Harta Revoluţiei, disponibilă online

Proiectul reMind Mapping 89, inițiativa unui ONG timișorean specializat în hărți interactive, dezvoltă de mai bine de doi ani o arhivă de memorie vie a Revoluției din Decembrie 1989. Această arhivă, care conţine date, fotografii, interviuri, se prezintă sub forma unei hărți cu acces online.

 

Ediția a doua a reMind Mapping 89 se va încheia cu lansarea versiunii actualizate a hărții interactive și vernisarea unei expoziții inspirate din materialele realizate anul acesta. Vernisajul este programat în data de 10 decembrie, la ora 11, la Memorialul Revoluției din Timișoara.

Aşa-numita Hartă a Revoluţiei conține date despre arestările din decembrie 1989, de la Timișoara, fotografii, interviuri scrise și interviuri video cu peste 50 de participanți direcți la Revoluție în Timișoara, București și alte câteva orașe din țară. Proiectul a fost gândit și realizat cu și pentru tineri. Până în prezent au fost implicați în activitățile proiectului peste 60 de liceeni, coordonați de un mic grup de specialiști. Aceştia au realizat toate interviurile din harta interactivă (care, puse cap la cap, înseamnă aproape 48 de ore de filmare brută).

Toate materialele realizate în acest proiect pot fi vizionate pe www.gistm.ro/revolutie, pe conturile de Facebook sau Instagram reMind Mapping 89.

Prin amabilitatea Fundației Casa Paleologu, elevii participanți în realizarea montajelor vor primi burse integrale prin care să aibă acces la cursurile organizate în următoare perioadă.

„La mai bine de 30 de ani de la evenimentele din  decembrie 1989, trecutul cel mai recent încă obsedează. Neliniștea în rândurile românilor, deși nemărturisită, este generală: pe de o parte resentimentul victimelor, pe de altă parte nostalgia generațiilor mai vechi, la care se adaugă, din păcate, indiferența tinerilor. Proiectul reMind Mapping 89 – memoria omului și memoria lumii încearcă să transforme indiferența tinerilor în implicare prin recuperarea «memoriei», pentru că societatea nu-și poate regăsi un minim de consens atâta timp cât nu se face lumină asupra istoriei recente a României”, declară dr. Minel-Dorin Răduți, unul dintre profesorii coordonatori.

Proiectul reMind Mapping 89 este un produs realizat de Asociația Comunitatea GIS din Timișoara, în colaborare cu Memorialul Revoluției din Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara și susținut de Centrul de Proiecte al Primăriei Timișoara, Școala de vară Astra din cadrul Festivalului de Film și Istorii Râșnov şi Fundația Casa Paleologu.

Print Friendly, PDF & Email