Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara prezintă la Sala Mare a Teatrului Național și Operei Naționale din Timișoara, Gala Timișoara 2023 la nesfârșit. Evenimentul celebrează excelența culturală a anului 2023 și are ca invitați operatori culturali și personalități ale vieții publice și culturale timișorene, diplomați, reprezentanți ai altor Capitatele Culturale Europene, oameni politici din România și din Uniunea Europeană.
Evenimentul, care va avea loc vineri, 8 decembrie, de la ora 17.30, va fi transmis în direct pe TVR Info, TVR Internațional, TVR Timișoara, TVR Cluj, dra şi pe paginile de Facebook ale Centrului de Proiecte Timișoara și asociaţiei Timișoara 2023.
Regizorul Bobi Pricop, Iustin Surpănelu, director de imagine, și Christine Cizmaș, regizor secund, au intervievat peste 120 de operatori culturali din Timișoara, personalități ale vieții publice și culturale ale Timișoarei, voci puternice și reprezentative pentru anul cultural 2023. Filmul celor peste 120 de interviuri realizate de echipa artistică a Galei surprinde nu doar complexitatea unui an unic pentru Timișoara, ci și perspectiva unui ecosistem cultural solid, care nu exista înainte de anul Capitalei Culturale și care se decupează ca primă moștenire consistentă a anului 2023. În cadrul Galei, publicul va avea ocazia să vizioneze secvențe din cele peste 120 de interviuri.
Scenografia spectacolului, inspirată de identitatea vizuală a anului 2023, este realizată de scenografa Oana Micu. Echipa artistică a Galei a fost completată de Luca Priscornic, asistent cameră, Alex Tocilescu, consultant scenariu, și Maria Rotar, producție tehnică.
„2023 a fost anul întâlnirii mele cu Capitala Culturală, un an în care nu doar că am avut ocazia să cunosc mulți oameni faini și profesioniști, ci și să lucrez alături de ei. Realizând pregătirile pentru Gala de închidere, am încercat să pun laolaltă poveștile lor și să mă las ghidat de entuziasmul pe care ei toți l-au avut pentru acest proiect extraordinar. Sunt convins că amprenta Timișoarei 2023 va fi detectabilă în toate formele și expresiile culturii românești și în anii care vor urma”, spune regizorul Bobi Pricop.
Programul Galei va fi completat de concerte cu Dora Gaitanovici și Emaa, de momentul de dans în premieră Jiezou, creat special pentru această gală de coregraful Filip Stoica și care îi are în distribuție pe Simona Dabija, Bogdan Zamfir, Alexandru Snopovshi, Bianca Ardelean, Sofia Sitaru și Daniel Dragomir, dar și un moment de acrobație aeriană susținut de Blue X și Sonics, acompaniați de solista vocală Silvia de Santis.
„Pentru mine, pregătirea Galei a constat, printre altele, în realizarea a peste 120 de interviuri cu operatori culturali, artiști, echipa tehnică și politicieni, iar toate aceste discuții mi-au dat ocazia să retrăiesc acest an pe repede-înainte, în doar două săptămâni, și au cimentat relația mea cu Timișoara. Pentru că astăzi, oricând ies pe străzile Timișoarei, cu siguranță mă întâlnesc cu un cunoscut”, declară Iustin Surpănelu, director de imagine.
„2023 este un punct de întâlnire, pentru fiecare dintre noi, cu noi înșine. Cum alegem să trăim în acest oraș, se reflectă în străzi, cartiere, clădiri, apă, poduri, parcuri si mai ales în noi, oamenii. Avem de lucru, avem de dansat, iar Timișoara ne privește pe toți”, spune Christine Cizmaș, regizor secund
Evenimentul Timișoara 2023 la nesfârșit este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte. Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
Ultimele comentarii