliare mai spune că procesul intentat de reprezentanţii Episcopiei Roman-Catolice există doar de două luni şi că vreme de mai bine de 16 luni, interval în care A.N.A.F. a încercat vânzarea terenului, nu s-a interesat de soarta acestui teren.
“În martie 2014 am fost chemați în judecată de către Episcopie, într-un litigiu considerat vizibil inadmisibil de toate părțile și înaintat unei instanțe necompetente (eronat alese de apărătorii Episcopiei – cum instanța s-a pronunțat deja), singura rațiune fiind în opinia noastră pentru a putea înscrie în CF mențiunea unui litigiu (nou, inexistent la momentul cumpărării, preluării in posesie, depunerii actelor pentru urbanism și autorizare, oricât de inadmisibil pentru a putea «recupera timpul pierdut» prin nesolicitarea «de 15 ani» a înscrierii pretențiilor acestora în CF”, se arată într-un punct de vedere oficial, întocmit de avocaţii care reprezintă societatea Constructim Imobiliare.
Lucian Perescu mai spune că firma pe care o reprezintă a depus solicitare pentru a obţine certificatul de urbanism şi a respectat toate procedurile legale permergătoare demarării lucrărilor de construcţie: “Nu am început lucrările înainte de a obţine autorizaţia de la Primărie”.
Acesta mai spune că a solicitat să se întâlnească cu reprezentanţii Episcopiei, dar aceştia refuză. “Dânşii spun că au o cerere de retrocedare depusă din 2005. Au trimis la faţa locului Poliţia Comunitară şi Inspectoratul de Stat în Construcţii, au făcut plângere penală pentru violare de domiciliu. Mi-au fost create nişte prejudicii de imagine pe care, dat fiind faptul că acuzele vin din partea acestei instituţii, greu le voi mai putea remedia. Îmi pare rău că s-a creat această situaţie, dar pretind să îmi fie respectat dreptul la proprietate”, precizează Lucian Perescu.
În plus, societatea de avocatură care îl reprezintă pe actualul proprietar al terenului a înştiinţat că, dat fiind faptul că se încearcă influenţarea instanţelor de judecată a organelor administraţiei locale şi a opiniei publice prin mass-media şi prin “metode emoţional-mistice”, va formula plângere penală împotriva reprezentanţilor Episcopiei Romano-Catolice, pe care îi acuză decalomnie şi de acuze mincinoase făcute cu bună-ştiinţă : “Considerăm că aceste demersuri calomnioase au ca scop influențarea justiției și a activității autorităților locale fără a avea însă nicio bază legală. Înainte de a cere respect din partea tuturor celorlalte părți, aceștia sunt datori să respecte proprietatea și legea”, se arată în punctul de vedere oficial formulat de societatea de avocatură care reprezintă interesele Constructim Imobiliare.
Ultimele comentarii