Primăria Municipiului Timișoara a început lucrările de punere în siguranță și de oprire a procesului de degradare a Sinagogii din Fabric, preluată la finalul anului trecut de la comunitatea evreiască.
Într-o primă etapă, cu fonduri de la bugetul local, sunt executate reparații la învelitoarea acoperișului pentru a opri infiltrațiile, vor fi astupate golurile din ziduri, vor fi consolidate elementele interioare care prezintă risc de prăbușire și vor fi luate măsuri pentru protejarea vitraliilor. Echipele constructorului au început lucrările, anunţă Municipalitatea.
Sinagoga din Fabric, construită între anii 1897-1899, nu a mai fost folosită din anii ‘80 și s-a degradat semnificativ. Primăria Timișoara a decis să o transforme în obiectiv pentru evenimente socio-culturale, dar pentru acest lucru sunt necesare ample lucrări de reabilitare.
Municipalitatea anunţă că tranziția de la lucrările de punere în siguranță la reabilitarea totală va fi realizată cu asistență și susținere financiară din partea World Monuments Fund, cea mai importantă organizație independentă dedicată protejării celor mai valoroase situri din lume. În baza unui memorandum între Municipalitate și World Monuments Fund, organizația va selecta o firmă specializată pentru evaluarea sitului, elaborarea studiilor tehnice și pentru organizarea de ateliere și consultări.
Lucrările de punere în siguranță, în valoare de peste 965.000 de lei (TVA inclus), sunt executate de Art History Construct SRL și au prevăzut un termen de execuție de 12 luni.
Clădirea Sinagogii, construită în stil eclectic, cu elemente neo-maure, gotice și elemente de stil neo-renascentist Italian, a fost preluată de Primărie pentru 49 de ani, este clasată în listele de protecție naționale ca monument istoric, fiind amplasată în zona de protecție istorică denumită Ansamblu urban “Fabric” (II).
Ultimele comentarii