Doi scriitori români, într-un concurs de scriere de poveşti europene

Se împlinesc 10 ani de la acordarea primului Premiu al Uniunii Europene pentru Literatură, moment marcat printr-un concurs de proză scurtă inedit, în care, din partea României, au intrat în competiţie Ioana Pârvulescu şi Claudiu M. Florian.

 

Concursul de scriere de proză scurtă numit O poveste europeană: câștigătorii Premiului Uniunii Europene pentru Literatură scriu despre Europa sărbătorește Europa, literatura și, mai presus de toate, 10 ani de la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură. Acest premiu a fost deschis exclusiv tuturor celor 106 câștigători de până acum ai premiului, transmite organizatorul, European and International Booksellers Federation.

36 de autori câștigători din 26 de state din Europa au acceptat această provocare și au scris poveşti fascinante din Europa. Aceste proze scurte, atât în versiunile originale, cât și în traducerile în limba engleză, sunt compilate în publicația European Stories, care este disponibilă online aici.

Din partea României, în competiție pentru votul publicului au intrat Ioana Pârvulescu, scriitoarea care a primit Premiul Uniunii Europene pentru Literatură în 2013, pentru cartea Viața începe vineri, apărută la Editura Humanitas, și Claudiu M. Florian, care a primit în 2016 Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru cartea Vârstele jocului. Strada Cetății, apărută la Editura Polirom.

Votul publicului – care se poate face aici – este deschis până în 21 octombrie, toţi cetățenii UE putând vota autorul preferat, intrând automat, în tragerea la sorți pentru participarea la ceremonia de decernare a Premiului, care va avea loc în luna noiembrie, la Viena.

În plus față de votul publicului, acest concurs va fi jurizat de un juriu profesionist alcătuit din specialiști din domeniul literaturii, inclusiv critici literari, jurnaliști, autori, câștigătorul fiind desemnat în noiembrie 2018. Membrii juriului sunt Maria-João Costa, din Portugalia, Nina George (Germania), Juancho Pons (Spania), Cathy Rentzenbrink (Regatul Unit), Liana Sakelliou (Grecia) și Marnix Verplancke (Belgia).

De asemenea, va fi decernat şi un premiu special al Parlamentului European, acordat de membri ai Parlamentului European, precum și o mențiune specială pentru patrimoniul cultural. Şi pentru că 2018 este anul Anului European al Patrimoniului Cultural, un premiu special va fi acordat celei mai bune ficțiuni scurte în care patrimoniul european joacă un rol semnificativ.

„Vă așteptăm în librăriile din țară să descoperiți semnele de carte special realizate pentru aniversarea de 10 ani a Premiului Uniunii Europene pentru literatură, pe care veți găsi toate informațiile despre competiție. Semnele de carte și mai multe informații despre votul publicului și competiție se găsesc: La Două Bufnițe, din Timișoara, Librăria Habitus, din Sibiu, Librăria Independentă Boosktory, din Cluj-Napoca, Librăriile Humanitas, Librăriile Cărturești, Muzeul Național al Literaturii Române, din Iași, la Festivalul internațional de literatură și traducere Iași, care va avea lco în perioada 3 – 5 octombrie 2018.

Evenimentul este organizat de European and International Booksellers Federation, printre ai cărei membri se numără şi librăria La două bufniţe, din Timişoara. Parteneri ai evenimentului sunt Asociația Editorilor din România, Asociația Timișoara Capitală Culturală Europeană, Centrul Cultural German Timișoara şi Editura Polirom.

Print Friendly, PDF & Email