Explicaţiile oferite de managerul Colterm, Petrică Pampu, referitoare la limitările de natură tehnică ale companiei sunt nesatisfăcătoare pentru reprezentanţii Municipalităţii şi pentru cetăţeni, spune primarul Nicolae Robu. Care lansează critici la adresa conducerii Colterm, pe care o acuză de autosuficienţă şi despre care spune că denotă lipsă de implicare în eficientizarea activităţii companiei şi că mizează mult prea mult pe sprijinul financiar venit din partea Primăriei.
Limitele sistemului tehnologic, un paravan pentru risipa de agent termic?
Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, şi-a exprimat, zilele acestea, nemulţumirea legată de lipsa de eficienţă a managerilor societăţii Colterm, companie în care „nu s-a reuşit până în acest moment o însănătoşire substanţială a situaţiei”. Edilul a admis şi că, în cazul Colterm, „mai sunt de acoperit deficite mari şi de plătit datorii mari, mare parte dintre ele rămase moştenire” de la fostele administraţii.
Motivul nemulţumirii se leagă, însă, nu de situaţia datoriilor istorice ale companiei, ci de calitatea serviciilor pe care Colterm le furnizează populaţiei. Mai exact, primarul s-a declarat nemulţumit de faptul că, în perioada de început a lunii ianuarie, atunci când temperaturile au fost mai ridicate decât mediile obişnuite pentru respectivul interval, temperatura agentului termic furnizat de Colterm nu a fost adaptată condiţiilor exterioare, astfel încât s-a făcut risipă şi s-a ajuns la încărcarea nejustificată a facturilor emise către timişoreni.
Nicolae Robu a precizat şi că a discutat problema cu managerul Colterm, Petrică Pampu, care a motivat situaţia prin aceea că „există limite ale sistemului tehnologic care nu permit reglajul fin, în trepte, şi adaptarea fină a temperaturii agentului termic la condiţiile meteo”.
„Nu ne mulţumeşte explicaţia, ci ne interesează rezultatele”, a replicat Nicolae Robu, apreciind că procesul de retehnologizare a Colterm a avut un impact destul de redus asupra eficienţei activităţii companiei. Acesta spune că se impune reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic şi trecerea la contorizarea pe orizontală.
Referitor la fondurile care ar trebui alocate acestor lucrări, edilul a precizat că o posibilă variantă ar fi aceea a atragerii de fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014 – 2020.
Majorarea preţului cărbunelui, pretext pentru nerespectarea unei promisiuni electorale
Potrivit primarului Timişoarei, un pas important în direcţia eficientizării activităţii Colterm a fost reprezentat chiar de rezilierea contractului cu OMV Petrom şi semnarea unui contract „mai avantajos cu 25%”, cu E.ON Gaz. Măsura aceasta, susţine primarul, a permis menţinerea facturilor timişorenilor la nivelul pe care acestea îl au în prezent, în condiţiile în care preţul materiilor prime a crescut considerabil. „În aceste condiţii, faptul că nu plătim în plus echivalează cu o ieftinire”, argumentează Nicolae Robu, căutând să justifice astfel promisiunea făcută timişorenilor în campania electorală din 2012, prin care se angaja să ia măsuri menite să scadă preţul gigacaloriei cu 25%. Promisiune despre care edilul mai spune şi că ar fi fost posibil de îndeplinit în condiţiile în care ar fi fost păstrate constante preţurile la cărbune şi energie electrică. „Te poţi angaja să eficientizezi doar ceea ce este sub controlul tău”, mai spune edilul, dar „dacă preţul cărbunelui creşte, nu ai cum să compensezi această creştere. De aceea, faptul că preţul plătit acum nu e mai mare înseamnă că acesta a fost ţinut sub control, iar asta echivalează cu o ieftinire”.
Referitor la rezilierea contractului cu fostul furnizor, OMV Petrom, edilul a precizat că, deşi compania Colterm înregistra la furnizor datorii semnificative, „rezilierea contractului s-a produs în condiţii amiabile, pe bază de credibilitate personală şi pe seama unor angajamente că ne vom plăti datoriile, angajamente care trebuie respectate”.
