Managerul Spitalului Municipal de Urgență Timișoara: „Depunem toate eforturile pentru a pune la dispoziţia personalului medical echipamentele de protecţie necesare”

Foto: Spitalul Municipal Timșoara

Medici de la Secţia ATI I din cadrul Spitalului Municipal de Urgenţă Timişoara au transmis azi o scrisoare deschisă prin care atrăgea atenția că nu sunt pregătiți, din punct de vedere al dotării cu echipamente de protecție, să preia pacienți cu Covid-19. Managerul spitalului, Maria Olimpia Oprea, face câteva precizări, menționând că au fost achiziționate echipamente de protecție și continuă achizițiile.

 

Referitor la afirmaţia că „Spitalul Municipal Timişoara a preluat ultimul pacient al secției ATI din Lugoj, cu suspiciune de coronavirus”, aceasta spune că pacientul nu a fost suspect de infecție cu noul Coronavirus, ci a fost transferat din secţia de ATI a spitalului în contextul închiderii temporare a Spitalului Municipal Lugoj: „Secţia ATI I nu a internat până în acest moment nici un caz suspect de Covid-19. Personalul medical al secţiei ATI a folosit cele 13 echipamente complete de protecție oferite de spital şi au fost epuizate în 48 de ore, fără a fi necesar! Menţionez că un echipament complet costa aproximativ 250 de lei, dar nimeni nu le-a atras atenţia că au folosit aceste echipamente, deşi nu era nevoie!”

Despre afirmaţia că „spre deosebire de managementul altor spitale care a achiziţionat teste rapide utilizate în diagnosticul pacienţilor şi personalului medical cu simptome respiratorii, în cadrul spitalului nostru nu există astfel de teste rapide”, Maria Olimpia Oprea spune că aceste teste rapide nu sunt recomandate de Ministerul Sănătăţii, dar, cu toate acestea, conducerea spitalului a comandat astfel de teste, la solicitarea secţiei ATI: „Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara împreună cu Universitatea de Medicină Timişoara au pus în funcţiune un laborator de biologie moleculară la Ginecologie «Odobescu», pentru testare Covid -19, laborator în care se pot efectua probele pentru pacienţii sau personalul Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara, dar şi pentru probele venite din judeţele Caraş-Severin şi Hunedoara.”

În privința pregătirii pentru situaţia epidemiologică actuală, managerul Spitalului Municipal afirmă că au fost luate o serie de măsuri aferente instituirii carantinei, începând cu data de 9 martie. Printre acestea, înființarea Comisiei de management al cazurilor de infecţie cu Covid-19 în cadrul spitalului, cu următoarea componență: manager, director medical, director îngrijiri, medic şef secţie medicină internă, şef serviciu SPIAAM, şef serviciu RUNOS, medic specialitate boli infecţioase, medic şef secţie ATI I şi ATI II, medic şef UPU. „Medicul şef ATI I a participat la toate şedinţele Comisiei de management şi cunoaşte demersurile făcute de instituţie pentru a ne aproviziona cu echipamente de protecţie sau echipamente medicale”, afirmă Olimpia Oprea.

De asemenea, spune ea, în cadrul Unității de Primiri Urgențe a spitalului a fost instalat un cort primit de la ISU Timiş, pentru pretriaj, a fost identificat un spaţiu pentru izolare cu trei paturi, cu sală de aşteptare separată, iar la a nivelul fiecărei camere de gardă s-au realizat circuite separate cu pretriaj.

Tot pe linia măsurilor aferente instituirii carantinei, a fost sistată efectuarea intervenţiilor chirurgicale programate, cu excepţia operaţiilor de cezariană şi a celor oncologice, au fost realizate circuite separate pentru efectuarea intervenţiilor chirurgicale de urgenţă la pacienţi infectaţi cu Covid-19, iar în cadrul Secţiilor de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie, de pe str. Odobescu nr. 3, a fost realizat circuit separat, în clădirea din curtea Ginecologiei, pentru izolarea şi asistență la naştere, inclusiv a operaţiilor cezariene, a gravidelor cu infecţie Covid-19.

Maria Oprea mai spune că, începând cu data de 9 martie, s-au organizat întâlniri ale Comisiei de management al cazurilor de infecţie cu Covid-19 ori de câte ori a fost necesar, uneori de două-trei ori pe săptămână, la care de fiecare dată a participat şi medicul şef al secţiei ATI I.

Managerul Spitalului Municipal Timișoara mai spune că s-a hotărât achiziţionarea de echipamente de protecţie (și face referire la o comandă din fonduri proprii în valoare de 80.000 de lei), s-au solicitat fonduri de la Consiliul Local Timişoara şi s-au primit 1,5 milioane lei din care s-au comandat echipamente de protecţie pentru personalul medical.

„În acest moment în stocurile ATI I ale Spitalului Municipal sunt cinci seturi de protecţie antivirală categoria 3, 40 de halate impermeabile, 150 de măşti simple, care au fost repartizate vineri (27 martie – n.r.) şi 20 de scuturi. Astăzi au mai primit 10 viziere, ca donaţie. Vineri (27 martie – n.r.)  au fost distribuite la UPU, ATI şi restul camerelor de gardă şi secţiilor spitalului: 150 de viziere, 50 de scuturi, 350 de ochelari şi 1000 de măşti simple”, declară managerul Spitalului Municipal Timișoara.

De asemenea, spune aceasta, Urgențele au  stoc de materiale pentru fiecare tură, astăzi având la dispoziție 44 de combinezoane, 55 de halate chirurgicale, 100 de măşti chirurgicale, 37 de perechi de botoșei ți 75 de bonete, iar de la ISU Timiș s-au primit, în cursul dimineţii de azi, 30 combinezoane şi 20 măşti cu protecţie.

Totodată, începând cu data de 27 martie, adaugă Olimpia Oprea, ISU Timiş a distribuit următoarele echipamente de protecţie Spitalului Municipal Timişoara: 100 de măști ffp2 și 100 de costume: „Promisiunea fermă din partea distribuitorilor este ca marţi (31 martie – n.r.) vor ajunge 20.000 de măşti simple şi 300 de combinezoane. Luni vor fi în Vama Timişoara.”

În aceeași zi, spune managerul spitalului, după aprobarea a 1,5 milioane de lei în şedinţa de Consiliu Local Timişoara, s-a hotărât necesarul pentru a face achiziţia de echipamente de protecţie pentru personalul medical, în contextul în care Spitalul Municipal Timişoara, conform „Planului alb” al judeţului Timiş, va trata pacienţi Covid-19.

„Conducerea Spitalului Clinic Municipal de Urgenţă Timişoara depune toate eforturile pentru a pune la dispoziţia personalului medical echipamentele de protecţie necesare pentru a împiedica răspândirea infecţiei atât în rândul cadrelor medicale, cât şi la ceilalţi pacienţi care se adresează spitalului nostru pentru servicii medicale”, transmite Maria Olimpia Oprea.

Azi, medici ai Secției Anestezie-Terapie Intensivă I a Spitalului Municipal de Urgență Timișoara au trimis presei o scrisoare deschisă, menționând că nu sunt pregătiți să preia pacienți cu Covid-19: „Cerem achiziţionarea de urgenţă a echipamentului corespunzător de protecţie a personalului care se va confrunta în scurt timp cu acest «tsunami» medical. Trebuie să facem ceva, altfel s-ar putea să fim următoarele victime ale acestui sistem deficitar!

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email