Expoziția „Rembrandt. Apogeul artei gravurii” va fi prezentă în acest an pe simezele Muzeului de Artă Timișoara. Publicul va putea admira peste 270 de gravuri originale obținute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt, aflate la Muzeul Luvru din Paris.
Miercuri, 4 iunie, la ora 12, la Palatul Baroc, din Piața Unirii nr. 1, va fi semnat protocolul privind itinerarea la Timişoara a expoziției "Rembrandt. Apogeul artei gravurii", între reprezentantul deținătorului acestei colecții, Thomas Emmerling, de la Euro Art Luxembourg, și Victor Neumann, directorul Muzeului de Artă Timișoara.
Gravurile originale, spun reprezentanţii Muzeului de Artă din Timişoara, au fost obținute prin imprimare de pe plăcile lui Rembrandt aflate la Muzeul Luvru, restaurate și prelucrate de Amand Durand, între anii 1865 – 1867, la solicitarea Bibliotecii Naționale Franceze. „Așa după cum declară serviciul de presă al colecționarului, este vorba despre cea mai mare expoziție de gravuri ale lui Rembrandt van Rijn în România”, declară Bogdan Nădăştean, de la Compartimentul Relaţii Publice al Muzeului de Artă. Pe simeze se vor afla 273 de gravuri din totalul de 286 realizate de maestrul olandez de-a lungul vieții sale.
Potrivit site-ului rembrandt-in-romania.ro, reputaţia acestuia s-a clădit, de fapt, pe activitatea sa de gravor, mai degrabă decât pe cea de pictor. „Prin măiestria de care a dat dovadă, Rembrandt adaptează perfect gravura artei sale. Realizează teme biblice, scene de gen, peisaje, portrete, nuduri. Stăpânind la fel de bine instrumentele cât şi tehnica, el apelează la dăltiţă, combinând-o cu cele mai fine ace, pentru a obţine efecte picturale mai bogate. Gravurile realizate de Rembrandt se remarcă prin spontanietatea cu care acesta este capabil să redea până şi cele mai mici detalii”, mai scrie rembrandt-in-romania.ro.
Ultimele comentarii