Acesta mai spune că activitatea Colterm nu e de natură să mulţumească Municipalitatea, mai ales că, deşi la nivelul societăţii situaţia rămâne în continuare critică, există acolo o atitudine de autosuficienţă şi automulţumire:„Personal m-aş fi aşteptat ca persoanele de acolo să fie mai stresate, dar se pare că nu e deloc aşa. Se mizează mai departe pe ajutor din partea Primăriei”. Primarul mai spune că la nivelul Municipalităţii există înţelegere faţă de situaţia din Colterm doar în ceea ce priveşte datoriile istorice ale societăţii, generate de neplata de către Guvern a subvenţiilor către Primărie. Dar avertizează că nu va exista înţelegere faţă de disfuncţiile de natură tehnologică sau organizatorică. Acesta declară că e necesară reabilitarea sistemului de transport şi distribuţie a agentului termic, în scopul diminuării pierderilor, apreciate la aproape 30%, „risipă pe conducte pentru care cetăţenii nu au niciun fel de vină şi pe care nu ar trebui să o plătească”.
Nodul gordian de la Colterm
Criticile formulate public de Nicolae Robu la adresa conducerii Colterm vin la puţină vreme după ce Primăria Timişoara şi-a asumat suportarea costurilor majorării preţului gigacaloriei, prin suportarea diferenţei dintre preţul de producţie şi cel facturat către cetăţeni. Şi aceasta în condiţiile în care managerii companiei au solicitat majorarea preţului agentului termic, invocând drept motiv situaţia economică dificilă cu care se confruntă compania.
La finalul anului 2013, doi dintre liderii sindicali din Colterm lansau acuze grave în direcţia managerilor companiei, care erau acuzaţi de abuz în serviciu, disponibilizări de personal fără respectarea niciunui criteriu obiectiv, încărcarea schemei de personal auxiliar şi cheltuirea banilor publici în scopuri care nu servesc intereselor companiei.
Nicolae Robu a catalogat atunci aceste declaraţii drept discuţii regizate, indicându-l drept responsabil pentru generarea acestora pe deputatul P.D.L. Alin Popoviciu: „Nu mă interesează persoana care a regizat discuţia pe subiectul Colterm. (…) Sunt convins că timişorenii nu îşi doresc ca din banii lor să fie plătiţi angajaţii de la Colterm care nu sunt necesari companiei. Realitatea este că s-au redus cheltuielile de personal”, declara, în octombrie 2013, Nicolae Robu, adăugând că au fost disponibilizaţi din Colterm doar “oamenii leneşi” sau cei „indisciplinaţi” şi că se impune raţionalizarea schemei de personal din interiorul companiei, mai ales în condiţiile în care o parte din punctele termice au fost automatizate ca urmare a retehnologizării.
Cât priveşte felul în care este condusă compania, primarul a apreciat că „există un plan de management, cu măsuri asumate şi care se aşteaptă să producă rezultate” şi a estimat că pierderile Colterm se situează în jur de 30 – 35%, catalogându-le drept pierderi pe reţeaua de transport.
Şi aceasta în condiţiile în care liderii sindicali de la Colterm, Victor Ghenea şi Costică Azoiţei, au contrazis datele avansate de oficialităţi, estimând că preţul real de producere a gigacaloriei ar fi fost, în 2013, de 400 de lei, iar pierderile în reţea ar ajunge spre 40%.
Gigacaloria, mai scumpă din ianuarie, la solicitarea Colterm
În Timişoara, preţul gigacaloriei a fost majorat prin hotărâre de Consiliu Local, în 28 ianuarie.
Conducerea executivă a Primăriei a dat însă asigurări că timişorenii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire nu vor resimţi scumpirea în facturi, pentru că Primăria şi-a asumat, proporţional, şi majorarea subvenţiei acordate pentru acoperirea diferenţei dintre preţul de producţie şi preţul facturat către populaţie.
A fost aprobat preţul local de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate de Colterm la valoarea de 377,88 de lei pe gigacalorie, începând cu 25 ianuarie 2014. În acelaşi act normativ se stabileşte că preţul local al energiei termice facturate către populaţie de către Colterm va rămâne la valoarea de 252,17 lei pe gigacalorie, fără TVA, valoare neschimbată faţă de anul trecut. Recenta hotărâre de Consiliu Local a aprobat şi asigurarea din bugetul local a sumelor necesare acoperirii diferenţei dintre preţul de producere, transport, distribuţie şi furnizare a energiei termice livrate populaţiei şi preţul energiei termice facturat populaţiei.
Ultimele comentarii