Al zecelea concert de basm, la Timişoara

Artistul timişorean Daniel Dorobanţu, un pionier al muzicii ambient în România, pune în scenă cel de-al zecelea concert de basm.

 

Daniel Dorobanțu, fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, va susține duminică, 18 noiembrie, de la ora 19, la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș al 10-lea eveniment din seria Concertelor de basm. Realizat de către Asociația Culturală Tradițională „Negura”, în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă Timiș, evenimentul face parte din proiectul Explorări contemporane ale tradiției, finanțat de Consiliul Județean Timiș.

Numărul locurilor este limitat, accesul fiind pe bază de rezervări la adresa act.negura@gmail.com.

Concertele de basm prezintă o muzică aflată la intersecția dintre electronic ambient și modern classical, iar din punct de vedere vizual este completată cu elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc aduse împreună prin cele mai recente tehnici de producție audio-vizuală, și proiectate.

„În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister”, spune artistul timișorean. Acest mister și starea de mirare pe care o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare concert de basm, un concept de concert cinematic care îi aparține muzicianului și artistului vizual timișorean Daniel Dorobanțu.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Artistul spune că îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz (timișoreanul fiind primul artist român care a expus și intrat în colecția celui mai important centru de expunere al artei electronice din lume), Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

Print Friendly, PDF & Email