Preşedintele C.N.A.S., Cristian Buşoi, ameninţă că, din 2014, managerii spitalelor în care le este solicitat pacienţilor să îşi cumpere singuri medicamentele şi consumabilele vor fi sancţionaţi. Decizia nu este cunoscută, încă, la Timişoara, dar directorii de spitale spun că astfel de practici reprezintă excepţii în unităţile pe care le coordonează şi invocă drept posibile motivaţii unele “sincope în aprovizionare”.
Reforma din Sănătate se amână pentru la anul
Preşedintele C.N.A.S., liberalul Cristian Buşoi, anunţă că, din 2014, intenţionează să dispună sancţionarea acelor spitale în care pacienţilor li se solicită să îşi cumpere singuri medicamentele şi materialele sanitare consumabile, şi asta în pofida faptului că, potrivit relaţiei contractuale pe care o au cu C.N.A.S, primesc şi bani de la stat. Cristian Buşoi precizează că va purta o discuţie prealabilă cu managerii spitalelor şi a adăugat că, la nivel oficial, “se ştia că există situaţii accidentale” în care reprezentanţii spitalelor recurg la acest gen de solicitări, dar şi că “sunt spitale în care acest fapt constituie regulă, pentru anumite secţii, pentru anumite servicii”.
Acesta atenţionează că, pentru 2014, unul din obiectivele majore ale C.N.A.S. este acela ca niciun asigurat, din contribuţia căruia funcţionăm şi Casa, să nu fie pus să procure medicamente. Cristian Buşoi admite că este nevoie de o organizare mai riguroasă a schemei de personal din spitale, semnalând supraîncărcarea schemei de personal, în principal cu personal administrativ.
“Spitalele trebuie să se organizeze mai bine. Într-un spital unde bolnavii nu sunt trimişi să-şi cumpere medicamente, 70 la sută din cheltuieli sunt pentru plata personalului şi 10 la sută pentru medicamente. Managerii spitalelor trebuie să oprească angajările nejustificate şi să renunţe la achiziţiile nepotrivite. Există spitale, în general în ţară, unde cheltuielile de personal sunt de 85 – 90, chiar 95 la sută din buget”, declară Cristian Buşoi, citat de Mediafax.
Sancţiunile, prevăzute abia în contractul-cadru de la anul
Am încercat să aflăm detalii despre natura sancţiunilor preconizate pentru anul viitor în situaţii cum sunt cele la care a făcut referire preşedintele C.N.A.S. Cristian Buşoi ne declară, însă, că este intempestivă orice discuţie detaliată despre acest subiect şi că anunţul său face parte dintr-un context mai amplu al unei discuţii referitoare la alocările bugetare mult mai consistente pentru Sănătate, în anul 2014. Preşedintele C.N.A.S. susţine că “fondurile destinate spitalelor pentru anul viitor se anunţă îndestulătoare, în condiţiile creşterii bugetului alocat Sănătăţii”, situaţie în care a propus personal o discuţie cu managerii de spitale pentru a elucida cauzele pentru care unii se plâng că întâmpină probleme, iar alţii, nu.
Chestionat asupra naturii sancţiunilor pe care intenţionează să le aplice în situaţia în care i se semnalează cazuri de pacienţi trimişi să îşi cumpere singuri medicamentele şi consumabilele, Cristian Buşoi afirmă că decizia nu este încă luată, dar că se intenţionează introducerea în viitorul contract-cadru a unei prevederi care să permită sancţionarea cu un procent asupra valorii căruia se va conveni, avansând ca dată posibilă pentru luarea deciziei februarie 2014.
Întrebat dacă i-au fost aduse la cunoştinţă cazuri concrete ale unor pacienţi care au fost nevoiţi să suporte din buzunarul propriu costul medicamentelor în spitalele de stat, care au contract cu C.N.A.S., Cristian Buşoi declară că ştie despre astfel de situaţii “doar din relatările presei”, dar că aceste relatări sunt susţinute de cazurile concrete ale unor pacienţi.
