Pasionații de artă și cultură tradițională, care doresc să contribuie la promovarea patrimoniului cultural bănățean, sunt invitați să participe la concursul online “Din casa bănățeanului,” organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.
Având în vedere că în această perioadă Festivalul-concurs „Lada cu zestre” a fost anulat, Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș lansează online un concurs despre arta și cultura tradițională.
„În fiecare săptămână publicăm o fotografie cu un obiect tradițional, un element de etnografie sau un preparat din gastronomia tradițională a Banatului, pe care publicul participant va trebui să îl descrie și să spună dacă în «lada sa de zestre» are un asemenea obiect sau, după caz, dacă știe rețeta unui preparat tradițional sau se încumetă să recite în grai bănățean un text ales de organizatori. Apoi, fiecare concurent va trebui să trimită dovada (o fotografie sau o filmare) că are un obiect similar sau, după caz, să realizeze preparatul propus sau să spună rețeta adusă în discuție ori să recite textul propus de organizatori ”, anunță directorul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Liliana Laichici.
Mesajele, fotografiile vor fi trimise direct pe pagina de Facebook Cultură Tradițională – CCAJ Timiș sau la adresa de email: ccajt@ccajt.ro.
Până în 5 mai, juriul – care îi are în componență pe Remus Vălungan, Simona Donici și Alina Mafa – va selecta cele mai frumoase descrieri ale fotografiilor selectate de organizatori și va alege câștigătorii. Premiul constă în Acces VIP la Festivalul-concurs „Lada cu zestre” la unul din centrele desemnate: Jimbolia, Ghilad, Criciova, Biled, Recaș, Giarmata Vii, Checea, care vor fi programate ulterior perioadei de pandemie Covid-19.
Câștigătorii vor putea asista live la procesul de jurizare la toate secțiunile festivalului (coregrafie, muzical, recitatori dialectali, gastronomie tradițională, expoziții, colecții, meșteșugari) și vor avea asigurate locuri în primele rânduri la spectacole, dar și câte o invitație la gala aniversară a Ansamblului Banatul.
Scopul acestui concurs, spun organizatorii, este de a păstra vie cultura tradițională și de a crea un model de implicare socială, scoțând la iveală, chiar și de la distanță, ceea ce gospodarul are în casa sa tradițională sau păstrează din trecutul familiei sale.
Ultimele comentarii