Vestigii ale legendarei manăstiri cisterciene de la Igriş, în expoziţie

Foto: Muzeul Banatului

Muzeul Național al Banatului aduce în fața vizitatorilor, printr-o expoziţie arheologică, o parte din măreţia a ceea ce a fost odinioară mănăstirea cisterciană Egres, de la Igriș. Situat pe raza comunei Sânpetru Mare, situl arheologic este unul dintre cele mai importante din epoca medievală și unul dintre cele mai însemnate la nivel național.

 

Expoziția Mănăstirea cisterciană de la Igriș, 1179-1500, din perspectiva cercetărilor arheologice va prezenta cercetările arheologice sistematice făcute în anii 2016- 2017 și 2019-2021, de arheologi ai Muzeului Banatului în colaborare cu specialişti ai Institutului de Arheologie al Universității Catolice „Pázmány Péter” din Budapesta, ai Institutului de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti şi ai Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

Mănăstirea de la Igriș a fost reprezentativă pentru Regatul Maghiar medieval, aici fiind înhumați regele Andrei al II-lea (1205-1235) şi soţia sa, Yolanda de Courtenay.

Foto: Muzeul Banatului

Prin intermediul artefactelor și imaginilor, expoziția prezintă principalele momente din istoria mănăstirii, cu accent pe secolul al XIII-lea, care a fost perioada ei de apogeu, dar va fi înfățișată și perioada de după abandonarea sa, când a funcționat pentru câțiva ani ca fortăreață. Expoziţia cuprinde obiecte găsite în timpul cercetărilor arheologice de la Igriş. „Vor fi prezentate fragmente arhitecturale provenite de la ancadramente de fereastră, ancadramente de portal, fragmente de chei de boltă şi segmente de coloane şi capiteluri, precum şi elemente decorative din piatră care au înfrumuseţat edificiul mănăstiresc. De asemenea, vor fi expuse fragmente arhitecturale din marmură roşie care provin de la sarcofagele regale. La acestea se adaugă obiecte din metal și os găsite în inventarul mormintelor cercetate, precum şi într-o groapă care poate fi pusă în legătură cu invazia mongolă de la 1241, în care au fost depuse fragmente de schelete umane şi diverse piese de ceramică şi metal”, transmit reprezentanţii Muzeului Banatului.

Vernisajul este programat joi, 15 septembrie, de la ora 18, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. La eveniment vor participa arheologi Muzeului Național al Banatului, dr. Daniela Tănase, responsabilă de cercetările arheologice, și managerul instituției, Claudiu Ilaș. Expoziția va putea fi vizitată până în 16 octombrie.

 

Print Friendly, PDF & Email