Referitor la nevoia unei mai bune organizări a spitalelor şi la necesitatea unei organizări mai judicioase a schemei de personal, pe care a apreciat-o ca fiind în prezent supraîncărcată, Cristian Buşoi spune că pârghiile legale care să permită limitarea risipei de fonduri alocate cheltuielilor de personal stau exclusiv la îndemâna Ministerului Sănătăţii.
O decizie necunoscută la nivel local
Contactat, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, medicul Iulius Jugănaru, spune că nu s-a primit încă nicio notificare oficială legată de anunţata intenţie a preşedintelui C.N.A.S. de sancţionare a managerilor de spitale, că nu ştie dacă sancţiunile avute în vedere de Cristian Buşoi vor fi de ordin financiar sau administrativ, dar că “subiectul acesta s-a mai discutat” şi că “mi se pare normal ca pacienţii să nu fie nevoiţi să îşi plătească din banii proprii medicamentele de care au nevoie în spital”.
Întrebat dacă are cunoştinţă despre situaţii concrete de acest gen, petrecute în spitalul aflat în subordinea sa, dr. Iulius Jugănaru a admis că astfel de situaţii există şi că ele pot fi motivate de anumite sincope care apar în aprovizionare: “Consumul este apreciat în baza unor estimări bazate pe istoric şi astfel se poate ajunge, în unele cazuri, la epuizarea stocurilor”. Iulius Jugănaru mai spune că s-au întreprins la nivel de spital demersuri pentru punerea la punct a unor proceduri de urgenţă în ce priveşte achiziţia de medicamente, care să acopere astfel nevoile unor pacienţi aflaţi în situaţii disperate.
Medicamentele cumpărate de pacienţi, decontate de spital
Managerul Spitalului Clinic Municipal, medicul Octavian Mazilu, declară că îi este cunoscută declaraţia lui Cristian Buşoi, dar spune că nu cunoaşte încă detalii despre subiect şi că este prematur să se pronunţe, fiind vorba despre o decizie care vizează anul 2014. Susţine însă că, la Spitalul Municipal, pacienţii nu cumpără medicamentele decât în cazuri de excepţie. “Avem însă o procedură de lucru în baza căreia medicamentele cumpărate de pacienţi pe perioada spitalizării sunt decontate ulterior de către noi”, mai spune dr. Octavian Mazilu. Acesta afirmă că Spitalul Municipal Timişoara se situează, din punctul de vedere al cheltuielilor cu personalul, sub limita a 70% din valoarea totală a bugetului alocat. Şi asta, în pofida faptului că “această structură pavilionară pe care o avem, cu corpuri de clădire plasate la distanţe semnificative unele de altele, implică gestionarea spitalului cu mari eforturi administrative”.
Lider Sanitas Timiş: „De vină poate fi şi penuria de medicamente din farmaciile spitalelor”
Liderul sindicatului Sanitas Timiş, dr. Livius Cârstea, spune că, potrivit unor informaţii vehiculate în diverse spaţii publice şi care au ajuns la cunoştinţa sa, la Spitalul Municipal Timişoara nu se recurge la acest gen de solicitare adresată pacienţilor. Dar afirmă că la Secţia de Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara şi la Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara au fost semnalate astfel de situaţii, în care, la intrare, pacienţilor le-au fost înmânate liste cu necesarul de materiale de unică folosinţă şi de medicamente pentru perioada de internare.
Liderul Sanitas mai spune că, în afară de subfinanţare, responsabilă pentru crearea unor astfel de situaţii poate fi şi penuria de medicamente din farmaciile spitalelor, caz în care pacienţii sunt nevoiţi să îşi achiziţioneze substituenţi pentru substanţele de bază.
Măsuri antifraudă la spitale, instituite în Timiş
În luna iulie, în premieră naţională, C.J.A.S. Timiş a instituit un set de măsuri antifraudă care impun necesitatea întocmirii de către spitale a unor evidenţe informatice care să includă pacienţii trataţi, cu menţionarea adresei de contact şi a numerelor de telefon ale acestora. Măsura a fost luată, preciza atunci medicul Victor Dumitraşcu, preşedintele C.J.A.S. Timiş, pentru a se putea verifica mai eficient dacă banii alocaţi spitalelor sunt utilizaţi în folosul pacienţilor.
Ultimele comentarii