Daniel Dorobanțu, într-un nou Concert de basm

Foto: Mihai Surdea

În Biserica Millenium din Timișoara va avea loc cel de-al 12-lea eveniment din seria Concertelor de basm susținute de Daniel Dorobanțu. Alături de el va fi, de data acaesta, Dora Gaitanovici, finalistă la Vocea României.

 

Concertul, în care artistul Daniel Dorobanţu va performa alături de Dora Gaitanovici, va avea loc duminică, 13 octombrie, de la ora 20, în Biserica Millenium din Timișoara.

Concertul de basm, ocazionat de sărbătorirea a 118 ani de la consacrarea Bisericii Millenium, este organizat de Asociația Culturală tradițională Negura și face parte din proiectul „Explorări contemporane ale tradiției”, finanțat de Consiliul Județean Timiș.

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister”, spune Daniel Dorobanţu. Acest mister și starea de mirare pe care o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare Concert de basm, care prezintă o muzică aflată la intersecția dintre electronic ambient și modern classical. Vizual, Concertele de basm îmbină elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc cu cele mai recente tehnici de producție audio-vizuală. Fluide de la un capăt la altul, Concertele de basm oferă o muzică imersivă și învăluitoare, emoțională și, totodată, detașată, lucrată în liniștie, translucidă și încântătoare. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranță, care duce mereu spre înalt. Cufundat în muzică, publicul trăiște o stare de liniște interioară, de netulburare, de bucurie.

De la debutul său în 1995, timişoreanul Daniel Dorobanțu a înregistrat 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Ca fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Romanian Design Week și menționate în The New York Times și The Guardian.

Născută în Buzău, Dora Gaitanovici a început să studieze pianul la vârsta de patru ani, iar ulterior a studiat canto la Școala de Muzică a Crinei Mardare. A compus prima dată la opt ani, iar la 11 ani a scris primele versuri pentru o melodie. În 2015 a câștigat trofeul la secțiunea Creație a Festivalului „Mamaia Copiilor” cu piesa Doar eu. Trei ani mai târziu s-a remarcat în fața publicului larg prin participarea la Eurovision, Cerbul De Aur ca finalistă la Vocea României. În 13 octombrie 2019 Dora intră în lumea basmului alături de Daniel Dorobanţu.

Print Friendly, PDF & Email