Creștere de aproape 1000 la sută la investigațiile imagistice la Spitalul „Victor Babeș” Timișoara

Sursă foto: Spital „Victor Babeș” Timișoara

În ultimele trei luni ale anului trecut, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara a realizat peste 4000 de investigații imagistice pacienților infectați cu noul coronavirus, peste 70 la sută dintre acestea fiind făcute celor care s-au prezentat la triajul epidemiologic. În aceeași perioadă a anului 2019, au fost făcute aproximativ 400 de investigații imagistice cu ajutorul computerului tomograf.

 

Investigațiile imagistice realizate cu ajutorul computerului tomograf reprezintă una dintre metodele de evaluare a gradului de infecție cu Sars-CoV 2. Rezultatul scanărilor CT, coroborat cu rezultatul analizelor de sânge, arată dacă pacientul se îndreaptă spre o evoluție moderată sau severă a bolii. Practic, în cazul acestor pacienți investigația imagistică evidențiaza leziunile pulmonare de tip covid-19.

Încă de la începutul pandemiei, odată cu stabilirea protocoalelor medicale și a investigatiilor clinice și imagistice în cazul pacienților covid-19, am început să folosim pe scară largă computerul tomograf. Numărul pacienților investigați a crescut de la lună la lună”, spune asist. univ. dr. Diana Manolescu, directorul medical Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Doctor Victor Babeș” Timișoara.

Astfel, spune ea, ultimele trei luni ale lui 2020 au însemnat un aflux foarte mare de pacienți și un volum de muncă pe măsură pentru realizarea scanărilor bolnavilor infectați cu noul coronavirus și asta pentru că nu puțini sunt cei care dezvoltă pneumonii și au un grad ridicat de afectare pulmonară: „Am stabilit un program zilnic de 12 ore în care se fac  investigații imagistice. Zece ore sunt dedicate exclusiv evaluarii pacienților covid-19. De asemenea, am asigurat funcționarea compartimentului de radiologie si in week-end-uri .”

Diana Manolescu mai spune că nu sunt puțini pacienții aflați în spital care au nevoie de mai multe evaluări imagistice pe timpul internării și de aceea a fost adaptat protocolul de scanare în sensul folosirii analizei computerului tomograf cu doză redusă de radiații, prin care se reduce cu aproape șaptezeci la  sută cantitatea de radiații la care sunt expuși aceștia în timpul examinării. Mai mult, creșterea numărului de investigații imagistice este direct proporțională cu creșterea numărului pacienților evaluați în triajul epidemiologic.

„Mai avem nevoie de un computer tomograf în spital. Există pericolul ca, din cauza utilizării intensive, zilnice, aparatul să nu mai facă față. Din păcate, nu avem în acest moment un back-up. Dacă intervine o defecțiune, durează câteva zile până când ar putea să vină o echipa de depanare, timp în care nu vom putea face investigații imagistice. Mai mult, la aparatul din spital sunt aduși și pacienți din alte unități sanitare. Achiziția a încă unui computer tomograf  ar preîntâmpina o situație ce poate deveni gravă”, adaugă directorul medical Diana Manolescu.

Computerul tomograf de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara a fost dat în folosință în anul 2018.

Print Friendly, PDF & Email