Cel mai mare concurs de arhitectură din euroregiune, organizat la Timișoara

Beta 2016Ordinul Arhitecților din România, filiala Timiș, organizează în această perioadă cel mai mare concurs-expoziție de arhitectură din euroregiune, cu 16 secțiuni la care se pot înscrie persoane din diferite domenii de activitate. Pentru fiecare secțiune premiul este în valoare de 1000 de euro.

 

Evenimentul, organizatorii, face parte din cadrul bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2016, o platformă de comunicare ce își propune să genereze un dialog responsabil privind educația de arhitectură, formarea și practica profesională. De asemenea, BETA 2016 încearcă să stimuleze implicarea și profesionalizarea metodelor de dialog și colaborare între administrație, corpul profesional al arhitecților și societatea civilă.

Concursul se desfășoară în euroregiunea DKMT, reunind Banatul istoric, cu regiunile din România, Serbia și Ungaria. Competiţia se adresează atât arhitecților și conductorilor arhitecți, cât și urbaniștilor, criticilor de artă, psihologilor și sociologilor, artiștilor, istoricilor și filozofilor, dar și altor profesii implicate în construirea și analizarea orașului. Secțiunile concursului, detaliile despre criteriile de participare și regulamentul sunt prezentate pe site-ul competition.betacity.eu.

Bazinul avut în vedere de Bienala de Arhitectură 2016 este cel al Euroregiunii Banat – DKMT. Timișoara este un oraș tipic central-european, iar a-l privi presupune și comparația cu surorile sale apropiate. Este de dorit a avea la îndemână și priveliștile altor orașe precum Arad, Szeged, Novi-Sad, neexcluzând și colaborări mai extinse cum ar fi cele cu Budapesta sau Belgrad”, declară Vlad Gaivoronschi, președintele OAR Timiș.

Organizatorii mai spun că expoziția-concurs BETA susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale și reprezintă evenimentul central al bienalei timișorene de arhitectură. Proiectele înscrise trebuie să fi fost construite în ultimii doi ani – concursul va oferi deci o radiografie a celor mai bune locuințe individuale sau colective, clădiri de birouri, servicii sau comerț, instituții publice sau cu caracter cultural, restaurări ale unor clădiri de patrimoniu, amenajări interioare, spații publice sau spații pentru infrastructură, planuri de dezvoltare urbană sau rurală, amplasări de artă în spațiul public, dar și lucrări de licență realizate în școli de arhitectură din Ungaria, Serbia sau România, texte despre arhitectură sau viziuni arhitecturale.

Vlad Gaivoronschi mai spune că acest concurs va fi folosit ca un instrument de apropiere a profesiei de arhitect de alte categorii de grupuri profesionale și de orientare a noastră, ca profesioniști înspre nevoile comunității. „Ne dorim să construim o punte de comunicare între noi și comunitate, să expunem ideile și caracteristicile profesiei noastre pentru a genera o cultură a educației în arhitectură, să observăm și să preluăm nevoi și probleme pentru care să propunem soluții care să facă din mediul pe care-l locuim împreună unul plăcut, accesibil, armonios”, adăugă Vlad Gaivoronschi.

Lucrările mai pot fi înscrise până în 28 iulie 2016.

Tema bienalei este Privește Orașul și este o invitație către locuitorii orașului să-l privească din perspective diferite, să intre în dialog cu profesioniști precum arhitecțiii, dar și cu administrația, cu scopul ca toate aceste grupuri să colaboreze pentru  un mediu urban sănătos.

Print Friendly, PDF & Email