Președintele Germaniei a vizitat expoziția de sculptură din Cazarma U

Sursă foto: Fundația Triade

În scurta vizită prin Timișoara, președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a vizitat expozițiile din cadrul proiectului după Sculptură / Sculptură după, organizată în Cazarma U Timișoara. Vizita aceasta „a fost un privilegiu pentru Fundația Triade și Attila Kim Architects”, spun organizatorii expoziției.

 

Însoțit de Andrei Jecza, director al Fundației Triade, Frank-Walter Steinmeier a parcurs cea mai mare parte a expozițiilor și a vizionat în deschidere lucrarea Pentagona a artistului Constantin Flondor, reprezentant marcant al artei românești contemporane, urmată de selecțiile făcute de artistul Ciprian Mureșan și de curatoarea Alina Șerban. În acest spațiu, președintele Germaniei l-a întâlnit și a discutat cu artistul Dan Vezentan asupra lucrării acestuia, Culegătorul / Tha Harvester 2018.

Alături de delegația care l-a însoțit, președintele Frank-Walter Steinmeier a intrat apoi în sala Pădurii de oțel a lui Nimbert Ambrus, urmată de partea „istorică” a expunerii, incluzând selecția curatoarei Ioana Vlasiu.

Un moment important al vizitei, spune Sorina Jecza, președintele Fundației Triade, a avut loc în sala cu vedere spre spațiul Pieței Unirii, din care artiștii prezenți comunică direct cu imaginea Muzeului de Artă și unde prezența în sală a artistului german de origine română Peter Jacobi a creat oportunitatea de a evoca numele unor importanți artiști români intrați în istoria artei universale. Numele lui Peter Jecza a fost legat de fondarea Fundației Triade, reprezentând o marcă a orașului Timișoara.

Frank-Walter Steinmeier, alături de primarul Dominic Frizt și gazdele expoziției, Sorina și Andrei Jecza. Sursă foto: Fundația Triade

Frank-Walter Steinmeier i-a întâlnit în cadrul vizionării atât pe artistul Aurel Vlad, prezent în expoziție cu lucrarea Coloana Covidului, lucrare creată în timpul pandemiei, cât și pe artista Karina Synytsia din Sievierodonetsk, (*1999 in Severodonetsk, Luhansk region, lives in Kyiv, Ukraine), artistă aflată în rezidență, în cadrul proiectului.

Înainte de a pleca, președintele Germaniei a petrecut mai multe minute în sala de prezentare a proiectului Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare al Universității Politehnica Timișoara, unde a fost încântat să urmărească mai multe secvențe prin intermediul aparaturii VR.

Proiectul după Sculptură / Sculptură după face parte din Programul cultural național Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023 și este finanțat prin programul Inside Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, și cofinanțat de Consiliul Județean Timiș, prin Programul TimCultura 2023.

Print Friendly, PDF & Email