Muzeul Banatului organizează o expoziţie-istorie a comerţului local

Afis expozitie PatrimoniumMuzeul Naţional al Banatului organizează, mâine, deschiderea oficială a expoziției Patrimonium.

 

Expoziția Patrimonium 2015 are ca scop prezentarea celor mai importante obiecte ce au îmbogăţit colecţia muzeului în anul 2015, provenite din săpături arheologice, achiziţii şi donaţii, dar și piese care au beneficiat de intervenția restauratorilor.

O importantă achiziție este ilustrată de valoroasa colecţie de etichete ale unor produse care au circulat în comerţul local oficial şi de contrabandă. Rod al pasiunii a trei generaţii de colecţionari din Vinga, judeţul Arad, sunt piese de la sfârşitul secolului al XIX-lea, până în anii 90 ai secolului trecut, din care o mare parte a ajuns în posesia muzeului timişorean. Colecția a primit numele creatorilor ei, fiind denumită Kubis-Hadjia-Hegyes”, anunţă organizatorii. Maria Kubis (1897/1898 – 1977) şi fiica sa, Şarlota (1925 – 2005) sunt iniţiatoarele acestei colecţii la care va subscrie şi soţul celei din urmă, Ioan Hadjia (1924 – 1996).

Intuind valoarea documentară și raritatea colecției, specialiștii Muzeul Naţional al Banatului au făcut posibilă achiziționarea acesteia de la continuatorul tradiției familiale, ginerele Tiberiu Hegyes.

Expusă parțial, ea ilustrează o istorie a comerţului local ce ne aminteşte celor mai mulţi, cu nostalgie, de anii copilăriei. Este doar unul dintre motivele pentru care puteţi vizita expoziţia care pe parcursul a două săptămâni vă va creiona o imagine asupra activității muzeului, dar și a importanței investiției publice în cultura muzeală bănăţeană”, mai spun reprezentanţii Muzeului Naţional al Banatului.

Acest proiect expozițional anual se dorește a deveni o tradiție în activitatea muzeului.

Deschiderea expoziţiei va avea loc marţi, 7 iunie, de la ora 14, la sediul provizoriu al Muzeului Naţional al Banatului din Bastionul Maria Theresia.

Print Friendly, PDF & Email