Deputatul PMP Cornel Sămărtinean anunţă că a votat împotriva proiectului de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, argumentând că, prin înfiinţarea acestuia, Statul pierde 33 de companii şi nouă miliarde de lei.
Deputatul PMP de Timiş Cornel Sămărtinean, preşedintele PMP Timiş, care a votat împotriva proiectului de lege privind înființarea Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții, avertizează că prin înfiinţarea acestei instituţii, Statul român va pierde nouă miliarde de lei, respectiv 33 de companii (parţial său integral de stat) şi peste două miliarde de lei pe an din dividende.
Majoritatea celor 33 de companii sunt exact companiile de stat care în prezent mai sunt profitabile, spune parlamentarul PMP. „Când acest fond nu va mai putea să-şi plătească datoriile, îşi va pierde activele, adică va pierde acţiunile companiilor pe care le deţine, în condiţiile în care Statul român nu va avea dreptul să intervină. Astfel, vom rămâne cu banii luaţi şi cu companiile pierdute”, atrage atenţia Cornel Sămărtinean.
Acesta mai spune că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este de fapt o puşculiţă enormă cu rol salvator în acoperirea găurilor generate de măsurile populiste ale guvernării PSD-ALDE, „o puşculiţă din care actuala guvernare va cheltui discreţionar, fără să respecte legislaţia achiziţiilor publice, adică fără nicio licitaţie, prin care se vor face cheltuieli care să nu se vadă în deficitul bugetar, acumulându-se astfel o datorie care să nu se înregistreze în datoria publică”.
Deputatul PMP apreciază că înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii se conturează ca fiind încă un eşec al strategiei actualei guvernări, „un eşec uriaş de care actuala guvernare este singura responsabilă, pe care trebuie să şi-l asume şi pe care trebuie să îl deconteze”.
Proiectul de lege privind înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, iniţiat de 181 de deputaţi şi senatori PSD şi ALDE, a fost adoptat, în această săptămână, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 174 de voturi pentru, 98 împotrivă şi 3 abţineri. Înfiinţarea Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii este o iniţiativă cuprinsă în Programul de guvernare 2018-2020.
Potrivit proiectului de lege, operaţiunile FSDI vor fi finanţate din dividendele încasate de la societăţile la care deţine acţiuni; venituri din tranzacţionarea de instrumente financiare emise de alte entităţi, operaţiuni cu instrumente financiare proprii, venituri din vânzarea de pachete de acţiuni din portofoliu, împrumuturi, inclusiv prin emiterea de obligaţiuni, precum şi din alte surse prevăzute de lege.
Ultimele comentarii