Primarul Timişoarei nu dă bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului

„Avem alte priorităţi în oraş”, spune acesta

Nicolae RobuPrimarul Timişoarei, Nicolae Robu, spune că nu va aloca bani pentru Catedrala Mântuirii Neamului, deşi Patriarhia Română i-a cerut 200.000 de lei, edilul afirmând că oraşul are “alte priorităţi”.

„Nu dăm bani la Catedrala Mântuirii Neamului, avem alte priorităţi în oraş. Avem solicitări de la Catedrala Mitropolitană şi de la alte biserici din Timişoara de diverse culte. Lor le-am alocat în buget anumite sume de bani”, declară, citat de Mediafax, Nicolae Robu, primarul Timişoarei. Acesta a adăugat că a primit o solicitare din partea Patriarhiei Române, la sfârşitul anului trecut, prin care Municipalităţii i se cerea să doneze Catedralei Mântuirii Neamului suma de 200.000 de lei.

În bugetul municipiului Timişoara pe acest an este prevăzută suma de 12,8 milioane de lei pentru capitolul cultură, recreere şi religie, însă banii nu sunt, deocamdată, împărţiţi pe investiţii.

În schimb, în 21 ianuarie, Consiliul Judeţean Timiş a alocat 100.000 de lei, drept donaţie, pentru Catedrala Mântuirii Neamului, din bugetul judeţean pe anul 2014. „Dacă discutăm de cei 100.000 de lei, cred că este o sumă care poate fi alocată de Consiliul Judeţean Timiş, chiar dacă, îmi pare rău că nu am putut şi nu putem să alocăm suma care a fost cerută de către Patriarhie, pentru ceea ce înseamnă Catedrala Mântuirii Neamului. Noi atât am putut, am considerat că este corect să alocăm această sumă”, declara preşedintele C.J. Timiş, Titus Bojin, care preciza că Patriarhia a cerut 300.000 de lei.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale. „Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale”, precizau reprezentanţii Patriarhiei Române.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioşi. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro. La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei şi primării de sector au donat la rândul lor pentru construcţie. Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Print Friendly, PDF & Email