Luvru, pe primul loc în topul muzeelor cu cei mai mulţi vizitatori în 2013

Muzeul LuvruMuzeul Luvru s-a menţinut pe primul loc în topul celor mai vizitate instituţii de profil din lume, cu 9,2 milioane de vizitatori în 2013, însă numărul acestora a scăzut cu 500.000 faţă de anul 2012.

 

Potrivit administratorilor muzeu­lui, această scădere a numărului de vi­zitatori se explică prin faptul că 2012 a fost un an de excepţie, infor­mea­ză lefigaro.fr, citat de Mediafax.

În 2012, Muzeul Luvru a stabilit un record mondial absolut – 9,7 milioane de vizitatori –, graţie inaugurării unor noi spaţii dedicate Departamentului de Arte ale Islamului, în curtea Visconti, şi a două expoziţii consacrate unor „staruri” ale Renaşterii: Leonardo da Vinci (cu prezentarea picturii restau­rate Sfânta Ana, Fecioara şi Pruncul cu mielul) şi Rafael.

În 2011, 8,89 milioane de persoane au vizitat Muzeul Luvru, care adăpos­teşte 12.000 de picturi şi alte obiecte de artă, considerate veritabile comori. În comparaţie cu celelalte muzee fran­ceze, numărul de vizitatori de la Luvru se menţine la un nivel “stratosferic”. Totuşi, lui Jean-Luc Martinez, noul di­rector al instituţiei pariziene, îi va fi des­tul de greu să imite aceeaşi curbă de progresie pe care a reuşit-o predeceso­rul său. În 2001, Henri Loyrette a ajuns la conducerea muzeului, în momentul în care Luvrul avea 5,1 milioane de vizitatori pe an, reuşind astfel aproape să dubleze această cifră.

Jean-Luc Martinez se confruntă şi cu o scădere a subvenţiilor, de 2,5% pe an, şi va trebui să se descurce şi cu o prelevare a fondului de rulment de 36 milioane de euro pe trei ani. În plus, el va trebui să accepte poliţe de asigurare pentru împrumuturile de opere de artă care vor deveni din ce în ce mai scum­pe. Priorităţile sale constau în pereni­zarea proiectului Louvre-Lens, deschi­de­rea Louvre Abou Dhabi, reamenajarea accesului principal sub Piramida de la Luvru, redeschiderea sălilor cu mobilier din secolul al XVIII-lea în primăvara acestui an. Noul director intenţionează astfel să privilegieze expoziţii care au în continuare o mare rigoare ştiinţifică fiind însă de un gabarit mai mic.

În 2013, străinii au reprezentat aproape 70% din totalul vizitatorilor Muzeului Luvru. Pe primele locuri în topul vizitatorilor din străinătate se află americanii, chinezii şi brazilienii.

O altă cifră în progresie în 2013: 700.000 de elevi au trecut prin faţa Jocondei, în aproape 28.000 de grupuri organizate. O mai bună primire a elevilor rămâne un obiectiv declarat. Săli special dedicate profesorilor şi învăţătorilor vor fi amenajate, în acest an, în aripa Richelieu. Aproape 50% dintre vizitatorii de la Luvru au mai puţin de 30 de ani.

În ceea ce priveşte domeniul ex­poziţiilor organizate în 2013 în Holul Na­poleon, care este spaţiul principal, proiectele expoziţionale „L’Allemagne de Friedrich à Beckmann” şi „Le prin­temps de la Renaissance dans la sculp­ture florentine” au primit 209.000 res­pectiv 215.000 vizitatori. Potrivit repre­zentanţilor muzeului, aceste cifre nu se ridică la nivelul speranţelor organiza­torilor, nici al calităţii operelor expuse.

Print Friendly, PDF & Email