Raportarea incorectă şi interpretarea subiectivă a unor prevederi legale, atitudinea discreţionară în raport cu consilierii judeţeni, tentativele repetate de a încălca legea, dar şi decizii de revotare a unor proiecte votate deja de consilierii judeţeni, toate într-o încercare de a influenţa soarta unor hotărâri – sunt acuze pe care consilierii judeţeni ai P.D.L. i le aduc preşedintelui social-democrat al C.J. Timiş. Despre care spun că nu ar avea autoritatea morală şi probitatea profesională de a conduce toate şedinţele de plen. Mai mult, solicită ca în perioada de final de an în care plenul nu se va reuni, să nu îi fie acordat dreptul de semnătură pentru hotărârile care implică decizii patrimoniale.
Propunere de modificare a regulamentului de funcţionare al C.J. Timiş
Doi consilieri judeţeni P.D.L. intenţionează să acţioneze pentru a îngrădi pe toate căile legale posibile modalităţile discreţionare de lucru ale preşedintelui Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin. Marius Martinescu şi Tiberiu Lelescu au anunţat că intenţionează să supună dezbaterii, în prima şedinţă de plen din anul 2014, o modificare a regulamentului de organizare şi funcţionare al C.J. Timiş, care să le permită consilierilor judeţeni să conducă şedinţele prin rotaţie, şi nu aşa cum se procedează în prezent, când şedinţele sunt conduse exclusiv de preşedintele C.J. Timiş. Articolul 46 din regulamentul actual de funcţionare şi organizare al C.J. Timiş prevede că şedinţele sunt conduse de preşedintele consiliului, iar în situaţia în care acesta este absent, de către unul dintre vicepreşedinţi sau, în cazul excepţional al absenţei acestora, de către unul dintre consilierii judeţeni, desemnat cu votul majorităţii consilierilor prezenţi.
Consilierii judeţeni democrat-liberali mai spun că, pentru schimbarea prevederilor prezentului regulament, va fi nevoie de votul majorităţii simple a consilierilor judeţeni, dar că aceasta este o decizie care „denotă bun-simţ şi respect faţă de consilierii judeţeni”. Care, apreciază Marius Martinescu, „chiar dacă nu sunt cu toţii specialişti în administraţie, au dobândit, totuşi, experienţa unui an de mandat şi pot conduce, prin rotaţie, şedinţele C.J. Timiş”.
Chestionat dacă mizează pe sprijinul unui număr suficient de consilieri judeţeni pentru a putea trece această propunere de modificare a regulamentului, Marius Martinescu spune că apreciază că există şanse pentru această hotărâre şi că „niciunul dintre colegi, chiar dacă vorbim de reprezentanţii U.S.L., cred că nu simte nevoia unui dictator la conducerea C.J.T.”.
Tiberiu Lelescu şi Marius Martinescu au reclamat lipsa de autoritate morală a liderului C.J. Timiş, Titu Bojin, pe care îl acuză nu doar de atitudine discreţionară în relaţia cu consilierii judeţeni, ci şi de tentative de încălcare a principiilor legalităţii în exersarea atribuţiilor de serviciu, prin decizia de a supune la vot acelaşi proiect de mai multe ori, aşa cum s-a întâmplat în cazul unui proiect dezbătut în cadrul şedinţei de plen a C.J. Timiş din luna noiembrie.
Motiv pentru care Marius Martinescu solicită ca în perioada în care C.J. Timiş nu se va întruni în plen, lui Titu Bojin să nu îi fie acordată, printre prerogativele decizionale, şi libertatea operaţională de a dispune dicreţionar în ce priveşte chestiunile patrimoniale, indiferent dacă acestea prevăd predarea sau primirea unor imobile de către administraţia judeţeană.
Un imobil ce trebuie cumpărat cu orice preţ?
Marius Martinescu şi-a argumentat propunerea făcând referire directă la cazul unui proiect de hotărâre dezbătut în şedinţa din luna noiembrie. Proiectul viza aprobarea Studiului de oportunitate pentru achiziţionarea unui imobil de către C.J.Timiş şi efectuarea raportului de evaluare a acestui imobil. Proiectul fusese avizat favorabil în comisiile de specialitate şi a fost supus aprobării plenului, în condiţiile în care au fost depuse două amendamente. Unul dintre amendamente aparţinea Comisiei pentru administraţie publică locală, potrivit căreia „suma de cumpărare a imobilului să nu depăşească suma de ipotecă de 4.129.488 de lei, a Administraţiei Finanţelor Publice a Municipiului Timişoara”. Celălalt amendament, venit din partea Comisiei economice, aviza proiectul, dar cu menţiunea: „Să se efectueze trei rapoarte de evaluare de către trei societăţi distincte.”
