Expoziţie de antichităţi egiptene, la Timişoara

Muzeul Național al Banatului vernisează expoziția Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Colecția de antichități egiptene.

 

Expoziția Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Colecția de antichități egiptene prezintă întreaga colecţie de antichităţi egiptene a Muzeului Naţional al Banatului, colecţie care constă din 52 de piese. Vernisajul expoziţiei va avea loc vineri, 10 februarie, ora 13, în mansarda B2 a Bastionului Theresia.

Printre piesele expuse se numără amulete, scarabei, figurine, statuete, un sicriu, o mască mortuară, vase, opaiţe, un fragment textil, un picior uman mumificat, o mumie de crocodil, cuprinse cronologic între perioada Regatului Vechi și perioada romană, toate datând din perioada cuprinsă între 2686 a.Chr. – 395 p.Chr.

Această expoziție dezvăluie şi date biografice interesante ale celor care, între anii 1879 – 1909, au donat antichitățile egiptene muzeului timișorean, precum și date despre istoria frământată a acestei colecții de-a lungul secolului  XX.

Reprezentanţii Muzeului Banatului anunţă că, deși colecția a mai fost expusă de-a lungul timpului, este pentru prima oară când acaesta își va „dezvăluie” misterele în întregime, piesele și inscripțiile acestora fiind identificate și încadrate cronologic de un cunoscut egiptolog, profesor la Universitatea din Belgrad, dr. Branislav Anđelković.

Primele antichităţi egiptene (o mască mortuară reprezentând un cap de femeie și o statuetă ușabti) au intrat în colecţia muzeului timişorean în anul 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Emil Folly. Ultima piesă egipteană (un picior uman mumificat) a fost înregistrată în 1909, fiind donată de un student timişorean, Láng Lehel.

Organizatorii expoziţiei spun că, în mod deosebit, se remarcă cele 38 de antichități donate, în anii 1906 şi 1908, de un arhitect cu origini în Banat, ajuns director al Muzeului Arab din Cairo, Max Herz Bey. Alte piese egiptene provin din importante colecții de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. XX: Ormós, Pongrácz.

Cele mai vechi piese din colecția Muzeului Național al Banatului sunt un vas miniatural, de culoare roșie, datat în timpul Regatului Vechi (2686 a.Chr. – 2160 a.Chr.). și un ulcior gri din timpul Regatului Mijlociu (2055-1650 a.Chr.). Însă cele mai valoroase piese ale colecției sunt fragmentele unui sicriu antropoid din lemn, cu picturi și hieroglife, datat în timpul Dinastiei a 21-a (cca 1039 a.Chr.), donate de Max Herz Bey, în 1906. Se remarcă, de asemenea, mumia unui pui de crocodil, datat în Perioada Târzie (664 – 332 a.Chr.), donat în 1892 de custodele muzeului timișorean de atunci, dr. Berkeszi István.

În cadrul vernisajului expoziției va avea loc și prezentarea catalogului bilingv Colecţia de antichităţi egiptene a Muzeului Banatului din Timişoara – The Collection of Egyptian Antiquities in the Museum of Banat in Timişoara, îngrijit de Branislav Anđelković şi Nicoleta Demian. Adresată atât specialiştilor, cât şi publicului larg, interesat de Egiptul antic, cartea reprezintă o premieră în România, fiind primul catalog al unei astfel de colecţii muzeale „exotice”.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10-18, în perioada 10 februarie – 30 iunie, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timișoara.

Această expoziție deschide o serie mai lungă de expoziţii temporare ale Muzeului Național al Banatului, în care vor fi prezentate cele mai valoroase piese din colecțiile de istorie și arheologie, reprezentând tezaurul muzeului, ce vor putea fi admirate de public un timp mai îndelungat.

Print Friendly, PDF & Email