Comisia parlamentară pentru controlul SIE, condusă de un deputat de Timiş

Deputat Nicu Falcoi, noul preşedinte al Comisiei de control a activităţii SIE. Foto: Constantin Duma

Președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii Serviciului de Informații Externe a fost desemnat Nicu Fălcoi, deputat de Timiş pe listele USR-PLUS. În comisie apare însă şi un nume controversat, al unui general (r), pus pe listele AUR, care ar fi fost implicat, în Decembrie 1989, represaliile împotriva revoluţionarilor de la Timişoara. Retragerea lui nu poate fi făcută decât de grupul parlamentar care l-a desemnat…

 

„Este o poziție de responsabilitate din care voi căuta să contribui cât mai mult la eficientizarea activității de control parlamentar asupra activității acestui serviciu”, declară deputatul Nicu Fălcoi.

Acesta reaminteşte că Alianța USR PLUS susține că, în perspectivă, va fi nevoie de o reformă a pachetului legislativ care reglementează activitatea serviciilor secrete, reformă care va trebui să se facă reunind la aceeași masă reprezentanți ai partidelor politice cu competențe în acest domeniu, specialiști și oameni din sistem, care să gândească reformarea acestor instituții și să vină în fața comisiilor parlamentare și a Parlamentului cu un pachet legislativ modernizat.

Nicu Fălcoi va fi în continuare și membru al delegației României la Adunarea Parlamentară NATO, în cadrul căreia a activat vreme de patru ani în mandatul anterior și unde deține poziția de vicepreședinte al Comisiei de Apărare și Securitate (Defense and Security Committee) și membru al Consiliului Interparlamentar NATO-Ucraina (UNIC – Ukraine-NATO Interparliamentary Council).

În componenţa Comisiei parlamentare speciale pentru controlul activităţii SIE se mai regăsesc Felix Stroe, senator PSD, desemnat vicepreşedinte, Antonel Tănase, deputat PNL – secretar, şi, membri: Turos Lóránd, senator UDMR, Liviu-Dumitru Voiculescu, senator PNL, Mihai Weber, deputat PSD, dar şi un nume controversat: Nicolae Roman, deputat AUR.

Acesta este membru şi în alte două comisii permanente: Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi în Comisia pentru cercetarea abuzurilor, corupţiei şi pentru petiţii, unde este secretar.

Numele lui Nicolae Roman a fost vehiculat, de mai multe ori, în legătură cu reprimarea Revoluției de la Timișoara, în volumele editate de Memorialul Revoluției din Timișoara. Potrivit preşedintelui Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, Teodor Mărieş, generalul (r) Nicolae Roman, pus pe listele AUR pentru Camera Deputaţilor la Buzău, a fost căpitan de armată în UM 01185 Regimentul Mecanizat Timişoara care a participat în 17 decembrie 1989 la represaliile împotriva revoluţionarilor. Informaţiile acestea, mai spune Teodor Mărieş, au fost confirmate oficial odată cu desecretizarea jurnalului de luptă al UM 01185 Timişoara, la care s-a ajuns după ce Teodor Mărieş făcuse greva foamei aproape 100 de zile. Acesta mai spune că în 17 decembrie 1989, autorităţile pregăteau intervenţia în zona Maria, din Timişoara, cu autocamioane şi peste 150 de militari în termen, 25 dintre aceştia aflându-se sub comanda căpitanului Nicolae Roman. Cu toate acestea, potrivit publicaţiei Podul, Nicolae Roman este deținătorul unui certificat de Revoluționar cu Merite Deosebite și urmăreşte să obțină statutul de Luptător cu Rol Determinant în Revoluția Română pentru a primi retroactiv, din 2015 încoace, peste 20.000 de euro indemnizație.

Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, retragerea lui Nicolae Romna din această comisie poate fi făcută doar de grupul parlamentar care l-a desemnat, respectiv AUR, condus de George Simion.

 

Print Friendly, PDF & Email