Amendamentele celor două comisii au fost expuse în faţa plenului C.J. Timiş de către reprezentanţii comisiilor, Ilie Bertea, preşedintele Comisiei pentru Administraţie Publică şi Gheorghe Bologa, preşedintele Comisiei Economice. Acesta din urmă s-a delimitat încă de la început de conţinutul amendamentului depus de comisia a cărei activitate o coordonează, precizând că amendamentul a fost înaintat de doi dintre consilierii judeţeni care sunt membri ai Comisiei Economice. Gheorghe Bologa a precizat că personal nu consideră oportună realizarea a trei expertize ale aceluiaşi imobil, pe motiv că acestea vor genera cheltuieli suplimentare, care nu vor putea fi asumate legal, decât în cazul întocmirii primului raport de evaluare a imobilului.
Imobilul pentru care s-a propus aprobarea studiului de oportunitate a cumpărării şi efectuarea unui raport de evaluare a preţului este situat în apropierea Palatului Administrativ şi aparţine unei firme aflate în acest moment în procedură de insolvenţă, Sintex. Asupra imobilului, care are o suprafaţă de 3.200 de metri pătraţi, este instituită o ipotecă de către Administraţia Finanţelor Publice Timişoara, în valoare de 4.129.488 de lei. Evaluarea imobilului, făcută la solicitarea judecătorului sindic, stabileşte o valoare aproximativă a acestuia situată în jurul a 2,5 milioane de euro.
Preşedintele Titu Bojin a votat în favoarea întocmirii unui studiu de oportunitate a cumpărării, pledând pentru necesitatea adoptării unei decizii în acest sens şi a invocat în favoarea deciziei faptul că o parte din instituţiile din subordinea C.J. Timiş sunt plătitoare de chirii a căror valoare este ridicată. Mai mult, a precizat că va fi nevoie de relocarea acestor instituţii în spaţii aparţinând C.J. Timiş.
Contradicţii în plen
Proiectul a fost supus la vot în plen, în chiar forma în care a fost înaintat iniţial. Şi asta după respingerea cu 17 voturi împotrivă a amendamentului Comisiei de Administraţie Publică şi după retragerea amendamentului depus de Comisia Economică. Soarta proiectului nu a fost însă lesne de decis, căci rezultatul votului asupra proiectului a dat prilejul unor numeroase interpretări şi controverse.
Proiectul a fost declarat în primă instanţă respins, deşi a beneficiat de 21 de voturi favorabile, nouă împotrivă şi trei abţineri. Cum deciziile care implică bunuri patrimoniale se pot lua doar cu votul a două tremi dintre consilierii judeţeni, Titu Bojin a declarat proiectul respins. Ulterior, tot el a propus reluarea votului, în urma punctelor de vedere formulate de consilierul judeţean liberal Gheorghe Bologa şi de vicepreşedintele C.J. Timiş, Marian Vasile. Aceştia au apreciat că, fiind vorba despre o decizie care vizează doar întocmirea unui studiu de oportunitate, care nu angajează decizia de cumpărare, proiectul poate fi considerat admis, fiind necesar doar votul a 50% +1 dintre consilierii judeţeni. A fost nevoie de intervenţia secretarului judeţului, Ioan Dănuţ Ardelean, pentru a stopa intenţia preşedintelui C.J. Timiş de a supune încă o dată la vot proiectul respectiv. Ioan Dănuţ Ardelean a opinat, potrivit stenogramei şedinţei de plen din luna noiembrie, că “fiind vorba despre realizarea unui studiu de oportunitate pentru achiziţionarea unui imobil ne referim la patrimoniu. Cu alte cuvinte, este vorba despre achiziţionarea şi aducerea unui bun în patrimoniul judeţului. Acesta este punctul meu de vedere şi consider că este nevoie de două treimi.”
Şi asta în condiţiile în care consilierul judeţean P.S.D. Adrian Pau a apreciat că, dimpotrivă, proiectul este aprobat, iar sarcina de a constata legalitatea votului îi revine în exclusivitate secretarului judeţului. În vreme ce “colegii de la P.D.L. vor putea contesta hotărârea la Instituţia Prefectului şi ne pot acţiona pentru abuz în serviciu. Din punctul meu de vedere problema este simplă şi nu mai are rost să discutăm”.
Ultimele comentarii