Fotografii inedite din timpul Revoluţiei din 1989 de la Timişoara, expuse la Bruxelles

La 30 de ani de Revoluția din 1989 de la Timișoara, Reprezentanța Permanentă a României la Uniunea Europeană, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Direcția Județeană pentru Cultură Timiș organizează, la Buxelles, Expoziția de fotografii 30.

 

În Decembrie 1989, timișorenii au declanșat Revoluția împotriva regimului totalitar comunist. Acum 30 de ani, după ce Timișoara a devenit primul oraș liber de comunism, românii și-au câștigat definitiv libertatea, în urma uneia dintre cele mai sângeroase revolte anticomuniste din întreaga Europă.

Prin Expoziția de fotografii 30 sunt evocate cele mai importante momente ale Revoluției Române, din perioada 16-22 decembrie, de la Timișoara. Fotografiile, realizate de Mircea Radu, Ioan Radu, Constantin Duma, Valentin Șuta, Cătălin Regea și câțiva autori necunoscuți vor sta pe simeze în perioada 3-6 decembrie, în sala Atrium a clădirii Justus Lipsius a Consiliului Uniunii Europene.

„Expoziția de fotografii «30» cuprinde imagini-document din timpul celor mai importante zile ale Revoluției de la Timișoara, iar desfășurarea imaginilor ne conduce chiar în mijlocul Revoluției, într-un trecut nu foarte îndepărtat. Povestea în imagini este aproape ireală prin jertfele umane evocate, prin duritatea scenelor de protest surprinse și prin gesturile de rezistență în fața ultimelor manifestări ale dictaturii, vizibile în cadrele fotografice document. Prin aceste fotografii publicul ajunge să perceapă atmosfera Revoluției din Timișoara, un fenomen social-politic unic prin care orașul nostru a intrat în istorie”, a declarat rectorul UVT, prof. univ. dr. Marilen Pirtea, la deschiderea expoziției.

Print Friendly, PDF & Email

Articol scris de

Jurnalist Timpolis