Consilierii P.D.L., urecheaţi de primarul Timişoarei

„Îi aştept în 2014 să fie mai constructivi, mai preocupaţi de binele Timişoarei”

Nicolae RobuPrimarul Timişoarei anunţă că şi-a propus să inventarieze pentru analiză toate ideile bune pentru Timişoara, „indiferent cui aparţin ele”. Prin urmare, la finalul lui 2013, a invitat pe toată lumea – de la şefi de direcţii din Primăriei şi consilii consultative de cartier, la consilieri locali – să vină cu propuneri de obiective de finanţat în acest an. Edilul se arată, în acest context, dezamăgit de consilierii democrat-liberali care nu au făcut nicio propunere.

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, se recunoaşte a fi un „novice în politică”, intrat în acest domeniu abia de cinci ani, în toamna lui 2008. „Am intrat cu gândul nu să fac politică precum cei care m-au nemulţumit prin prestaţia lor, ci, dimpotrivă, să promovez un alt spirit. Spirit caracterizat în primul rând prin fair-play, atât faţă de colegi, de aliaţi, cât şi faţă de adversari, iar apoi prin moralitate, profesionalism şi, pe cale de consecinţă, eficienţă în interesul public”, afirmă edilul.

În acest context, anunţă că, dat fiind că în această perioadă Municipalitatea lucrează la finalizarea bugetului Consiliului Local pe 2014, a considerat normal să inventarieze pentru analiză toate ideile de bine pentru Timişoara, „indiferent cui aparţin ele”. Prin urmare, declară edilul, a organizat, pe linie de partid, întâlniri cu cetăţenii, unde a luat la cunoştinţă de păsurile acestora, Apoi, a avut întâlniri cu Consiliile Consultative de Cartier, „interlocutori deosebit de importanţi pentru noi şi cu care colaborăm excelent”, a cerut tuturor direcţiilor din Primărie să facă propuneri şi a organizat discuţii, “de tip «brainstorming»”, cu consilierii personali şi city-managerul oraşului. Nu în ultimul rând, le-a solicitat tuturor consilierilor locali – şi ai Puterii, şi ai Opoziţiei, „în egală măsură!” – să vină cu propuneri, transmiţându-le, personal, următorul sms: “Stimaţi consilieri locali, Mai întâi, vă urez La mulţi ani şi numai bine. În al doilea rând, vă rog ca până miercuri, 15 ianuarie 2014, să depuneţi la Cabinet Primar propunerile dumneavoastră de obiective de finanţat în 2014, astfel încât să le putem avea în vedere la elaborarea proiectului de buget pe 2014. Cunoaşteţi, cu toţii, complexitatea unui buget ca al Timişoarei şi ştiţi foarte bine că nu e recomandat, datorită riscurilor ce ar fi incumbate, să se intervină asupra lui improvizat, în plenul şedinţei de adoptare”.

În această perspectivă, declară edilul Timişoarei, salută propunerile strânse de P.S.D., pentru că ele “denotă preocupare, chiar dacă o mulţime dintre ele sunt proiecte în continuare, aflate, evident, pe agenda noastră, a executivului, unele în fază de licitare a execuţiei, altele în alte ipostaze”, exemple date în acest sens fiind Spitalul de Copii şi Skate Park-ul. O altă parte sunt, mai spune Nicolae Robu, colectate de la cetăţeni, de la Consiliile Consultative de Cartier, chiar din executivul Primăriei şi, prin urmare, sunt deja pe lista Primărie, care urmează să fie dezbătută. Acesta afirmă că a primit propuneri şi de la P.N.L., şi de la consilierii Petrică Folică (P.P.-D.D.) şi Bogdan Herzog şi Flavius Boncea, ambii de la P.N.Ţ.C.D. „Colegii de la P.D.L. n-au făcut propuneri. Îi aştept la anul, să fie mai constructivi, mai preocupaţi de binele Timişoarei”.

Indiferent dinspre cine provin aceste propuneri, dă asigurări Nicolae Robu, o parte dintre ele se vor regăsi în proiectul de buget, altele, nu – şi asta, „de cele mai multe ori, datorită insuficienţei fondurilor în raport cu necesităţile, şi îi rog pe colegi să înţeleagă că nu se poate altfel şi să nu se supere”. Spre exemplu, afirmă edilul, din susţinerile P.S.D., el, personal, şi P.N.L. nu pot fi de acord cu acordarea de gratuităţi pe mijloacele de transport în comun pentru cadrele didactice şi nedidactice din învăţământul preuniversitar, care sunt în jur de 800 de persoane, pentru că, motivează primarul, „ar fi profund discriminatoriu: există tineri şi o mulţime de cetăţeni de toate vârstele, cu salarii la fel de mici sau chiar mai mici, care lucrează în alte sectoare, inclusiv în cel privat, şi noi n-avem voie să avantajăm o anumită categorie socială doar pentru că ea este mai vocală”. Ce înseamnă „vocal”, în acest context? Primarul Timişoarei susţine că liderul de sindicat Virgil Popescu l-a ameninţat cu pichetări ale Primăriei dacă nu acceptă această revendicare. Dar, afirmă Nicolae Robu, „eu nu sunt sperios din fire”. Acesta este de părere că trebuie continuat ceea ce s-a experimentat deja, şi anume gratuitatea pentru toţi timişorenii cu venituri sub 2.000 de lei pe lună.

Print Friendly, PDF & Email