Deputat PNL Marilen Pirtea: „Legea Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții consfințește marele jaf din buzunarul românilor, de 9 miliarde de lei”

Deputatul PNL Marilen Pirtea acuză că prin legea Fondul Suveran pentru Dezvoltare se pregăteşte „marele jaf din buzunarul românilor, de 9 miliarde de lei”, şi subordonarea valorilor economiei naționale intereselor politice ale Puterii.

 

Insistența PSD-ALDE de a centraliza cele mai importante resurse din societățile de stat este în continuare o demonstrație a tendințelor autoritariste și antieconomice ale puterii, acuză Marilen Pirtea, deputat PNL de Timiş şi secretar al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci, Camera Deputaților.

Acesta spune că Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții arată viziunea centralistă și politizată prin care PSD planifică o intervenția economică brutală, prin intermediul celor mai profitabile și importante companii de stat.

Conform legii de înființare a Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții, acesta va fi format din 33 de companii de stat, cu un aport în numerar de 9 miliarde lei. „33 de companii de stat, cele mai importante din România, vor intra total sub control politic. Primii membri ai Consiliului de Supraveghere vor fi numiți printr-un simplu ordin al ministrului Finanțelor. Consiliul de Supraveghere va numi la rândul său Directoratul, potrivit amendamentului votat marți în comisia economică din Camera Deputaților”, atrage atenţia deputatul liberal.

Comisia economică din Camera Deputaților, adaugă Marilen Pirtea, a mai votat să fie adăugate pe lista companiilor ce vor forma Fondul și companii care au pierderi, lucru total neacceptat de Eurostat: „Aceste companii cu pierderi ar putea afecta eficiența Fondului. În forma adoptată de Senat erau 23 de companii rentabile. Deputații au mai adăugat zece, printre care CFR, Poșta Română, Complexul Energetic Oltenia, Uzina Termoelectrică Midia, Telecomunicații CFR SA.”

Deputatul Marilen Pirtea avertizează că este cu adevărat periculos pentru stabilitatea patrimoniilor publice din aceste societăți faptul că pe lista Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții se află și societăți ce pot fi privatizate după bunul plac al conducerii fondului: Hidroelectrica, pachetul de acțiuni de la OMV Petrom, Antibiotice Iași, Oil Terminal, Nuclearelectrica, CE Oltenia, CFR SA, Poșta Română. „Dispare chiar și filtrul de control al Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții, pentru că a fost eliminat rolul comitetului consultativ, cenzor al Fondului”, atrage atenţia Marilen Pirtea.

Legea Fondului Suveran pentru Dezvoltare și Investiții consfințește marele jaf din buzunarul românilor, de 9 miliarde de lei. Acesta este prețul plătit de liderii PSD pentru «letalul program de guvernare». Fondul Suveran pentru Dezvoltare și Investiții pregătește subordonarea valorilor economiei naționale intereselor politice ale Puterii”, conchide deputatul PNL Marilen Pirtea.

Print Friendly, PDF & Email