„O instituţie de stat imună în faţa Justiţiei”, cataloghează ţărănistul Ciprian Mihok, Administraţia Bazinală de Apă Banat. Instituţie despre care spune că ar fi responsabilă de decesul unui bărbat – acesta a murit într-un canal neîmprejmuit. Directorul A.B.A. Banat, Ervin Luci, nu comentează subiectul, cerându-ne să-i trimitem în scris întrebările
Instituţie de stat imună la Justiţie
Ciprian Mihok, de la P.N.Ţ.C.D. Timişoara, acuză că o instituţie de stat din Timişoara este protejată de justiţie în mod ilegal şi aberant şi face referire la o situaţie recentă în care este implicată văduva unui bărbat, decedat la începutul anului, în Timişoara, după ce a căzut într-un canal de pe malul Begăi, aflat în administrarea Administraţiei Bazinale de Apă Banat. Canalul, mai spune Ciprian Mihok, nu era protejat de niciun grilaj metalic, aşa cum prevăd normele în vigoare. Văduva acestuia a decis să acţioneze A.B.A. Banat în instanţă. „Procesul, însă, nu va mai avea loc pentru că magistraţii au refuzat să judece acest proces, respingând acţiunea, pe motiv că femeia nu a achitat contravaloarea taxei de timbru judiciar, stabilită la 16.000 de lei”, afirmă Ciprian Mihok. Acesta susţine, citând avocatul văduvei celui decedat, Alin Daniel Socol, că „acţiunile de răspundere civilă delictuală nu se timbrează. Acţiunile ce reclamă pretinse încălcări ale dreptului la viaţă sunt scutite de taxa de timbru”.
Avocat: „Încălcarea dreptului la viaţă e scutită de la aplicarea taxei de timbru judiciar”
Chestionat telefonic despre cursul acţiunii în instanţă, avocatul Alin Socol spune că, în baza acordului exprimat de clienta sa, a mai făcut recent referiri la acest caz, referiri în urma cărora a fost solicitată o reacţie şi inginerului-şef din cadrul A.B.A. Banat, Dan Ardelean. „A spus că ştie despre situaţie şi că regretă cele întâmplate, dar că nu reprezentanţii A.B.A. Banat sunt vinovaţi pentru nefericitul incident, ci hoţii care au furat grilajele din fier”, declară spune Alin Socol. Care opinează însă că nu există niciun fel de motivaţie pentru incompetenţă şi pentru neducerea la îndeplinire a unor îndatoriri profesionale: „Indiferent cine s-ar face vinovat pentru absenţa acelui grilaj din fier, canalul era dat în administrarea A.B.A. Banat, care trebuia să îşi facă datoria”.
Avocatul mai spune că hotărârea de a acţiona A.B.A. Banat în instanţă a venit din partea văduvei bărbatului decedat, care, la o lună de la accident, a trecut pe la locul în care s-a produs şi a sesizat că A.B.A. Banat nu luase nicio măsură menită să remedieze cauzele care au dus la producerea accidentului:„Nefericitul incident s-a produs în 27 ianuarie. La o lună după aceea, clienta mea a trecut pe acolo ca să aprindă o lumânare şi a observat că locul era tot neîmprejmuit. Îngrădirea canalului s-a făcut la aproximativ o săptămână de la data introducerii acţiunii noastre în instanţă”. Alin Socol susţine că deţine ca probe imagini de la locul în care s-a produs accidentul, realizate chiar în ziua în care a fost depusă acţiunea în instanţă, şi care probează faptul că reprezentanţii A.B.A. Banat nu au întreprins nimic pentru a remedia cauzele care au determinat accidentul.
Acţiunea în răspundere civilă delictuală în baza căreia clienta sa solicita despăgubiri civile de 300.000 de euro pentru pretinsa încălcare a dreptului la viaţă, spune şi Alin Socol, este scutită de la aplicarea taxei de timbru judiciar. Or, în cazul clientei sale, instanţa a solicitat plata a 16.000 de lei taxă de timbru. „Am făcut cerere de reexaminare, dar şi cererea de reexaminare a fost respinsă, fără prezenţa părţilor”, declară Alin Socol, care opinează şi că, date fiind circumstanţele producerii accidentului, soldat cu pierderea unei vieţi, „Parchetul ar fi trebui să deschidă urmărirea penală in rem, fiind vorba despre o moarte suspectă”.
Avocatul mai spune că, în acest moment, aşteaptă să treacă termenul legal în care Parchetul să dispună în privinţa constestării deciziei de aplicare ilegală a taxei de timbru. Şi adaugă că, potrivit noului Cod Penal, este prevăzută o procedură de regularizare, interval în care nu este transmisă citaţia către cealaltă parte implicată. „Există un cadru legal în care mi-am structurat acţiunea şi acum sunt obstrucţionat de instanţă”, reclamă avocatul Alin Socol, adăugând că este îngrădit astfel accesul liber la justiţie şi că se simte frustrat de implicaţiile strict juridice ale cazului.
A.B.A. Banat nu comentează
Contactat, directorul A.B.A. Banat, Ervin Luci, nu a oferit nicio informaţie referitoare la situaţia semnalată, solicitându-ne să trimitem în scris toate întrebările la care dorim să obţinem un răspuns oficial. Ervin Luci a mai precizat şi că se va consulta cu reprezentanţii Departamentului Juridic al instituţiei, pretextând că, la momentul convorbirii telefonice, nu ştie dacă împotriva A.B.A. Banat a fost deschisă deja o acţiune în instanţă legată de această situaţie.
Ultimele comentarii