Timp de o săptămână, pe şoselele din Timiş, ca de altfel în întreaga ţară, va avea loc Seatbelt Operation, o campanie menită să atenţioneze participanţii la trafic asupra importanţei centurii de siguranţă atunci când circulă cu maşina. Poliţia Rutieră avertizează că nepurtarea acestui accesoriu poate conduce la rănirea gravă, în aceeaşi măsură ca excesul de viteză sau neacordarea de prioritate. În Timiş, în primele şapte luni ale anului au fost acordate peste 9.000 de sancţiuni pentru nepurtarea centurii de siguranţă.
9.100 de sancţiuni, de la începutul anului
Deşi nu este o cauză a accidentelor rutiere, nefolosirea centurii de siguranţă poate pune în pericol si-guranţa traficului rutier, putând duce la rănirea gravă a persoanelor implicate în astfel de evenimente, în aceeaşi măsură ca excesul de viteză, efectuarea unor manevre riscante de depăşire sau ca neacordarea de prioritate.
Poliţiile Rutiere din toate ţările europene, sub coordonarea Tispol, Organizaţia Poliţiilor Rutiere din Europa, desfăşoară acţiunea Seatbelt Operation, o campanie care are ca scop creşterea gradului de siguranţă în traficul rutier, prin reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, ca urmare a nefolosirii centurii de siguranţă, coroborată cu alte cauze generatoare a accidentelor.
Din 9 şi până în 15 septembrie, şi poliţiştii timişeni, sub coordonarea Direcţiei Rutiere, vor desfăşura ac-ţiuni punctuale de prevenire şi combatere a încălcării regulilor rutiere privind folosirea centurii de siguranţă. Zonele vizate sunt principalele artere rutiere din Timişoara şi drumurile judeţene şi naţionale din Timiş.
Aceste acţiuni, spun reprezentanţii I.P.J. Timiş, au drept scop impunerea unei discipline în domeniul cir-culaţiei rutiere în ceea ce priveşte respectarea regulilor de circulaţie şi a normelor legale care reglementează circulaţia pe drumurile publice, dar şi asigurarea unui climat de siguranţă sporit pentru toţi participanţii la trafic.
Pe timpul derulării acţiunilor în teren, poliţiştii rutierişti vor distribui materiale informativ-preventive cu scopul de a conştientiza pasagerii autovehiculelor de importanţa utilizării centurii de siguranţă.
Cine este exceptat de la purtarea centurii?
Poliţiştii rutierişti reamintesc că şoferul trebuie să poarte permanent centura de siguranţă, indiferent pe ce drum se deplasează, şi au datoria de a se asigura că toţi pasagerii autovehiculului poartă, de asemenea, centura, care poate fi un accesoriu vital în trafic.
Există şi excepţii de la obligaţia portului centurii de siguranţă. Conform Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, singurele categorii care pot circula fără centura de siguranţă sunt femeile gravide aflate într-o stare avansată a sarcinii, şoferii care execută serviciul din poartă în poartă, taximetriştii, în momentul în care au client, şi instructorii auto şi examinatorii, în timpul orelor de şcoală şi al examenelor pentru obţinerea permisului de conducere.
Ministerul Sănătăţii a adoptat, în 2012, o listă cu 11 boli pentru care şoferii sunt scutiţi de la purtarea centurii de siguranţă pentru autoturismele mai mici de 3,5 tone. Certificatul medical de scutire se înmânează celor suferinzi de sindroame hemoregipare, sindroame tumorale abdominale, leucemii acute şi cronice, mielom multiplu, limfoame maligne, ciroză hepatică şi cancer hepatic cu ascită voluminoasă, afecţiuni acute ale sânului şi obezitate, boli care impiedică închiderea centurii de siguranţă. Totodată, şi pacienţii care au suferit mai multe operaţii abdominale sau intervenţii by-pass extraanatomic axilo-femural sau pace-maker cardiac recent montat sunt scutiţi de această măsură de siguranţă, dar numai pentru trei luni de zile.
Numărul amenzilor, mai mare anul acesta decât în 2012
Potrivit agentului Mirela Drăghicioiu (foto), purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al judeţului Timiş, de la începutul anului şi până în prezent au fost acordate 9.100 de sancţiuni pentru nepurtarea centurii de siguranţă.
Pe de altă parte, aceasta a mai precizat că în perioada ianuarie – august 2012, numărul sancţiunilor pentru nepurtarea centurii de siguranţa a fost mai mic, cifra exactă fiind de 7.330.
Nepurtarea centurii de siguranţa se pedepseşte cu până la trei puncte amendă, ceea ce înseamnă o sanc-ţiune între 160 şi 240 de lei.
Ultimele comentarii